Hulp bij gezichtsbeperking

Een klein beetje zien, alleen licht en donker of helemaal niks; een gezichtsbeperking is heel vervelend. Gelukkig zijn er speciale instellingen voor mensen met een gezichtsbeperking die hulp en begeleiding nodig hebben. Zij kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij zelfstandig wonen, werk vinden of het communiceren met anderen.

Hulp nodig?

Wil je hulp regelen voor iemand met een gezichtsbeperking? Dan kun je bij verschillende instanties terecht. Bij wie je moet aankloppen voor de aanvraag, hangt af van de leeftijd en de persoonlijke situatie. We helpen je graag op weg.

 • Regel je hulp voor iemand tot 18 jaar?

  Dan is het misschien mogelijk om hulp bij gezichtsbeperking te regelen via de Jeugdwet. Dit hangt af van de persoonlijke situatie. Een instelling voor visueel gehandicapten kan je hier verder mee helpen. Aan welke zorg behoefte is en wat de mogelijkheden zijn, bespreek je samen. Ook kunnen zij helpen als er een indicatie nodig is. Bekijk hoe je de aanvraag indient bij de Jeugdwet.  

  Moet ik ook zelf wat betalen?

  Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage

 • Of voor een volwassene van 18 jaar en ouder?

  Ook in dit geval bepaalt de situatie of iemand voor hulp in aanmerking komt. Dit kan hulp zijn via de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Soms kun je een hulpmiddel krijgen vanuit je zorgverzekering. Een instelling voor visueel gehandicapten kan je hier verder mee helpen. Zij inventariseren welke zorg nodig is en regelen de aanvraag.

  Betaal ik een deel zelf?

  Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage

  Voor de zorgverzekering geldt het eigen risico. En voor bepaalde hulpmiddelen een eigen bijdrage. Ga naar onze vergoedingenwijzer voor meer informatie.

 • In iedere regio is wel een instelling

  Er zijn 5 instellingen in Nederland waar je terecht kunt voor hulp bij een gezichtsbeperking. Gelukkig is ons land niet zo groot, er is er altijd wel een in de buurt. Neem eens een kijkje op de website van een van de 5 instellingen:

  Let op:

  Je hebt wel een verwijzing van de huisarts nodig.