Begeleid wonen. Zelfstandig met een beetje hulp

Als iemand zelfstandig gaat wonen, kan er hulp nodig zijn bij de dagelijkse beslommeringen. Dan is begeleid wonen de oplossing. Met begeleid wonen heeft iemand een eigen plek om te wonen en is een begeleider aanwezig voor hulpvragen. Bijvoorbeeld rondom de financiën, het huishouden of sociale contacten.

Kind, puber of volwassen?

Om een aanvraag voor begeleid wonen te doen, is de leeftijd van belang. Lees hieronder waar je terecht kunt.

 • Je kind gaat begeleid wonen, maar is nog geen 18 jaar

  Je kind gaat begeleid wonen; een grote stap naar zelfstandigheid. De hulp die het krijgt bij begeleid wonen, geeft vast een gerust gevoel. Om voor begeleid wonen in aanmerking te komen, gelden onderstaande voorwaarden:

  • Het kind kan gedeeltelijk zelfstandig wonen
  • Er is sprake van een lichamelijke beperking, geestelijke aandoening of een ziekte waardoor begeleiding nodig is bij de dagelijkse activiteiten

  Je kunt bij de gemeente infomeren of je kind in aanmerking komt voor begeleid wonen. De gemeente voert de Jeugdwet uit.

  Betaal ik een deel zelf?

  Soms moet je een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage.

 • Begeleid wonen bij 18 jaar of ouder

  Als iemand 18 jaar of ouder is, kun je bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) terecht. Dat kan als voldaan wordt aan onderstaande voorwaarden:

  • Iemand kan gedeeltelijk zelfstandig wonen
  • Er is sprake van een lichamelijke beperking, geestelijke aandoening of een ziekte waardoor iemand begeleiding nodig heeft bij de dagelijkse activiteiten

  Informeer bij de gemeente waar de persoon woont die begeleid wil wonen naar de mogelijkheden. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

  Moet ik zelf ook wat betalen?

  Soms moet je een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage.