Ambulancevervoer. Op bestelling of met gillende sirene

Moet je met spoed per ambulance naar het ziekenhuis of is de ambulance vooraf besteld? Bijvoorbeeld wanneer alleen liggend vervoer mogelijk is om op die afspraak in het ziekenhuis te komen. Laatstgenoemde geldt in veruit de meeste gevallen van ambulancevervoer. Wel vertellen we van beide soorten graag meer over de vergoeding.

 • Op bestelling per ambulance naar het ziekenhuis?

  Moet je naar het ziekenhuis? En is er sprake van medische noodzaak waardoor reizen met een taxi, eigen vervoer of het openbaar vervoer niet mogelijk is? Dan kan dit per ambulance. Als vervoer per ambulance niet mogelijk is, kan dit ook met een boot of helikopter. Dit komt bijvoorbeeld weleens voor op de Waddeneilanden.

  De vergoeding loopt via de Wet langdurige zorg of de zorgverzekering. Afhankelijk van onderstaande situaties:

  Er is een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg

  En iemand moet bijvoorbeeld voor begeleiding of therapie naar een verpleeghuis of psychiatrische instelling vervoerd worden? Dan wordt dit vergoed vanuit de Wet langdurige zorg. Het vervoer wordt aangevraagd door de behandelend arts. Deze zal bepalen of besteld vervoer met de ambulance medisch noodzakelijk is. Is dit niet het geval? Dan moet je zelf voor vervoer zorgen.

  Moet je zelf iets betalen?

  Tot 18 jaar betaal je niets. Vanaf 18 jaar geldt een inkomensafhankelijke bijdrage. Deze wordt berekend door het CAK (een overheidsinstantie). Je kunt de hoogte van het bedrag vooraf zelf berekenen.

  Er is geen indicatie vanuit de Wet langdurige zorg 

  Dan worden de kosten vergoed door de zorgverzekering (basisverzekering). Bekijk de vergoeding van de OHRA Zorgverzekering. In de meeste gevallen hoef je niet vooraf toestemming aan ons te vragen. Maar wel als:

  • per enkele reis meer dan 200 kilometer gereden moet worden
  • vervoer per ambulance niet mogelijk is en vervoer met boot of helikopter noodzakelijk is

  Let op

  bij andere zorgverzekeraars kunnen andere voorwaarden gelden. Je kunt dan het beste even contact opnemen.

  Moet je zelf iets betalen?

  Tot 18 jaar betaal je geen eigen risico of eigen bijdrage. Vanaf 18 jaar geldt het eigen risico.

 • Met spoed naar het ziekenhuis

  Spoedvervoer met de ambulance wordt alleen geregeld door de meldkamer van 112. De kosten worden vergoed door de basisverzekering van de zorgverzekering. Dit is bij alle zorgverzekeraars gelijk.

  Betaal je zelf een gedeelte? 

  Tot 18 jaar betaal je geen eigen risico of eigen bijdrage. Vanaf 18 jaar geldt het eigen risico.