Vergoeding orgaantransplantatie
Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor orgaantransplantatie. Orgaantransplantatie is het vervangen van organen. Dat kan nodig zijn als een orgaan niet meer goed werkt. Iemand die een orgaan voor transplantatie afstaat, noemen we een donor. Iemand die dat orgaan krijgt, noemen we de ontvanger. Veel orgaantransplantaties komen voor vergoeding in aanmerking. Bijvoorbeeld: een niertransplantatie, een levertransplantatie, een harttransplantatie en een longtransplantatie. Maar ook een stamceltransplantatie is een orgaantransplantatie.
Vergoeding voor een orgaantransplantatie in het kort
- Basisverzekering: ja
- Eigen risico: ja vanaf 18 jaar voor de ontvanger. Voor de donor geldt geen eigen risico
- Eigen bijdrage: nee
- Toestemming nodig: nee
- Verwijzing nodig: ja
Wil je de details weten over de vergoeding voor een orgaantransplantatie vanuit de OHRA Zorgverzekering? Bekijk dan de veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen over de vergoeding voor een orgaantransplantatie
-
Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2025?
Heb je een nieuw orgaan nodig? En heb je een indicatie voor een vorm van transplantatie die niet meer in de experimentele fase zit? Of wil jij een orgaan afstaan voor donatie aan een ander? Dan krijg je een vergoeding voor een orgaantransplantatie vanuit de basisverzekering. Je bent voor onderstaande zorg verzekerd.
Ben jij de ontvanger van een orgaan en heb je een OHRA Zorgverzekering? Dan vergoeden wij vanuit jouw basisverzekering de kosten van:
- de transplantatie van weefsels en orgaan
- de medisch specialistische zorg die te maken heeft met de implantatie van het transplantatiemateriaal
- het onderzoek, de verwijdering, het bewaren en het vervoer van het transplantatiemateriaal voor de transplantatie
Ben jij de donor van een orgaan? Dan vergoedt de basisverzekering de kosten van:
- de opname, de medisch specialistische zorg en nacontrole voor de selectie of de verwijdering van het transplantatiemateriaal. Deze kosten komen de 1e 13 weken voor rekening van de zorgverzekering van de ontvanger. Bij een leverdonatie geld de 1e 6 maanden. Na deze periode komen deze kosten voor rekening van jouw eigen zorgverzekering
- nacontrole na 13 weken of na 6 maanden bij een leverdonatie komen voor rekening van jouw eigen zorgverzekering
- openbaar vervoer (laagste klasse) binnen Nederland voor de selectie, opname en ontslag en de nacontroles. Als het medisch noodzakelijk is kan vervoer met een auto of een taxi plaatsvinden. Deze kosten komen voor rekening van jouw eigen zorgverzekering
- vervoer van en naar Nederland als jij in het buitenland woont. En het gaat om een transplantatie bij een verzekerde in Nederland
- de screening en de selectie als jij in het buitenland woont en dit daar plaatsvindt. Bijvoorbeeld: reiskosten in het buitenland naar een instelling waar de screening plaatsvindt en de selectie- en transportkosten van bloedmonsters
Let op
Je hebt voor een transplantatie altijd een schriftelijke verwijzing nodig van jouw medisch specialist, een verpleegkundige of een physician assistent.
-
Wat krijg ik niet vergoed vanuit de basisverzekering in 2025?
Je ontvangt geen vergoeding voor de volgende situatie:
- Verblijfskosten in Nederland van een in het buitenland wonende donor
- Eventueel misgelopen inkomsten van een donor
-
Heb ik een eigen risico?
Ben je de ontvanger van een orgaan en ben je 18 jaar of ouder?
Dan geldt het eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen, het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico. Ben je jonger dan 18 jaar dan heb je geen eigen risico.
In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.
Ben jij de donor van een orgaan?
Voor de medische kosten die jij als donor maakt en die wij vergoeden uit de basisverzekering geldt geen eigen risico. Ook de kosten voor de nacontroles die betrekking hebben op het donorschap verrekenen wij niet met het eigen risico. Zelfs niet als deze nacontroles 13 weken na donatie nog nodig zijn. Of bij een levertransplantatie na 6 maanden nog nacontroles plaatsvinden.
De kosten van vervoer van de donor bij orgaantransplantatie vallen de zorgverzekering van de donor. Hiervoor betaalt de donor geen eigen risico.
Ben je donor en heb je geen basisverzekering? Dan vergoeden wij de kosten uit de basisverzekering van de ontvanger.
-
Heb ik een eigen bijdrage?
Nee, voor transplantatie betaal je geen eigen bijdrage.
-
Waar kan ik terecht?
Je kunt terecht bij een medisch specialist of een ziekenhuis. Je kiest hier een ziekenhuis. Ga je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis? Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
De transplantatie kan ook buiten Nederland plaatsvinden. De kosten worden dan vergoed, als de transplantatie plaatsvindt:
- In een land dat lid is van de Europese Unie
- In een land dat behoort tot de Europese Economische Ruimte
- In het land waarin de donor woont, als de donor jouw echtgenoot, geregistreerd partner of bloedverwant is. Deze moet een 1ste, 2de of 3de graad bloedverwant zijn
De zorgverlener moet voldoen aan de wettelijk gestelde minimum eisen voor weefsel- en orgaantransplantatie. En moet verbonden zijn aan een wettelijk bevoegd en erkend transplantatiecentrum.
-
Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?
Nee, je hebt vooraf geen toestemming nodig van OHRA.
Declareren. Lekker. Makkelijk
Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.