Implantaten

Een implantaat is een kunstwortel van metaal (titanium) en ziet er vaak uit als een schroefje. Het implantaat vervangt de gewone (natuurlijke) tandwortel. Het implantaat groeit vast aan het bot van de kaak en is een stevige basis voor een kroon, een brug of een kunstgebit. Een kroon wordt geplaatst op één implantaat, voor een brug of klikgebit zijn meerdere implantaten nodig. Een gespecialiseerde tandarts (implantoloog) of een kaakchirurg plaatst implantaten. Voor het inbrengen van het implantaat krijg je een plaatselijke verdoving.

Vergoeding voor implantaten

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Heb je een ernstig geslonken tandeloze kaak waarin een gewoon kunstgebit niet meer past? Dan kun je een vergoeding krijgen voor tandheelkundige implantaten en het aanbrengen van het klikgebit hierop. Voor het klikgebit geldt een eigen bijdrage.

  Je kunt de zorg vergoed krijgen uit de basisverzekering. Hiervoor heb je wel toestemming nodig van OHRA. Jouw tandarts vraagt dit voor je aan, bij ons. Krijg je geen toestemming voor vergoeding van implantaten en een klikgebit uit de basisverzekering? Dan kun je de implantaten eventueel (gedeeltelijk) vergoed krijgen uit een aanvullende tandartsverzekering.

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de tandartsverzekering in 2024?

  Heb je geen toestemming voor vergoeding van implantaten en een klikgebit uit de basisverzekering? Of krijg je een implantaat voor het bevestigen van een kroon of een brug en ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je voor het plaatsen van het implantaat een vergoeding krijgen vanuit een tandartsverzekering.

  In de tabel zie je wat de tandartsverzekering vergoedt. De bedragen gelden per kalenderjaar en voor alle behandelingen van de tandarts samen.

  Tandartsverzekering Vergoeding
  Tand Sterk -
  TandenGaaf 250 € 250,-
  TandenGaaf 500 € 500,-
   

  Onderstaande verzekeringen kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

  Tandartsverzekering Vergoeding
  TandenGaaf 150  € 150,-
  TandenGaaf 750 € 750,-
  TandenGaaf 1500 € 1.500,-
  TandenGezond 150 -
  TandenGezond 250 -
  TandenGezond 500 -
  Zelfverzekerd Tandarts Compact Plus -

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je op hoeveel vergoeding je nog recht hebt. Ook zie je hoeveel je al hebt verbruikt.

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de aanvullende verzekering in 2024?

  Heb je een aanvullende verzekering? Dan krijg je bij een vergoeding uit de basisverzekering met jouw aanvullende verzekering misschien een vergoeding van de eigen bijdrage van een klikgebit op implantaten. In de tabel zie je wat jouw aanvullende verzekering hiervoor vergoedt.

  Aanvullende verzekering Vergoeding
  Compact / Compact Fysio Meenemen -
  Sterk / Sterk Fysio Meenemen -
  Aanvullend / Aanvullend Fysio Meenemen -
  Extra Aanvullend / Extra Aanvullend Fysio Meenemen -
  Uitgebreid / Uitgebreid Fysio Meenemen € 200,-

  Onderstaande verzekeringen kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

  Aanvullende verzekering Vergoeding
  Uitgebreid Vitaal € 200,-
  Extra Uitgebreid € 200,-
  Compleet € 200,-
  Zelfverzekerd Compact -

  In MIjn OHRA Zorgverzekering zie je op hoeveel vergoeding je nog recht hebt. Ook zie je hoeveel je al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen risico?

  Heb je een implantaat die je vanuit de basisverzekering vergoedt krijgt? Voor de basisverzekering geldt een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten boven dit eigen risico.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

  Ontvang je een vergoeding vanuit de tandartsverzekering dan heb je geen eigen risico.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Bij een vergoeding uit de basisverzekering betaal je een eigen bijdrage van 10% van de totale kosten voor een klikgebit op implantaten voor de onderkaak. En je betaalt een eigen bijdrage van 8% van de totale kosten voor een klikgebit op implantaten voor de bovenkaak. Met een aanvullende verzekering kun je een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen voor deze eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Je kunt bij elke tandarts terecht. Het maakt dus niet uit welke tandarts je kiest. OHRA heeft wel speciale (kwaliteits)afspraken met tandartsen. Vind hier een tandarts bij jou in de buurt. Tandartsen vind je onder de categorie 'Tandarts'.

 • Mag ik naar een andere tandarts?

  Je mag ook naar een tandarts waarmee OHRA geen contract heeft. Je hebt dan wel toestemming nodig.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Krijg je een volledige prothese die uitneembaar is en is voor de bevestiging hiervan is een implantaat nodig?

  Dan heb je vooraf een akkoordverklaring van ons nodig voor het plaatsen van 1 of meer implantaten in de bovenkaak. Bij de aanvraag van de akkoordverklaring moet je een schriftelijke motivering van jouw tandarts of kaakchirurg meesturen en een schriftelijk behandelplan.

  Voor de onderkaak beoordeelt een gecontracteerde zorgverlener of je voldoet aan de voorwaarden. Een akkoordverklaring van ons is dan niet nodig.

  Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener dan is altijd een akkoordverklaring nodig. Bij de aanvraag van de akkoordverklaring moet je een schriftelijke motivering van jouw tandarts of kaakchirurg meesturen en een schriftelijk behandelplan.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen