Wat als je ziek wordt op vakantie? Zo bereid je je voor

Ziek zijn op vakantie: je wilt het liever niet, maar het kan altijd gebeuren. Ziek zijn voorkomen lukt niet, toch kun je je wel voorbereiden door bijvoorbeeld een EHBO-koffer mee te nemen of de juiste telefoonnummers bij de hand te houden. Of wat dacht je van de app Vraag de dokter? Zo kun je je vraag altijd bij een medisch deskundige neerleggen. Ziek zijn, uitglijden en een pols breken of in glas staan is nooit fijn. Een goede voorbereiding wel! En wij zijn er voor je. Waar en wanneer je maar wilt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Verzekeringspas bij de hand? De OHRA App gedownload? Telefoonnummer van de OHRA Hulpdienst paraat? De Vraag de dokter app en de Spoedzorg op reis app op je telefoon gezet? Dan ben je al een heel eind. Vergeet dan ook niet gelijk een EHBO-kit samen te stellen of er één te kopen. Je kunt denken aan:

  • een thermometer
  • paracetamol
  • ORS tegen uitdroging
  • pleisters + schaartje
  • verband
  • watten
  • ontsmettingsmiddel, zoals Jodium
  • steriele gaascompressen
  • desinfecterende doekjes (altijd handig!)
  • een splinterpincet
  • een tekenpincet/ tekentang
  • oor- en neusdruppels
  • een coolpack
  • antimuggenspray 
  • extra: installeer de app Vraag de dokter

Ga je met de auto? In Nederland is een verbanddoos in de auto niet verplicht, maar in België en Duitsland bijvoorbeeld wel. Ook als het niet verplicht is, is het handig om bovenstaande spullen bij je te hebben. Ga je naar een ander land? Check dan de regels van het betreffende land.

Tip: de EHIC-pas, verzekerd voor medische zorg

Heb jij de EHIC-pas al? Dit is een bewijs dat je in Nederland een zorgverzekering hebt. Je hoeft de kosten die je maakt in het buitenland dan meestal niet voor te schieten. Heb je 'm nog niet? Vraag 'm dan aan. Ook zijn er nog meer dingen waar je aan kunt denken, zoals een medisch paspoort en een medicijnverklaring. We hebben alles voor je op een rij gezet. Hoef je alleen nog maar te checken of je je zonnebrand en slippers bij je hebt.

Eenmaal op de plaats van bestemming

Als je eenmaal bent aangekomen, kan het fijn zijn om even op de (digitale) kaart te bekijken waar er een ziekenhuis in de buurt is. Zit je op een bungalowpark, camping of in een hotel? Kijk dan bij de receptie wat de openingstijden zijn en of er nummers zijn die je moet opslaan, mocht er iets gebeuren. Altijd handig om ook een woordenboekje of talenapp bij de hand te hebben, voor het geval er niet goed Engels wordt gesproken.

Vraag de dokter app: Chat. Foto. Check.

Soms heb je een vraag over je gezondheid die je even snel aan een deskundige wil stellen. Dat kan: met de gratis app Vraag de dokter. Je chat direct gratis met een verpleegkundige. Wanneer het jou uitkomt. Zo heb je snel een antwoord! In de app Vraag de dokter kun je ook een foto sturen. Heb je bijvoorbeeld een ontstoken oog? Kind in een stukje glas gestaan? Kwallenbeet? Maak een foto en zet die in de app. Een verpleegkundige checkt je foto en raadpleegt een arts als dat nodig is. Zo weet je snel of je een afspraak moet maken bij de arts op plaats van bestemming. Of niet.

7 dagen per week bereikbaar

Verpleegkundigen checken de app 7 dagen per week. Dus ook in het weekend, op feestdagen en ’s avonds:

  • op werkdagen van 7.00 tot 23.00 uur
  • in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 21.00 uur

Zo werkt het

Download de app in de App Store of Google Play. Geef aan dat je verzekerd bent bij OHRA. Klaar? Chatten maar.

Zorgverzekering of reisverzekering: wat vergoedt wat?

Heb je een basiszorgverzekering bij OHRA? Dan ben je verzekerd voor spoedeisende zorgkosten in het buitenland. Let wel: deze vergoedt de kosten tot het Nederlandse tarief. De aanvullende verzekeringen van OHRA vergoeden de spoedeisende zorgkosten tot 100%. Dus niet zoals de basisverzekering alleen tot het Nederlandse tarief. Ook de behandeling in een privékliniek in Zwitserland wordt dus volledig vergoed als het om spoedeisende zorg gaat. Heb je een basisverzekering én een reisverzekering? De reisverzekering vergoedt de extra geneeskundige kosten in het buitenland alleen als je hiervoor een dekking (voor geneeskundige kosten) hebt afgesloten. Heb je een aanvullende verzekering én reisverzekering, dan is het goed om te checken of je niet dubbel verzekerd bent. Dat zou zonde zijn. Hier vind je alle informatie, overeenkomsten en verschillen van de zorgverzekering en de reisverzekering. Zo ga je goed voorbereid op reis.

Bel de OHRA Hulpdienst

Soms ben je in het buitenland en heb je direct hulp nodig. Bijvoorbeeld omdat je naar het ziekenhuis moet of je paspoort is gestolen. Dit laatste heeft niks met ziek zijn te maken, maar is wel handig om te weten! Als je hulp nodig hebt uit Nederland, kun je rekenen op de OHRA Hulpdienst. Hier vind je alle informatie omtrent de OHRA Hulpdienst.