Spoedzorg in zorg- en reisverzekering. Het verschil

Wanneer je op vakantie gaat, wil je zeker weten dat je goed verzekerd bent. Maar vanuit welke verzekering wordt nu wat vergoed? Omdat we snappen dat dit ingewikkeld kan zijn, zetten we de verschillen op een rij.

De basisverzekering

Vanuit de basisverzekering ben je verzekerd voor spoedeisende zorgkosten in het buitenland. Deze vergoedt de kosten tot het Nederlandse tarief. Maar er zijn ook landen waar zorg duurder is dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Amerika en Zwitserland. Ga je op wintersport naar Zwitserland en kom je, na bijvoorbeeld een ski-ongeluk, terecht in een privékliniek? Dan moet je de kosten boven het Nederlands tarief uit eigen zak betalen.

Aanvullende verzekeringen

De aanvullende verzekeringen van OHRA vergoeden de spoedeisende zorgkosten tot 100%. Dus niet zoals de basisverzekering alleen tot het Nederlandse tarief. Ook de behandeling in een privékliniek in Zwitserland wordt dus volledig vergoed.

De reisverzekering met module geneeskundige kosten

Heb je na je ski-ongeluk krukken nodig? Dan worden deze niet vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Niet alle kosten die je in het buitenland maakt, worden namelijk vergoed vanuit de zorgverzekeringswet. De zorgverzekering mag alleen de kosten vergoeden, die zijn opgenomen in deze wet. En daar vallen krukken niet onder. Maar dan komt de reisverzekering met module geneeskundige kosten om de hoek. Deze dekt namelijk wel de krukken na een ski-ongeluk of de extra behandelingen fysiotherapie die na een ongeluk nodig zijn wanneer de dekking in de zorgverzekering ophoudt.

Het verschil

De reisverzekering met de aanvullende module geneeskundige kosten vergoedt de bedragen die de basisverzekering niet dekt. Maar dat doet de aanvullende verzekering toch ook? Dat klopt en hier is ook een overlap tussen deze twee verzekeringen. Maar er zijn ook verschillen. Ga je namelijk op vakantie en ben je zwanger of heb je een bestaande aandoening en gaat het onvoorzien mis? Dan wordt dit vanuit de reisverzekering niet vergoed, maar wel vanuit je (aanvullende) zorgverzekering. En andersom worden de krukken vanuit de zorgverzekering niet vergoed, maar wel vanuit de reisverzekering.

Conclusie

Er is wat overlap in de aanvullende zorgverzekering en de reisverzekering met de module geneeskundige kosten, maar er zijn ook verschillen. Het ligt helemaal aan je persoonlijke situatie en reisbestemming welke verzekering het beste bij je past.