De mantelzorger krijgt een waarderende hand op zijn schouder

Hoe ondersteun je de mantelzorger? 10 tips met impact. 

Je kent vast wel iemand die mantelzorger is. Misschien je buurvrouw die wekelijks boodschappen doet voor haar moeder. Of je collega die elke dag langsgaat bij zijn dementerende tante. Ze doen dat vaak naast hun werk, huishouden, sport en gezin. En dat kan best een belasting zijn. Hoe kun jij nu voor de mantelzorger zorgen?  We geven je 10 waardevolle tips!  

Wat is een mantelzorger eigenlijk? 

Een mantelzorger ondersteunt een familielid of een bekende die hulp nodig heeft. Dat doet hij onbetaald en vaak voor langere tijd. De mantelzorger zorgt bijvoorbeeld voor een zieke ouder, gehandicapte vriendin of oude buurman. Superfijn. Hierdoor kan iemand die hulpbehoevend is, vaak langer thuis blijven wonen en is de druk op de betaalde zorg minder. Mantelzorgen kun je op allerlei manieren doen. Denk aan helpen met het huishouden of het ondersteunen bij het wassen en aankleden. Of gezelschap houden, meegaan naar een belangrijke afspraak of het doen van de administratie.  

Mantelzorgen: klinkt pittig en dat is het ook 

Mantelzorgen is vaak behoorlijk zwaar. Fysiek en mentaal. In veel gevallen hebben mantelzorgers een druk leven en de zorg voor een dierbare komt daar dan nog eens bovenop. De grote verantwoordelijkheid en het hooghouden van alle ballen, kunnen na een tijdje hun tol eisen. Toch hoor je mantelzorgers zelden mopperen. Logisch, want degene voor wie ze zorgen heeft het in hun ogen zwaarder. En daarom vragen ze zelf vaak geen hulp. Belangrijk dus om mantelzorgers goed in de gaten te houden en hulp  te bieden waar nodig. Want een beetje begrip en ondersteuning maakt het mantelen een stuk lichter! 

10 tips voor het ondersteunen van de mantelzorger 

Zie je een mantelzorger worstelen met alle taken maar weet je niet hoe je hem of haar kunt helpen? Maak het niet te ingewikkeld. Een klein gebaar kan verrassend grote impact hebben. We geven je graag wat inspiratie met onze 10 tips. 

1. Vraag hoe het gaat en bied een luisterend oor 

Veel mensen vragen hoe het gaat met degene waar de mantelzorger voor zorgt. Maar vraag ook eens hoe het met de mantelzorger zelf gaat. Bied de mantelzorger een kop koffie of thee aan en luister met aandacht naar zijn verhaal. Je hoeft geen advies te geven. Voor hen is even je ei kwijt kunnen, vaak al een enorme opluchting en doet deze aandacht wonderen.   

2. Geef een compliment 

Misschien denk je: ‘Wow, wat knap dat iemand vrijwillig voor een ander zorgt’. Spreek die gedachte dan eens uit. Of doe een lief kaartje in de bus. Dat geeft een boost! 

3. Doe een boodschap  

Bied aan om brood mee te nemen bij de bakker of een pak melk bij de supermarkt. Dat bespaart de mantelzorger tijd en energie. 

4. Kook een extra portie  

Als je toch kookt, maak dan een portie extra. De mantelzorger kan aanschuiven of de maaltijd thuis opeten wanneer het hem uitkomt. Dat is nog eens tijdwinst.  

5. Pas een uurtje op de kinderen  

Door een uurtje op de kinderen van de mantelzorger te letten, kan die even op adem komen. Dat geeft rust.  

6. Doe samen iets totaal onverwachts  

Organiseer een mini-uitje naar een plek waar de mantelzorger normaal niet heen gaat. Naar  een kunstgalerij, een tuincentrum of zelfs een boekhandel. Zo haal je de mantelzorger even uit de zorgbubbel. 

7. Laat creativiteit helpen om te ontspannen

Soms helpt het om gevoelens een uitlaatklep te geven via kunst, schrijven of muziek. Een tekenboek, een dagboek of zelfs een workshop kan een mantelzorger helpen om emoties te verwerken. 

8. Creëer een 'zorgvrije' zone  

Mantelzorgers hebben vaak weinig momenten waarop ze niet aan hun zorgtaken denken. Een speciale ruimte in huis kan helpen om even los te komen van de dagelijkse zorg. Bijvoorbeeld een hoekje met een fijne stoel en een boek,

9. Help met administratieve taken  

Mantelzorgers hebben vaak te maken met een berg aan papierwerk, zoals zorgdeclaraties, afspraken met zorgverleners en regelingen rondom zorgverlof. Bied aan om mee te kijken of te helpen met het ordenen van deze administratie. Dit kan veel tijd en stress besparen. 

10. Verwijs naar de zorgverzekeraar 

Veel zorgverzekeraars ondersteunen mantelzorgers op allerlei manieren. Door de mantelzorger daarop te attenderen, weet hij dat hij er niet alleen voor staat.  

Ook de OHRA zorgverzekering ondersteunt mantelzorgers 

Als OHRA hebben we veel waardering voor de inzet van mantelzorgers. Zij zijn de stille krachten van onze samenleving. Ben jij een mantelzorger? Dan ondersteunen we je graag! Dat doen we bijvoorbeeld met vergoedingen voor mantelzorgcursussen, vervangende mantelzorg, een mantelzorgmakelaar en instructie voor ergotherapie. Met veel van onze aanvullende zorgverzekeringen kom je in aanmerking voor zo’n vergoeding.

Maar denk ook eens aan de Zorg Assistent. Of doe de Mantelzorgtest: als je eigenlijk niet weet wat je precies allemaal doet als mantelzorger. Je staat er als mantelzorger dus niet alleen voor. En naast onze ondersteuning krijg je van ons natuurlijk ook nog een dikke shout-out voor je inzet!