Wintersport en corona 2022. Dit moet je weten.

Deze winter kunnen de latten weer onder gebonden worden. Hoewel het coronavirus nog steeds niet weg is, gaan veel wintersportgebieden dit seizoen weer open! Maar vaak wel met aanvullende coronamaatregelen. Bereid je dus goed voor en lees waar je op moet letten als je op wintersport wilt gaan en wat je kunt verwachten per skigebied. Zo ben je goed voorbereid en maak je de juiste keuzes.

Check 1: Houd het reisadvies in de gaten

Nu de meeste skigebieden weer openen, is het verleidelijk om direct je skispullen te pakken. Maar check altijd eerst wat het actuele reisadvies is voor het land waar je naartoe wilt. Dat reisadvies geeft niet alleen aan hoe veilig het is in dat land als het gaat om het coronavirus, maar het is ook van invloed op wat je kunt verwachten van je reis- of zorgverzekering.

Check 2: Lees de voorwaarden van je reisverzekering en zorgverzekering

Het reisadvies voor een vakantiebestemming is van invloed op wat je van je reisverzekering of zorgverzekering kunt verwachten. En juist als je op wintersport gaat, zijn deze verzekeringen erg belangrijk.

Bij een groen of geel reisadvies

Bij een groen of geel reisadvies zijn vakantiereizen mogelijk. Wel zijn er veiligheidsrisico’s. Je bent in dit geval verzekerd met je reis- of zorgverzekering.

Is het reisadvies groen, dan is er geen verhoogd risico en kun je gewoon op reis. Ook ben je verzekerd met je verzekeringen.

Was het reisadvies op het moment van vertrek groen of geel, maar wordt dit tijdens je vakantie rood of oranje? Dan ben je verzekerd via je reisverzekering. Als je bijvoorbeeld ziek wordt en daardoor extra reis- of verblijfkosten hebt. Ook andere normale risico’s zijn gewoon verzekerd. Wil je door een wijziging van het reisadvies eerder naar huis? Dan is het goed om te weten dat dit niet is verzekerd met je annuleringsverzekering.

Bij rood of oranje reisadvies

Is het reisadvies rood of oranje? Dan worden vakantiereizen afgeraden. Ga je in dit geval toch op vakantie? Dan worden de kosten die met het coronavirus te maken hebben door de meeste verzekeraars niet vergoed via de reis- of zorgverzekering, ook niet bij OHRA. Denk hier bijvoorbeeld aan extra reis- of verblijfkosten doordat je ziek wordt.

Let op: medische repatriëring is niet gegarandeerd

Houd er rekening mee dat medische repatriëring (vervoer naar huis bij ziekte of ski-ongelukken) niet altijd gegarandeerd kan worden. Ook niet wanneer er een geel reisadvies is en je daar wel verzekerd voor bent. Door de verschillende coronamaatregelen is vervoer niet altijd te organiseren.

Corona en je reisverzekering of zorgverzekering van OHRA

Heb je een reisverzekering, annuleringsverzekering of zorgverzekering bij OHRA? Lees dan meer over wat je kunt verwachten van je reisverzekering en annuleringsverzekering of je zorgverzekering als het gaat om corona en de verschillende reisadviezen. Zo voorkom je vervelende verrassingen als er iets mis gaat tijdens je vakantie of wanneer de reisadviezen ineens veranderen.

Check 3: Check de lokale coronamaatregelen op je bestemming

Elk land heeft zijn eigen coronamaatregelen. Zo kun je te maken krijgen met inreisregels, een coronacertificaat of mondkapjesplicht. Bekijk op nederlandwereldwijd.nl de lokale maatregelen voor jouw bestemming.

Skigebieden Oostenrijk open

De skigebieden in Oostenrijk gaan deze winter weer open. Er gelden wel een aantal veiligheidsmaatregelen. Zo is er het '3G-bewijs'. Hiermee toon je aan dat je bent getest, gevaccineerd of genezen van het coronavirus. Je kunt hier de CoronaCheck-app of een papieren bewijs voor gebruiken. In Oostenrijk heet dit ‘der Grüner Pass’. Ook als je de CoronaCheck-app hebt, kan het handig zijn om ook een papieren bewijs bij je te hebben. Voor het geval je geen bereik hebt in de bergen. Vergeet ook niet je legitimatiebewijs bij je te houden. Hiermee laat je zien dat het 3G-bewijs bij jou hoort. Controle van het 3G-bewijs vindt plaats bij de verkoop van de skipassen.

Oostenrijk heeft verder 3 veiligheidsniveaus uitgewerkt, waarvan niveau 1 het minst streng is. Afhankelijk van de bezette intensive care bedden in Oostenrijk, kan er een ander niveau gaan gelden.

Niveau 1 

Bij dit niveau moet je rekening houden met het volgende:  

 • Maak je gebruik van skiliften? Dan moet je een 3G-bewijs laten zien. In een gesloten skilift moet je een FFP2-mondkapje dragen. Om lange wachtrijen zoveel mogelijk voorkomen, is er geen maximum aan het aantal mensen in de skiliften.  
 • In de restaurants en berghutten ben je welkom met een 3G-bewijs. Ook voor de après-ski: geldt dat je een 3G-bewijs moet kunnen laten zien.
 • In de hotels, chalets, appartementen en pensions wordt bij het inchecken naar je 3G-bewijs gevraagd.
 • In winkels en het openbaar vervoer is het dragen van een FFTP2-mondkapje verplicht.

Verslechtert de situatie? Dan worden de maatregelen aangescherpt. Als er meer dan 300 intensive care bedden bezet zijn, gaat 7 dagen later niveau 2 gelden. Bij meer dan 400 bezette IC-bedden gaat 7 dagen later niveau 3 gelden. In beide gevallen verandert de 3G-regel voor de après-ski, horeca en evenementen zonder zitplaatsen naar de 2G-regel. Dat betekent dat je voor toegang moet kunnen laten zien dat je gevaccineerd of genezen bent. Testen is dan niet meer voldoende. Voor de overige faciliteiten blijft de 3G-regel nog wel gelden. Voor ‘getest’ geeft alleen een negatieve PCR-test een ‘groene status’. Een negatieve antigeentest is dan niet meer voldoende.  

Skigebieden Zwitserland open

Ook in Zwitserland gaan de skigebieden deze winter weer open. Om dit zo veilig mogelijk te maken, gelden de volgende maatregelen:

 • Over het algemeen zijn de skiliften geopend. Op de website van skiresort.nl zie je precies welke skigebieden en skiliften open zijn. Er kunnen verschillen zijn per kanton, omdat ze dit zelf mogen beslissen. In een gesloten cabine is het verplicht om een mondkapje te dragen. Koop bij voorkeur je skipas online.
 • De horeca en après-ski zijn toegankelijk op vertoon van een coronacertificaat, waarmee je kunt aantonen dat je getest, gevaccineerd of genezen bent.
 • In de hotels, chalets, appartementen en pensions moet je bij het inchecken je coronacertificaat tonen. Het dragen van een mondkapje is mogelijk verplicht op plekken waar geen afstand kan worden gehouden.
 • In winkels en het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje is verplicht.

Als de situatie verslechtert kunnen er extra maatregelen gaan gelden. Ook mogen de kantons extra maatregelen opleggen. Check daarom goed van tevoren wat de regels per gebied zijn.

Opening skigebieden in Frankrijk

Je hebt in Frankrijk geen coronacertificaat nodig en alle skiliften mogen weer open. Zonder capaciteitsbeperkingen. Dit kan alleen als de situatie in Frankrijk goed blijft. Als het coronavirus weer oplaait zullen er opnieuw beperkingen gaan gelden. Op de website nl.france-montagnes.com vind je de actuele informatie.

Wintersport Italië corona

In Italië zijn de regio’s opgedeeld in verschillende kleurcodes. De codes kunnen afhankelijk van het aantal besmettingen wit, geel, oranje of rood krijgen. In de witte gebieden liggen de besmettingscijfers het laagst en zijn de regio’s het soepelst. In de rode regio’s zijn de maatregelen het strengst. Op dit moment zijn bijna alle regio’s wit en gelden de volgende algemene regels:  

 • Maak je gebruik van skilift? Dan moet je een ‘Groene Pas’ kunnen laten zien. Een bewijs dat je getest, gevaccineerd of genezen bent. Koop je skipas bij voorkeur online. In skiliften is het dragen van een chirurgisch- of FFP2-mondkapje verplicht. Voor gesloten skiliften geldt een capaciteit van 80% en moeten de ramen open blijven. Open skiliften hebben geen capaciteitsbeperkingen. Het is niet toegestaan om in een skilift te eten of te drinken.
 • In Italië moet er 1 meter afstand worden gehouden. Om je hier aan te kunnen houden, worden er speciale skiroutes aangegeven.
 • In de horeca geldt over het algemeen dat in de witte en gele zones de horecagelegenheden open mogen. Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Als je  binnen wilt zitten, moet je de ‘Groene Pas’ tonen. Ook geldt er binnen een maximum van 4 personen per tafel uit één huishouden. Er moet 1 meter afstand worden gehouden van personen buiten het huishouden. Daardoor kan er een maximale bezetting zijn of zijn er scheidingswanden. Het is verplicht om een mondkapje te dragen als je niet aan tafel zit.     
 • Of er après-ski mag plaatsvinden en hoe dit eruit ziet is nog niet bekend.
 • In de hotels, chalets, appartementen en pensions is het verplicht om in algemene ruimtes en mondkapje te dragen. Overige regels kunnen per regio verschillen.
 • In openbare binnenruimtes, zoals winkels en het openbaar vervoer, is een mondkapje verplicht. In bussen moet je de ‘Groene Pas’ tonen.

Wintersport Duitsland corona

Duitsland wil graag alle skigebieden weer openen. Er zijn nog geen officiële regels bekendgemaakt. Duitse deelstaten mogen daarnaast de regels zelf versoepelen of verscherpen. Check daarom altijd de regels van het gebied waar je doorheen reist en verblijft. Je vindt hier een overzicht van de regels per deelstaat.  

 • Over het algemeen geldt dat er 1,5 meter afstand moet worden gehouden van personen buiten het eigen huishouden.
 • Voor bepaalde faciliteiten, zoals bijvoorbeeld horeca, moet een 3G-bewijs (getest, gevaccineerd, genezen) worden getoond. Deze regel mogen deelstaten afschaffen als de nieuwe besmettingen naar een bepaald punt dalen. In openbare binnenruimtes kan het verplicht zijn om een mondkapje te dragen.

Even samengevat

Wintersport en corona; het is weer mogelijk. Maar er zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden wanneer je dit winterseizoen veilig en zonder paarse krokodillen op wintersport wilt gaan:

 1. Check het reisadvies voor je bestemming
 2. Check de voorwaarden van je reisverzekering of zorgverzekering als het gaat om het coronavirus
 3. Check de lokale coronamaatregelen van je bestemming, die kunnen zelfs kort voor vertrek nog veranderen.

Zo weet jij precies waar je aan toe bent voordat je de latten weer onderbindt.