Wintersport en corona 2022. Dit moet je weten.

Deze winter hopen de wintersporters de latten weer onder te kunnen binnen. Het coronavirus is nog steeds niet weg, daarom blijft het onzeker hoe de wintersport eruit gaat zien. Soms zelfs tot het laatste moment. Een ding is zeker: als de skigebieden opengaan, gelden er aanvullende coronamaatregelen. Bereid je dus goed voor en lees waar je op moet letten als je op wintersport wilt gaan. Zo ben je goed voorbereid en maak je de juiste keuzes.

Check 1: Houd het reisadvies in de gaten

Check altijd eerst wat het actuele reisadvies is voor het land waar je naartoe wilt. Dit kan nog tot kort voor vertrek veranderen. Het reisadvies geeft niet alleen aan hoe veilig het is in dat land als het gaat om het coronavirus, maar het is ook van invloed op wat je kunt verwachten van je reis- of zorgverzekering. 

Check 2: Bekijk de voorwaarden van je reisverzekering en zorgverzekering

Het reisadvies voor een vakantiebestemming is van invloed op wat je van je reisverzekering of zorgverzekering kunt verwachten. En juist als je op wintersport gaat, zijn deze verzekeringen erg belangrijk.

Bij een groen of geel reisadvies

Bij een groen of geel reisadvies zijn vakantiereizen mogelijk. Bij groen is er geen verhoogd risico, bij geel zijn er veiligheidsrisico’s. Je bent in beide gevallen verzekerd met je reis- of zorgverzekering.
Was het reisadvies op het moment van vertrek groen of geel, maar wordt dit tijdens je vakantie rood of oranje? Dan ben je verzekerd via je reisverzekering. Als je bijvoorbeeld ziek wordt en daardoor extra reis- of verblijfkosten hebt. Ook andere normale risico’s zijn gewoon verzekerd. Wil je door een wijziging van het reisadvies eerder naar huis? Dan is het goed om te weten dat dit niet is verzekerd met je annuleringsverzekering.

Bij rood of oranje reisadvies

Is het reisadvies code rood of code oranje? Dan worden vakantiereizen afgeraden. Ga je in dit geval toch op vakantie? Dan worden de kosten die met het coronavirus te maken hebben door de meeste verzekeraars niet vergoed via de reis- of zorgverzekering, ook niet bij OHRA. Denk hier bijvoorbeeld aan extra reis- of verblijfkosten doordat je ziek wordt.

Let op: medische repatriëring is niet gegarandeerd

Houd er rekening mee dat medische repatriëring (vervoer naar huis bij ziekte of ski-ongelukken) niet altijd gegarandeerd kan worden. Ook niet wanneer er een geel reisadvies is en je daar wel verzekerd voor bent. Door de verschillende coronamaatregelen is vervoer niet altijd te organiseren.

Corona en je reisverzekering of zorgverzekering van OHRA

Heb je een reisverzekering, annuleringsverzekering of zorgverzekering bij OHRA? Lees dan meer over wat je kunt verwachten van je reisverzekering en annuleringsverzekering of je zorgverzekering als het gaat om corona en de verschillende reisadviezen. Zo voorkom je vervelende verrassingen als er iets misgaat tijdens je vakantie of als de reisadviezen ineens veranderen.

Check 3: Check de lokale coronamaatregelen op je bestemming

Elk land heeft zijn eigen coronamaatregelen. Zo kun je te maken krijgen met inreisregels, een capaciteitsbeperking van de skiliften of mondkapjesplicht. Bekijk op nederlandwereldwijd.nl de maatregelen voor jouw bestemming.

Skigebieden Oostenrijk open

Oostenrijk doet er alles aan om het skiseizoen dit jaar mogelijk te maken. Het skigebied is geopend, maar er gelden veel aanvullende maatregelen. De meeste maatregelen gelden voor ongevaccineerden die niet zijn genezen van het coronavirus. De regering elk moment besluiten om de maatregelen verder aan te scherpen. Dit kan zelfs nog op de korte termijn. We raden je daarom aan om de meest actuele informatie op de website van de Oostenrijkse overheid goed in de gaten te houden. 

Als het skigebied open is, moet je in elk geval rekening houden met het volgende: 

 • Vanaf 20 december 2021 geldt in Oostenrijk de 2G+-regel. Je mag dan alleen Oostenrijk in als je genezen of gevaccineerd bent én een negatieve PCR-test kunt laten zien. De negatieve PCR-test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. Als je een boostervaccinatie hebt gehad, hoef je geen PCR-test te laten zien. 
 • In Oostenrijk gelden er regels over wanneer je als volledig gevaccineerd wordt gezien. Zo is een vaccinatiebewijs vaak maar 180 dagen geldig. Als je een boosterprik hebt gehad kan dit langer zijn. Ook kunnen de regels per vaccin verschillen.
 • Tot 19 februari geldt op veel plekken de '2G-regel'. Hiermee toon je aan dat je gevaccineerd of genezen bent van het coronavirus. Testen is dus niet voldoende. Het 2G-bewijs toon je via de CoronaCheck-app of een papieren bewijs. In Oostenrijk heet dit ‘der Grüner Pass’. Als je de CoronaCheck-app hebt, kan het handig zijn om ook een papieren bewijs bij je te hebben. Voor het geval je geen bereik hebt in de bergen. Vergeet ook niet je legitimatiebewijs bij je te houden. Hiermee laat je zien dat het 2G-bewijs bij jou hoort. Controle van het 2G-bewijs vindt plaats bij de verkoop van de skipassen. Vanaf 19 februari 2022 wordt de 2G-regel op een aantal plekken versoepeld naar de 3G-regel. 
 • De 2G-regel geldt tot 19 februari voor accommodaties, horeca en de toegang tot skiliften. 
 • Vanaf 19 februari 2022 geldt voor accomodaties en horeca de 3G-regel. Naast een geldig vaccinatie- of herstelbewijs, is een testbewijs dan ook voldoende. 
 • De horeca moet om 22:00 sluiten, vanaf 5 februari 2022 wordt dit 0:00. Er geldt een registratieplicht en er zijn vaste zitplaatsen. 
 • De après-ski en andere uitgaansgelegenheden blijven gesloten.
 • Op veel plekken is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht voor iedereen van 6 jaar en ouder.
 • Per regio kunnen de maatregelen verschillen. 

Skigebieden Zwitserland open

Wil je op skivakantie naar Zwitserland? Ook dan raden we aan om de meest actuele informatie te blijven checken. In Zwitserland lijken de skigebieden deze winter weer open te gaan.

Je kunt de volgende aanvullende maatregelen verwachten: 

 • Voor iedereen vanaf 16 jaar geldt dat je een negatieve PCR-test moet laten zien als je het land in wilt reizen. Dus ook als je een vaccinatie- of herstelbewijs kunt laten zien. Je moet je tussen dag 4 en 7 opnieuw laten testen. De kosten hiervan betaal je zelf en de uitslag moet je bij de autoriteiten melden. Als je dit niet doet, heb je kans op een boete. Er wordt op verschillende plekken gecontroleerd. 
 • Voor iedereen is het verplicht om voor de reis dit inreisformulier in te vullen. 
 • Over het algemeen zijn de skiliften geopend. Op de website van skiresort.nl zie je precies welke skigebieden en skiliften open zijn. 
 • Er kunnen verschillen zijn in de coronaregels per kanton, omdat kantons hierover zelf mogen beslissen. 
 • Het is vanaf 12 jaar op veel plekken verplicht om een mondkapje te dragen. Denk aan winkels en het openbaar vervoer, maar ook in skiliften. 
 • De horeca, après-ski en accommodaties zijn toegankelijk op vertoon van een coronacertificaat. Deze locaties mogen zelf beslissen of er een 3G-regel of 2G-regel geldt. Bij een 2G-regel is testen niet voldoende om toegang te krijgen. 
 • Als de situatie verslechtert, kunnen er extra maatregelen gaan gelden. Ook mogen de kantons extra maatregelen opleggen. Check daarom goed van tevoren wat de regels per gebied zijn.

Opening skigebieden in Frankrijk

Het meest actuele reisadvies voor Frankrijk lees je hier. We raden aan om dit in de gaten te houden en tot kort voor vertrek nog te checken. 

Houd in elk geval rekening met het volgende: 

 • In Frankrijk is de coronapas verplicht als je het land in wilt reizen, en voor toegang tot  verschillende openbare gelegenheden. Denk aan horeca, culturele locaties, grote winkelcentra en soms ook voor skiliften. 
 • Voor de coronapas geldt een 3G-beleid. De regels voor de geldigheid worden op 15 december en 15 januari aangescherpt. Zonder derde prik wordt je coronapas 7 maanden na je laatste vaccinatie ongeldig. Vanaf 15 december gaat dit gelden voor 65-plussers, vanaf 15 januari voor iedereen. Als je hier niet aan voldoet, moet je je iedere 24 uur laten testen. 
 • Voor iedereen vanaf 11 jaar is het verplicht om een mondkapje te dragen in verschillende binnen en buitenruimtes. 

Wintersport Italië corona

Wil je op skivakantie naar Italië? Ook dan raden we aan om de meest actuele informatie te blijven checken. Italië heeft de verschillende regio’s opgedeeld. Per regio kunnen er andere regels gelden. Check voor vertrek altijd de lokale coronamaatregelen.

Houd in elk geval rekening met de volgende, landelijke maatregelen: 

 • Je kunt Italië inreizen met een 'Groene Pas'. Een bewijs dat je getest, gevaccineerd of genezen bent. Je kunt hiervoor gebruikmaken van je coronapas. Deze inreisregel geldt voor iedereen vanaf 6 jaar.  
 • Iedere reiziger moet dit inreisformulier invullen en kunnen laten zien. De Italiaanse autoriteiten kunnen hiernaar vragen. 
 • Per regio verschilt of je voor verschillende gelegenheden een 3G-bewijs of 2G-bewijs moet kunnen laten zien. Denk aan horeca, skiliften, culturele locaties en sportevenementen. 
 •  Het is vanaf 6 jaar verplicht om een chirurgisch- of FFP2-mondkapje te dragen in openbare binnenruimtes. Voor sommige gebieden geldt dit ook voor buiten. Skiliften vallen hier ook onder. 
 • Voor gesloten skiliften geldt een capaciteit van 80% en moeten de ramen open blijven. Open skiliften hebben geen capaciteitsbeperkingen. Het is niet toegestaan om in een skilift te eten of te drinken.

Wintersport Duitsland corona

Ook als je naar Duitsland gaat is het verstandig om het meest actuele reisadvies in de gaten te houden. Daarnaast is het goed om de regels van de deelstaat waar je verblijft of doorheen reist nog eens goed te checken. De coronamaatregelen kunnen namelijk per deelstaat verschillen. Bekijk hier een overzicht.

In elk geval gelden minimaal onderstaande maatregelen:

 •  Voor vertrek naar Duitsland moet je je registreren.
 • Als je geen vaccinatie- of herstelbewijs hebt, moet je bij aankomst in quarantaine. Op dag 5 kun je deze met een negatief testbewijs beëindigen. 
 • In veel deelstaten geldt de 2G-regel voor openbare gelegenheden, zoals niet-essentiële winkels, hotels, horeca en culturele locaties. Je krijgt dan alleen toegang met een vaccinatie- of herstelbewijs. Testen is dan dus niet voldoende. 
 • In openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje in de meeste gevallen verplicht. Soms moet dit ook een FFP2-mondkapje zijn. 

Even samengevat

Wintersport en corona; het is in de meeste gevallen weer mogelijk. Maar er zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden wanneer je dit winterseizoen veilig en zonder paarse krokodillen op wintersport wilt gaan:

 1. Check het reisadvies voor je bestemming. Dit kan zelfs kort voor vertrek nog veranderen.
 2. Check de voorwaarden van je reisverzekering of zorgverzekering als het gaat om het coronavirus
 3. Check de lokale coronamaatregelen van je bestemming, die kunnen zelfs kort voor vertrek nog veranderen.

Zo weet jij precies waar je aan toe bent voordat je de latten weer onderbindt. Helemaal zeker op reis? Vergeet dan zeker je reisverzekering en extra dekking voor wintersport niet.

Ook interessant voor jou

Vliegen met alleen handbagage?

Dit mag je meenemen.

Negatief reisadvies

Wat nu?

Medische zorg in het buitenland

Zo zit het met je zorgverzekering.