Vliegen met alleen handbagage? Dit moet je weten

Vliegen met alleen handbagage heeft zijn voordelen. Zoals: niet meer wachten bij het inchecken of de bagageband. Wij zetten alles wat je moet weten over handbagage voor je op een rijtje. Zo voorkom je gedoe en wordt je reis op het vliegveld al een feestje.

Hoeveelheid bagage

Er zijn 2 soorten handbagage; 'carry on' bagage of 'personal items'. Een carry-on is een kleine rolkoffer of rugzak. Een personal item is een kleiner stuk bagage zoals een handtas of kleine rugzak. Deze moet je onder de stoel of voor je kunnen zetten. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je tegen betaling een plekje voor je bagage reserveren. Of mag je zowel een carry-on als een personal item mee aan boord nemen. Maar dat is niet altijd het geval. Check dit dus altijd voordat je vliegt bij je luchtvaartmaatschappij.

Afmetingen van je handbagage

De maximaal toegestane afmetingen en gewicht voor je handbagage is per luchtvaartmaatschappij verschillend. Vooral het toegestane gewicht kan flink verschillen. Van maximaal 7 kilo tot helemaal geen restricties.

Met maximale afmetingen van 55cm hoog, 35cm breed, 20cm diep en een maximaal gewicht van 7 kilogram, voldoet je handbagage bij elke maatschappij aan de vereisten.

Is je bagage groter of zwaarder? Check dan even deze website.
Hier vind je een handige checklist met de toegestane afmetingen en gewicht voor je handbagage per luchtvaartmaatschappij. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Inhoud van je handbagage

Er mag heel veel mee in je handbagage. Alleen voorwerpen die op de lijst van verboden en gevaarlijke voorwerpen staan mogen niet mee. Een klein nagelschaartje of pincet mogen gewoon mee.

Vloeistoffen in je handbagage

Vloeistoffen, zoals tandenpasta, lenzenvloeistof of shampoo mogen mee in je handbagage. In totaal mag je niet meer meenemen dan 1 liter aan vloeistoffen. Dat moet in een transparant en hersluitbaar zakje van 1 liter passen. Elk item mag niet meer dan 100ml bevatten. Past het niet? Bedenk dan dat je de meest voorkomende zaken, zoals tandenpasta en shampoo, ook op je bestemming kunt kopen. Of verdeel je spullen over je reisgenoten.

Eten in je handbagage

Je kunt eigenlijk alle soorten etenswaren meenemen in je handbagage. Houd er wel rekening mee dat smeerkaas en pindakaas ook onder vloeistoffen vallen. Heb je het alleen op je broodje gesmeerd, dan is het natuurlijk geen probleem. Neem geen heel sterk geurende etenswaren mee, zoals vis of curry. Je kunt dan geweigerd worden aan boord. Neem verder alleen mee wat je onderweg op eet. Je kunt namelijk niet alle soorten eten het land van je bestemming mee in nemen.

Medicijnen en medische apparatuur in je handbagage

Wil je medicijnen, supplementen of medische apparaten meenemen? Dan kan dat gewoon in je handbagage. Je hebt dan wel een doktersverklaring nodig. Houd er rekening mee dat medicijnen niet gekoeld bewaard kunnen worden aan boord.

Toch nog vragen?

Heb je toch nog vragen over wat wel en niet mag? Dan kun je altijd contact opnemen met Schiphol Airport.

Check ook onze inpaktips voor je handbagage. Zo neem je meer mee op vakantie (of meer mee terug natuurlijk). 

Helemaal goed voorbereid op reis? Vergeet dan ook je reisverzekering niet.  

 

Ook interessant voor jou

Is jouw auto klaar voor de wintersport?

Lees hoe je je goed voorbereid.

Winterkamperen

Leuk alternatief voor wintersport!

Thuis op vakantie

De leukste tips voor jouw staycation.

Diefstal van je skispullen

Hoe je het kunt voorkomen en wat je doet als het tóch gebeurt