Lichtgewicht op reis. 8 tips voor meer ruimte in je handbagage.

Reizen met alleen je handbagage wordt steeds populairder. Logisch, want tegenwoordig kun je alleen je handbagage nog zonder extra kosten meenemen. En je hoeft het niet in te checken. Goedkoop en snel dus. Met onze tips word jij meester-inpakker en haal je het maximale uit je rolkoffer.

1. De koffercheck

Verschillende vliegmaatschappijen hebben verschillende voorwaarden als het om de afmetingen van je handbagage gaat. Check dit dus vóórdat je vertrekt. Anders heb je kans dat je alsnog je handbagage in moeten checken, omdat je koffer net 2 cm te breed of te hoog is.

2. Supercompact leesvoer

Tegenwoordig hoef je geen volledige koffer meer te reserveren voor alle boeken die je tijdens je vakantie wilt lezen. Dankzij de e-reader kun je die ruimte nu voor andere zaken gebruiken. De e-reader is in onze ogen één van de beste uitvindingen van deze eeuw. Je kunt meer boeken meenemen dan je ooit in 1 jaar uit kan lezen. Maar dan wel met het formaat van een dubbel gevouwen A4'tje.

3. Kleren oprollen

Leg jij je kleding nog steeds keurig gevouwen in je koffer? Vanaf nu niet meer doen. Wanneer je je kleding strak oprolt, gebruik je de ruimte in je koffer veel efficiënter. Zo kun je veel meer meenemen.

4. Vacuümzakken stapelen

Maar het kan altijd nog strakker. Met vacuümzakken en een vacuümpomp. Stop je kleding in een vacuümzak en trek deze vacuüm. Dit kan tot 70% in volume schelen! Zo kun je dus meer dan 2x zo veel meenemen. Bedenk wel dat je je kleding ook voor de terugreis weer vacuüm moet trekken.

5. Kledingsets wisselen

Ga je samen op vakantie? Overweeg dan eens om setjes kleding in de koffer van je reisgenoot te stoppen. En vice versa. Het kan namelijk altijd gebeuren dat je je koffer kwijt raakt of dat deze gestolen wordt. Op deze manier heb je altijd nog wat kleding bij je. Je kunt dit natuurlijk ook doen met je ruimbagage. Het gebeurt namelijk maar al te vaak dat je koffer later aankomt dan jijzelf.

6. Geen vloeistoffen

Je mag 1 liter aan vloeistoffen meenemen in je handbagage. Verdeeld over maximaal 10 flesjes of tubes met een inhoud van maximaal 100 ml per stuk. Voordat je nu miniverpakkingen tandenpasta, shampoo en andere vloeistoffen gaat kopen, bedenk even dit. Je mag bij de meeste maatschappijen 10 - 12 kilo meenemen in je handbagage. 1 liter aan vloeistoffen is gelijk aan 1 kilo, oftewel 10% van het toegestane gewicht. Kijk dus welke vloeistoffen je gewoon op je bestemming kunt kopen. Dat scheelt ruimte, gewicht en een hoop gedoe met zakjes.

Lees ook ons blogartikel over de precieze regels voor je handbagage zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. 

7. Trek zoveel mogelijk aan

Reis je niet terwijl het hartje zomer is? En heb je meer ruimte in je koffer nodig? Dan kun je overwegen om veel laagjes kleding aan te trekken tijdens de vlucht. Trek je dikste kleding over elkaar aan en je grootste schoenen. Eenmaal in het vliegtuig leg je dit gewoon in de opbergruimtes.

8. Contactinformatie

Last but not least, stop altijd een briefje met je telefoonnummer in je koffer. Mocht je je koffer kwijtraken, dan weten mensen je te vinden. Hang geen label met je adres aan de buitenkant van je koffer. Op die manier weten inbrekers precies welk huis ze tijdens je vakantie leeg kunnen halen.

Zorg ook altijd dat je het alarmnummer van je reisverzekering in je telefoon hebt staan. Mocht er iets met je gebeuren, dan kan er direct contact worden opgenomen met de verzekeraar. Je kunt dan direct op hulp rekenen.

Ook interessant voor jou

Vliegen met alleen handbagage?

Dit mag je meenemen.

Negatief reisadvies

Wat nu?

Medische zorg in het buitenland

Zo zit het met je zorgverzekering.