Autorijden na operatie

Autorijden na een operatie kan een risico vormen voor zowel jezelf als andere weggebruikers. Het is belangrijk om voldoende te herstellen voordat je weer achter het stuur kruipt. Ontdek hier alles over autorijden na een operatie, inclusief de herstelperiode, veiligheidsmaatregelen en wanneer je weer kunt rijden.

Waarom wachten met autorijden na een operatie? 

Na een operatie is je lichaam bezig met herstellen. Autorijden vraagt om een goede gezondheid, die mogelijk verstoord kan zijn door de ingreep, de eventuele ​​narcose en de gebruikte medicatie. Het gebrek aan concentratie, reactievermogen en hoe goed je kan bewegen, kan het risico op ongelukken vergroten. 

Verschillende operaties en autorijden 

Of het nu gaat om een hallux valgus-operatie, een ingreep aan het carpaal tunnel syndroom of een heupoperatie, het is heel belangrijk om te wachten tot je volledig bent hersteld voordat je weer achter het stuur kruipt. Iedere operatie brengt specifieke risico's met zich mee die je rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. 

Bij de meeste operaties geldt het advies om niet te rijden in de eerste 6 weken na de operatie. Misschien slik je ook pijnstillers of medicijnen? Medicijnen hebben vaak bijwerkingen waardoor je reactievermogen vermindert. ​​Daarom is het volgens de Wegenverkeerswet verboden om te rijden met medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Je kunt deze medicijnen of pijnstillers herkennen aan een gele of rode sticker op de verpakking.   

​Mag ik rijden met mijn medicijnen of pijnstillers? Check het hier

Wanneer weer autorijden na een operatie? 

Het is verstandig om te wachten tot je volledig bent hersteld en  goed kunt functioneren voordat je weer gaat autorijden. Overleg altijd met je arts over het juiste moment om achter het stuur te stappen na een operatie. Veiligheid gaat boven alles. 

Of je nu een schouderoperatie of heupoperatie hebt gehad, het is volgens de wet niet nadrukkelijk verboden om te rijden. De verantwoorlijkheid hiervoor ligt bij jezelf. Wel kan je arts advies geven. Het is verboden om te rijden met medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. 

Ben ik verzekerd als ik ga autorijden na operatie? 

Bij OHRA ben je niet verzekerd als ​je gaat autorijden na je operatie. De termijn verschilt per operatie. Vraag het bij de dokter na. Je gaat zelf het risico aan en dan is het je eigen verantwoordelijkheid. Daarbij maakt het niet uit of je WA, WA Plus of All-Risk verzekerd bent.  

Ga veilig de weg op en neem geen risico’s 

Autorijden na een operatie kan risico's met zich meebrengen. Wacht daarom altijd tot je voldoende hersteld bent en overleg met je arts voordat je weer de weg op gaat.  

Veilig de weg op? Bereken direct je premie en sluit je autoverzekering af bij OHRA!