Autoverzekering geweigerd, en nu?

Iedereen die in Nederland een auto heeft, moet zich verzekeren. Maar het kan dat je autoverzekering geweigerd wordt omdat het risico te groot is.

Waar kijkt je verzekeraar naar?

Kenmerken van je auto

Sommige auto’s, zoals cabrio’s, worden vaker gestolen. Beveilig je zo’n auto niet door bijvoorbeeld het plaatsen van een startonderbreker of een ander beveiligsysteem, dan kan de verzekeraar je weigeren.

Persoonlijke situatie

Ook telt mee hoe lang je al een rijbewijs hebt. Koop je een snelle, dure auto, maar heb je pas een paar weken je rijbewijs? Veel verzekeraars vinden het risico voor schade in dat geval te groot en weigeren je aanvraag.

Autoverzekering geweigerd: persoonlijke redenen

Naast gegevens over je auto vraagt OHRA, net als andere verzekeraars, ook informatie over jezelf. Het gaat om de volgende onderwerpen:

  • het hebben van een strafblad
  • een ontzegging van de rijbevoegdheid 
  • het betaald uitlenen van je auto. Hiervoor bestaat een zakelijke autoverzekering 
  • het beëindigen van de polis door je vorige autoverzekeraar

Op basis van je antwoorden en de informatie uit de database van Stichting CIS bepaalt OHRA of we je auto kunnen verzekeren. Stichting CIS is een stichting die verzekeringsgegevens bewaart voor verzekeraars. De database van Stichting CIS geeft ons onder meer inzicht in:

  • alle schademeldingen 
  • beëindiging van polissen door het niet betalen van premie 
  • ontzegging rijbevoegdheid

Autoverzekering geweigerd, toch verzekerd autorijden

Stel dat meerdere verzekeraars je aanvraag voor een autoverzekering weigeren, dan kun je je verzekeren bij de Vereende. Dit is een maatschappij opgericht door verzekeraars. Deze maatschappij verzekert mensen die voor individuele verzekeraars een te groot risico zijn. Je betaalt bij de Vereende meer premie vanwege het hogere risico.