Startmotor kapot

Je zit klaar om te vertrekken, draait de sleutel om, maar je auto vertikt het. Je hebt een kapotte startmotor. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? En ben je hiervoor verzekerd?  

Startmotor kapot, hoe kan dat? 

De startmotor heeft maar één functie: het opstarten van je auto als je wilt gaan rijden. Een kapotte startmotor kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met slijtage doordat de startmotor al wat ouder is en vaak is gebruikt. Andere mogelijke oorzaken zijn vervuilde of kapotte bedrading van de startmotor of roest op de punten waarmee de startmotor contact maakt. Maar wat het ook is, het resultaat blijft hetzelfde: je auto start niet meer.

Hoe merk je dat de startmotor kapot is? 

Het is belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen dat je startmotor kapot is, zodat je snel actie kunt ondernemen. Een van de meest voorkomende aanwijzingen is wanneer je de sleutel omdraait om de auto te starten en er gebeurt helemaal niets. Je hoort geen klikkend geluid van de startmotor die probeert te draaien. Dit kan duiden op een defecte startmotor. Andere tekenen zijn een trage start van de motor, een rood lampje dat gaat branden, een vreemd geluid bij het starten of een slecht werkende starter die soms wel en soms niet functioneert. Als je een van deze zaken opmerkt, is het verstandig om je auto zo snel mogelijk te laten controleren door een professional om verdere schade te voorkomen. 

Hoeveel kost het plaatsen van een nieuwe startmotor 

Naast het plaatsen van een nieuwe startmotor, die gemiddeld zo'n € 300,- kost, is er ook een betaalbaarder alternatief. Je kunt kiezen voor een opgeknapte startmotor, die heel goed is gereinigd en waar versleten onderdelen zijn vervangen. Dit scheelt al gauw zo'n € 100,-. 

Wat is een startmotor en wat doet het? 

De startmotor is een essentieel onderdeel van je auto die verantwoordelijk is voor het starten van de motor. Dit doet de startmotor door de kracht te leveren die nodig is om de verbrandingsmotor op gang te brengen. 

Hoe ga ik ermee om en hoe onderhoud ik het? 

In tegenstelling tot sommige auto-onderdelen, die regelmatig onderhoud nodig hebben, heeft de startmotor niet veel nodig. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de batterij en de elektrische systemen van je auto in goede staat zijn, omdat deze van invloed zijn op de prestaties van de startmotor. 

Wat mag je van de levensduur verwachten van een startmotor? 

De levensduur van een startmotor kan sterk variëren, afhankelijk van het merk, het gebruik en de onderhoudsgeschiedenis van je auto. Over het algemeen gaat een startmotor minstens zes jaar mee voordat deze aan vervanging toe is. 

Valt de schade van mijn kapotte startmotor onder mijn autoverzekering? 

Of de kosten voor het vervangen van een startmotor onder je autoverzekering vallen, hangt af van het type verzekering dat je hebt afgesloten. Over het algemeen worden deze kosten niet vergoed als dit niet het gevolg is van een aanrijding. Dit is het geval bij zowel een standaard WA-verzekering, WA Plus-verzekering als een All-Risk-verzekering

Wil je meer weten over het verzekeren van je auto? Neem dan contact met ons op.