Schade aan mijn geparkeerde auto

Ik heb schade aan mijn geparkeerde auto… Wat nu? Het is een situatie die we helaas maar al te goed kennen: je parkeert je auto ergens, gaat even weg en bij terugkomst ontdek je dat er schade is. Of het nu gaat om een deuk, kras of een gebroken zijspiegel; schade aan je geparkeerde auto kan behoorlijk frustrerend zijn.  

Wat te doen bij schade aan je geparkeerde auto? 

Het is belangrijk om kalm te blijven en de situatie eerst goed te beoordelen. Controleer eerst de omvang van de schade. Is het een kleine kras die je zelf kunt repareren, of is het grotere schade waar je echt een professional voor nodig hebt? Maak foto's van de schade en noteer eventuele details, zoals de tijd en locatie van de schade. Deze informatie kan later van pas komen bij het indienen van een schadeclaim. 

Kosten van schade aan je geparkeerde auto 

De kosten van schade aan je geparkeerde auto kunnen verschillen, afhankelijk van de grootte van de schade en de benodigde reparaties. Afhankelijk van je gekozen dekking voor je autoverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen, kunnen de kosten voor het herstellen van de schade geheel, gedeeltelijk of niet gedekt worden door je verzekering. 

Verschillende verzekeringen bij OHRA: WA, WA Plus en All-Risk 

Bij OHRA bieden we verschillende autoverzekeringspakketten aan om aan verschillende behoeften te voldoen. De WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) is verplicht en dekt alleen de schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Met deze verzekering ben je niet gedekt voor schade aan je eigen auto. Bij de WA Plus-verzekering worden naast de wettelijke aansprakelijkheid ook bepaalde risico's zoals brand, storm, diefstal en ruitschade gedekt. Voor de meest uitgebreide dekking kun je kiezen voor de All-Risk-verzekering. Hiermee ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto, zelfs als je de schade zelf hebt veroorzaakt.  

Welke verzekering heeft dekking voor schade aan je auto door een onbekende? 

Als je auto geparkeerd staat en er ontstaat schade door een onbekende, dan ben je alleen gedekt als je een All-Risk-verzekering hebt. Met een WA- of WA Plus-verzekering ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen auto. Het is verstandig om je polisvoorwaarden te raadplegen of contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij voor specifieke informatie over de dekking. 

Ik heb een geparkeerde auto geraakt, wat nu? 

Als je zelf schade hebt veroorzaakt aan een geparkeerde auto van iemand anders, is het belangrijk om de situatie zo snel mogelijk te regelen. Als je bijvoorbeeld per ongeluk een geparkeerde auto hebt geraakt, is het belangrijk om een briefje met je contactgegevens achter te laten op de auto waarin je uitlegt wat er is gebeurd. Als er getuigen waren, noteer dan hun contactgegevens ook. Neem daarna zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar om de schade te melden en verdere stappen te bespreken.  

Heb je een autoverzekering nodig? Bereken je premie hier!