Wat voor ladder? Alles over de bonus-malusladder

Bij het woord ladder kun je denken aan verschillende dingen. Werk je in de bouw, dan bedoel je meestal iets in de zin van trap of steiger. Werk je in de mode, dan komt een ladder in je panty eerder in je op. En wij, als verzekeraar, denken aan de bonus-malusladder. Ook heel spannend. Maar wat is het eigenlijk en wat heb je eraan?

Klim naar de top

Bijna alle autoverzekeringen in Nederland werken volgens het bonus-malussysteem. Dit systeem beloont je als je geen schade rijdt met korting op je premie. Hoeveel korting je krijgt, hangt af van je plek op de bonus-malusladder. De bonus-malusladder heeft, net als een echte trap, verschillende treden. Claim je een jaar geen schade, dan klim je naar de volgende trede. Hoe hoger je klimt op de ladder, hoe meer korting je krijgt op je premie. Heel simpel dus.

De afdaling

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dus een keertje schade aan je auto kan gebeuren. En ja, als je dat claimt bij je verzekeraar, dan daal je op de bonus-malusladder. Ofwel je premie gaat omhoog. Maar…. als je geen schuld hebt aan de schade, dan blijf je gewoon staan waar je staat. Wel zo comfortabel. Of je kiest ervoor om zelf de schade te betalen als je toch zelf tegen dat paaltje bent aangereden.

Zelf betalen

Als je een kleine schade hebt, dan kan het slim zijn om deze zelf te betalen. Je blijft dan namelijk gezellig staan op de bonus-malusladder. Bij OHRA is het zelfs zo dat je niet gelijk hoeft te beslissen of je de schade zelf betaalt. Tot een jaar na de schade kun je hierover nog de knoop doorhakken. Zelfs als de schade al door ons is afgehandeld en betaald.

Handig! Lees hier alles over onze bonus-malusladder.

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.