Je eerste auto kopen? 6 handige tips om te onthouden!
Ga jij je eerste eigen auto kopen? Je eerste auto is als je eerste liefde. Je vergeet hem nooit meer. Daarom wil je hem ook met zorg uitkiezen. Wordt het een nieuwe of heb je liever een tweedehands? En waar koop je je auto eigenlijk? Bij het kopen van een eerste auto is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Je moet namelijk een hoop keuzes maken. Gebruik deze 6 handig tips om je eerste auto te kopen.
1. Een nieuwe of tweedehands auto?
Ga je je eerste auto kopen? Bedenk dan goed waar je ‘m voor gaat gebruiken. Ga je er veel lange afstanden mee rijden of is het meer bedoeld als boodschappenauto? Ook je budget heeft waarschijnlijk invloed op je keuze. Een nieuwe auto is over het algemeen duurder dan een tweedehands auto voor een goede prijs. Bij een nieuwe auto moet je op andere dingen letten dan bij een tweedehands auto. Lees onze tips, zodat je weet waar je op moet letten als je een nieuwe of een tweedehands auto koopt.
2. Waar koop je je eerste auto?
Ga je je eerste tweedehands auto kopen? Dan kun je die kopen bij een dealer of autogarage, maar ook van een particulier. Bijvoorbeeld via Marktplaats of een kennis. Vind je het belangrijk op na je aankoop recht te hebben op garantie en service? Dan kun je je auto het beste kopen bij een dealer of een garage. Mocht de auto na aankoop onverhoopt gebreken hebben, dan kun je die eventueel op het autobedrijf verhalen. Een tweedehands auto kopen bij een dealer of garage is daarom vaak wel wat duurder dan wanneer je een auto overneemt van een particulier.
Ga je een nieuwe auto kopen? Dan koop je die bij een dealer. Je stelt de auto dan samen zoals jij dat wilt. Zo kies je zelf de opties van de auto en kun je onderhandelen over de prijs.
3. Maak altijd een proefrit
Waar je een auto ook koopt, het is altijd verstandig om een proefrit te maken. Pas als je zelf in de auto hebt rondgereden, weet je of hij goed rijdt. Controleer de auto voor je gaat rijden op roestvorming. Eenmaal achter het stuur? Maak een uitgebreide proefrit om een goede indruk van de auto te krijgen en weet waar je op moeten letten. Rijd door de stad, maar ook over de snelweg. Kijk of de auto nog goed te bedienen is en of alles nog werkt. Doen de remmen het goed? Werken de lichten en ruitenwissers zoals het hoort? Probeer alles te checken wat je kunt checken tijdens je proefrit. Voelt de auto goed? Om extra zeker te zijn van je zaak, kun je ook nog een aankoopkeuring uitvoeren. Weet je zelf niet zo goed waar je op moet letten? Neem dan iemand mee tijdens je proefrit. En onthoud: gekke geluiden tijdens het rijden zijn nooit een goed teken.
4. Vraag de onderhoudshistorie op
Koop je een tweedehands auto bij een particulier? Dan is het extra verstandig om de onderhoudshistorie van de auto op te vragen. Je hebt namelijk geen recht op garantie, zoals je dat zou hebben als je je auto bij een dealer of garage koopt. En op onvoorziene mankementen aan je nieuwe auto zit je natuurlijk niet te wachten. De onderhoudsgeschiedenis vind je in het onderhoudsboekje. Kijk bijvoorbeeld wanneer de auto voor het laatst een onderhoudsbeurt heeft gekregen of tot wanneer de APK geldig is. Belangrijk: check altijd de kilometerstand van de auto. Wil je zeker weten dat de kilometerteller de juiste kilometerstand aangeeft? Check ‘m dan online bij de RDW.
5. Wat kost een auto gemiddeld?
Een gemiddelde prijs voor een auto is lastig te noemen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een kleinere auto, zoals een tweedehands Suzuki Swift van zo’n tien jaar oud? Dan betaal je daar in 2023 gemiddeld – afhankelijk van het gereden aantal kilometers - zo’n € 9.000,- voor. Onder andere de kilometerstand van de auto heeft veel invloed op de prijs. Ter vergelijking: voor een nieuwe Suzuki Swift betaal je minstens € 20.000,-. Bij zowel een tweedehands als nieuwe auto kun je onderhandelen. Ga dus niet gelijk akkoord met de eerste prijs die je te horen krijgt.
Niet alleen de aanschaf van de auto kost geld, ook maandelijks moet je rekening houden met kosten voor je auto. Als autobezitter krijg je namelijk te maken met maandelijkse vaste lasten en variabele kosten. Meer weten? Lees met welke maandelijkse autokosten je rekening moet houden.
6. Sluit een passende autoverzekering af!
Heb je alle tips gecheckt? En komt jouw nieuwe droomauto goed uit de test? Dan kun je bijna de weg op. Het enige dat nog mist is een goede autoverzekering. In Nederland is het verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Zo draai je niet voor de kosten op wanneer je per ongeluk een andere auto raakt. Vind je het lastig om de juiste verzekering te kiezen? We leggen je graag uit welke verzekering het best bij jou én je auto past.