Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?

Misschien heb je nog geen auto en ga je er een kopen. Of misschien wordt het tijd voor een nieuwe. Waar moet je op letten bij het kopen van een auto? Je moet namelijk over veel dingen nadenken. Welke opties vind je belangrijk? En wat is je budget? Wij maken je vast een beetje wegwijs met dit stappenplan. 

1. Bepaal een budget 

Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een auto is de prijs. Hoeveel mag de auto kosten? De aanschafprijs is vooral afhankelijk van het merk dat je kiest en de extra opties. Daarin heb je gelukkig veel keuze. De auto die je kiest, heeft ook invloed op je maandelijkse kosten. Een zware en grote auto kost bijvoorbeeld meer wegenbelasting en brandstof. Tenzij 'ie elektrisch is. Ook is je verzekering waarschijnlijk een stuk duurder. Denk goed na welk budget je te besteden hebt en wat voor soort auto daar het beste bij past. 

2. Oriënteer je goed 

Weet je je budget? Dan heb je waarschijnlijk een bepaald merk of soort auto in gedachten. Tijd om verder te denken. Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een auto? Wat vind je belangrijk qua opties? De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Wil je 3 of 5 deuren? Handgeschakeld of een automaat? Wil je een zuinige auto of een elektrische? Is beenruimte belangrijk? Heb je nagedacht over cruise control of stoelverwarming? Oriënteer je goed op verschillende opties waar je uit kunt kiezen en bepaal wat jij belangrijk vindt. Maak een prioriteitenlijst met must have-opties en een wensenlijst met nice to have-opties. Zo wordt de keuze makkelijker.

3. Maak een proefrit 

Goed nagedacht over wat jij belangrijk vindt? Tijd voor een proefrit. Zoek uit waar jouw droomauto wordt verkocht en ga langs bij de dealer. Wees kritisch tijdens een proefrit. Denk van tevoren na waar je op wilt letten bij het kopen van de auto. Rijd de auto zoals je in gedachten had? Voldoet hij aan al je verwachtingen? Probeer tijdens je proefrit verschillende omgevingen mee te pakken. Rijd een stukje door de bebouwde kom, maar ook een deel over de snelweg. Zo bepaal je het snelste of je toekomstige auto ook echt je droomauto is. 

4. Onderhandel over de prijs

Wist je dat je bij het kopen van een nieuwe auto vaak kunt onderhandelen? De prijs staat namelijk niet zo vast als dat het lijkt. Zo krijg je soms bijvoorbeeld korting als je je huidige auto inruilt. Ook kun je onderhandelen over de opties van de auto. Noem je maximale prijs in combinatie met een aantal opties die je in ieder geval wilt hebben. Het is aan de dealer of ‘ie daar ook mee akkoord gaat. Houd in gedachten dat je bij onderhandelen moet geven en nemen. Belangrijk om daarop te letten bij het kopen van een nieuwe auto.

5. Vergelijk verschillende autodealers

Ben je bij één autodealer geweest? Hartstikke leuk, maar de kunst is om verschillende dealers te vergelijken. Waarschijnlijk komen daar verschillende prijzen uitrollen. Je kunt de verschillende prijzen ook gebruiken om te onderhandelen. Het belangrijkste is natuurlijk dat jij de auto koopt bij een dealer waar je een goed gevoel bij hebt. 

6. Check de leveringstermijn & koopovereenkomst 

Koop je een nieuwe auto die niet op voorraad is, dan krijg je te maken met een leveringstermijn. Je wacht dan een tijd op je nieuwe auto. Zorg dat je de beloofde leveringstermijn altijd laat opnemen in de koopovereenkomst. In de overeenkomst neem je ook op wat er gebeurt als de termijn niet wordt gehaald. Check de koopovereenkomst goed. Alles wat jij belangrijk vindt, moet erin staan. 

7. Sluit een verzekering af

Heb je de koopovereenkomst getekend? Gefeliciteerd! Over een tijdje wordt jouw droomauto geleverd. In Nederland is het verplicht om een auto te verzekeren zodra die op jouw naam staat. Vergeet daarom geen autoverzekering af te sluiten. 

Hopelijk ben je wat wijzer geworden weet je waar je op moet letten bij het kopen van een auto. Ben je niet op zoek naar een nieuwe auto, maar naar een occasion? Lees onze tips voor het kopen van een tweedehands auto