Woningaanpassing; wat wordt vergoed?
Door een beperking kan zelfstandig wonen soms lastig worden. Vaak is een woningaanpassing de oplossing. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van een keuken of badkamer. Of het verwijderen van drempels en verbreden van deurposten. Zo kan iemand toch nog onbezorgd thuis wonen.
-
Is een woningaanpassing altijd nodig?
Nee, dat is niet altijd nodig. Een andere inrichting van de woning kan ook helpen. Een ergotherapeut kan hierover adviseren. Onze zorgverzekering vergoedt de kosten van ergotherapie.
-
Wel de woning aanpassen?
Is toch het advies om de woning aan te passen? Dat kan. Elke aanpassing heeft een ander doel. En laat nu net dit doel bepalen of er een vergoeding geldt. Heeft de aanpassing als doel:
Dat iemand zelfstandig thuis kan wonen?
En kun je de aanpassingen aan de woning niet zelf uitvoeren? Dan kun je misschien een vergoeding krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wordt uitgevoerd door de gemeente. Misschien ten overvloede: het gaat om de gemeente waar degene woont die de woningaanpassing nodig heeft.
Let op:
Soms weigert de gemeente de vergoeding voor de aanpassing. Bijvoorbeeld als de kosten van de aanpassing hoger zijn dan een verhuizing naar een aangepaste woning. In dat geval kan de gemeente je adviseren om te verhuizen naar een aangepaste woning. Mogelijk zullen ze hierin ook bemiddelen.
Is er al een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan kun je mogelijk ook een vergoeding krijgen bij de gemeente via de Wmo. Als de aanpassing voor iemand is die jonger is dan 18 jaar, dan mag de gemeente geen eigen bijdrage in rekening brengen. Anders wel. Met de rekenhulp bereken je eenvoudig de eigen bijdrage.Of zijn 'losse hulpmiddelen' nodig?
Hoeft de woning niet volledig verbouwd te worden, maar is een los hulpmiddel voldoende? Bepaalde hulpmiddelen worden vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). En in andere gevallen kan onze zorgverzekering uitkomst bieden.
De Blijverslening
Soms krijg je helaas geen (volledige) vergoeding. Maar wil je wél je huis aanpassen. Zodat je langer veilig en comfortabel thuis kunt blijven wonen. Voor deze gevallen is er de zogenaamde ‘Blijverslening’. Voor koop- én huurwoningen en via een hypothecaire lening of een consumptief krediet. De lening wordt aangeboden door een groot aantal gemeenten in Nederland en de gemeente bepaalt welke leenvorm aangeboden wordt.
Check of de gemeente van jouw naaste de Blijverslening aanbiedt.