Een scootmobiel om van je vrijheid te genieten

Er zijn natuurlijk een heleboel redenen om een scootmobiel te kopen of huren. Iemand is slecht ter been, snel benauwd of valt geregeld. Wat de reden ook is, met een scootmobiel kun je er weer lekker op uit trekken. Goed voor de dagelijkse portie frisse lucht. En niet te vergeten, de sociale contacten.

Geen vergoeding. Balen, maar geen nood

Een scootmobiel wordt helaas niet door ons of een andere zorgverzekeraar vergoed. Maar gelukkig kunnen we je verder helpen. Wel is het belangrijk dat je vooraf weet hoe lang en waarvoor de scootmobiel gebruikt wordt.

  • De scootmobiel wordt korter dan 3 maanden gebruikt

    Helaas wordt de scootmobiel niet vergoed als deze korter dan 3 maanden gebruikt wordt. Ben je bij ons verzekerd voor zorg? Dan hebben we wel korting voor je geregeld bij Medipoint.

  • De scootmobiel wordt langer dan 3 maanden privé gebruikt

    Wordt de scootmobiel gebruikt voor bijvoorbeeld een bezoek aan vrienden, familie of om boodschappen te doen? En niet voor school, werk of studie? Dan krijg je mogelijk een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet wordt door de gemeente uitgevoerd. Iedere gemeente heeft haar eigen Wmo-loket. Je moet de aanvraag dus indienen bij de gemeente van degene die de scootmobiel gaat gebruiken. We leggen je graag uit hoe je de aanvraag via de Wmo indient.

    Moet ik ook zelf wat betalen?

    Soms moet je een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage. We begrijpen dat je graag wilt weten waar je aan toe bent. Daarom vertellen we je graag meer.

  • De scootmobiel wordt langer dan 3 maanden gebruikt voor school of werk

    In dit geval wordt de scootmobiel mogelijk vergoed door het UWV. Je kunt de aanvraag daar ook indienen. Is de aanvraag akkoord? Dan vergoeden zij de scootmobiel volledig. Dat is fijn, want dan hoef je geen eigen bijdrage of eigen risico te betalen. We leggen je graag uit hoe je de aanvraag bij het UWV indient.

  • De scootmobiel wordt langer dan 3 maanden gebruikt in een zorginstelling

    Als de scootmobiel gebruikt wordt in een zorginstelling, zijn er verschillende situaties mogelijk. Hieronder hebben we 3 situaties voor je op een rijtje gezet:

    1. De persoon woont in de instelling maar wordt daar niet behandeld

    De zorginstelling zorgt zelf voor een standaard scootmobiel die gebruikt kan worden. Je hoeft hier niets extra’s voor te betalen. Vraag de zorginstelling naar de mogelijkheden.

    2. De persoon woont in de zorginstelling en wordt daar ook behandeld vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)

    In dit geval wordt de scootmobiel mogelijk vergoed vanuit de Wlz.

    Geldt er dan een eigen bijdrage?

    Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage.

    3. De persoon heeft een persoonlijke aanpassing op de scootmobiel nodig

    Bijvoorbeeld omdat een voetpedaalbediening nodig is in plaats van de standaard bediening met de armen en handen. In dit geval kun je een aanvraag indienen bij de gemeente. Iedere gemeente heeft haar eigen Wmo-loket (het gaat hier om de gemeente van de persoon die de scootmobiel gebruikt). De kosten worden mogelijk door de gemeente vergoed via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 

    Betaal ik een deel zelf?

    Soms moet je een gedeelte van de kosten zelf betalen. Bekijk hoe dit zit.

Hulp nodig?

Weet je niet precies hoe lang of waarvoor de scootmobiel gebruikt wordt? De huisarts, behandelend arts of therapeut van degene die de scootmobiel nodig heeft, kan je vast helpen met de juiste informatie.