Andere mening? Dien bezwaar in bij de gemeente

Ben je het niet eens met een beslissing van de gemeente? Dan kun je bezwaar maken. Wij helpen je graag om dit zo snel en goed mogelijk te regelen.

 • Je bent het niet eens met de beslissing

  Als je het niet eens bent met de beslissing, kun je een brief (bezwaarschrift) sturen. Je geeft dan in de brief aan waarom je het er niet mee eens bent. Een voorbeeldbrief hebben we gevonden, deze kun je zo overnemen en je eigen gegevens invullen. Doe dit wel binnen 6 weken nadat je de brief met de beslissing gekregen hebt. Daarna kan het namelijk niet meer.

 • Hoe lang moet je op antwoord wachten?

  Binnen 6 weken moet je een reactie krijgen. Als er meer tijd nodig is, dan mag de gemeente deze termijn van 6 weken met nog eens 6 weken verlengen. De gemeente stuurt dan een brief waarin de reden van verlenging staat. Er moet natuurlijk wel een goede reden zijn.

  Handig om te weten

  Als je voor iemand anders een bezwaar indient, moet je ook een machtiging meesturen waarin staat dat je het bezwaar indient. Je kunt dit voorbeeldformulier gebruiken.

 • Ben je het er niet mee eens?

  Heb je een antwoord gekregen waar je het niet mee eens bent? Of heb je binnen 6 weken (of 12 weken als de termijn verlengd is) geen reactie gekregen? Dat is heel vervelend. In dat geval kun je naar de Rechtbank om beroep aan te tekenen. Meestal kost dit geld en betaal je griffierechten.

  Voor je deze stappen onderneemt, moet je wel eerst de gemeente ‘in gebreke stellen’. Dit doe je als volgt:

  1. Download het formulier Ingebrekestelling van de rijksoverheid
  2. Print het formulier uit en vul het in
  3. Stuur het formulier naar de instantie waar je mee te maken hebt. De contactgegevens vind je in de brieven die je van een van deze instanties gekregen hebt

  Is er acuut zorg nodig? Dan kun je bij de rechtbank tussentijds ook een voorlopige voorziening aanvragen. Dan is de zorg in elk geval tijdelijk geregeld.

 • Ben je het ook niet eens met de uitspraak van de Rechtbank?

  Dan kun je nog in hoger beroep gaan bij de Centrale Raad van Beroep (doe dit wel binnen 6 weken na de uitspraak van de Rechtbank, daarna kan het niet meer). Ook hier betaal je griffierechten. Om het je makkelijk te maken, hebben we een voorbeeld van een beroepschrift die je kunt overnemen.

  De Centrale Raad van Beroep neemt een definitief besluit. Als je het niet eens bent met het besluit, kun je geen stappen meer zetten. Er zit niks anders op dan je bij de situatie neerleggen.

  Heb je een rechtsbijstandsverzekering?

  Dan kun je bij ons juridische bijstand krijgen. Conflicten met de lokale en landelijke overheid zijn verzekerd onder de dekking ‘Consument en Wonen’. Heb je wel een rechtsbijstandsverzekering bij ons maar zonder deze dekking? Dan kun je altijd gebruik maken van gratis telefonisch juridisch advies.

  Ben je voor rechtsbijstand verzekerd bij een andere verzekeraar? Neem dan contact op met die verzekeraar voor meer informatie.