Vergoeding siliconenprothesen

Een prothese is een kunstmatig lichaamsdeel. Het vervangt een lichaamsdeel dat verloren is gegaan. Een siliconenprothese is een prothese die gemaakt is van silicone.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor siliconenprothesen

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je kunt een siliconenprothese aanschaffen bij een leverancier die gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen (zie hierna bij 'Waar kan ik terecht?'). De prothese wordt jouw eigendom. De basisverzekering vergoedt de siliconenprothese alleen als jouw schouder, arm, hand, been of voet helemaal of gedeeltelijk geamputeerd is.

  Als je geen goede siliconenprothese meer hebt, kun je een nieuwe aanvragen. Vraag hiervoor altijd vooraf toestemming aan OHRA. Een siliconenprothese gaat normaal 3 jaar mee.

 • Heb ik een eigen risico?

  Een siliconenprothese wordt vergoed door de OHRA Zorgverzekering. Voor deze basisverzekering geldt een eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Siliconenprothesen worden geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Wij noemen dat een leverancier.

  Bij een gecontracteerde leverancier kun je binnen 10 werkdagen terecht om te praten over wat je nodig hebt. Met een niet gecontracteerde leverancier hebben wij geen afspraken gemaakt. Vind hier een leverancier.

  Kijk onder ‘Siliconen prothese (hand, vinger, voet)’. Je moet wel een verklaring van een medisch specialist hebben dat je de siliconenprothese nodig hebt.

 • Mag ik naar een andere leverancier?

  Je mag naar een leverancier die geen contract heeft met OHRA, maar dan zijn er 2 voorwaarden:

  • Je vraagt vooraf OHRA om toestemming
  • Je voorziet OHRA van een toelichting van de behandelend medische specialist

  Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Wil je een siliconenprothese aanschaffen? Dan heb je vooraf toestemming nodig van OHRA als je naar een niet gecontracteerde leverancier gaat. Ga je naar een leverancier waarmee OHRA een contract heeft, dan hoef je geen toestemming te vragen.

 • Hoe vraag ik om toestemming?

  Heeft de leverancier van jouw keuze geen contract met OHRA? Dan vraag je schriftelijk om toestemming. Je stuurt hiervoor de volgende documenten naar OHRA:

  • Een geschreven toelichting van de arts die de siliconenprothese voorschrijft. Dat moet een medisch specialist zijn. In die toelichting moet staan waarom je de siliconenprothese nodig hebt
  • Een prijsopgave van de kosten van de siliconenprothese. Die vraag je aan bij een leverancier
  • Een brief van jezelf aan OHRA. Zet in jouw brief:
   - je relatienummer
   - je naam, adres en woonplaats
   - je geboortedatum
   - hoe lang je verwacht de siliconenprothese nodig te hebben
   - de naam van de leverancier van de siliconenprothese
   - welke siliconenprothese je precies wilt

  Stuur de documenten naar:

  OHRA
  t.a.v. Medische Beoordelingen
  Postbus 4172
  5004 JD Tilburg

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen