Zorgpremie 2024
De OHRA Zorgverzekering is onze basisverzekering. Hiervoor betaal je in 2024 een vaste zorgpremie van € 145,60 per maand. Heb je 1 van onze aanvullende verzekeringen? Dan betaal je uiteraard iets meer. En heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan betaal je minder. Wil je weten hoe wij de hoogte van de nieuwe premie van onze basisverzekering bepalen? Wij geven graag uitleg over onze premieopbouw.
Premieoverzicht OHRA Zorgverzekering
In het premieoverzicht (pdf) vind je de maandpremies van de OHRA Zorgverzekering, onze aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Ook de maandpremies bij de keuze voor een vrijwillig eigen risico staan in het document. Zo kun je snel de zorgpremie vergelijken.
Je zorgpremie betalen
Ben je 18 jaar of ouder en woon of werk je in Nederland? Dan heb je in ieder geval een basisverzekering nodig en moet je premie betalen voor je zorgverzekering. Je kunt zelf kiezen of je nog een aanvullende verzekering of tandartsverzekering afsluit. De premie die je voor deze verzekeringen totaal betaalt, is jouw zorgpremie. Kinderen tot 18 jaar zijn trouwens altijd gratis meeverzekerd.
Je kunt jouw zorgpremie op verschillende manieren betalen en als je wilt kan het ook in een andere betalingstermijn! Je kunt standaard kiezen uit een betaling per maand of per jaar. Ben je collectief verzekerd? Dan heb je vaak nog de keuze uit betaling per kwartaal of halfjaar. Kies je niet voor een betaling per maand? Dan krijg je ook nog eens korting op je premie.
Betaal je het bedrag van je zorgpremie niet of niet op tijd?
Dan kan dat nadelige gevolgen hebben. Dat wil je liever voorkomen. Neem daarom altijd contact met ons op als je moeite hebt om je zorgpremie te betalen. Wij kijken dan samen of er een betalingsregeling mogelijk is.
Wil je meer weten over het betalen van je premie? In de polisvoorwaarden vind je alle informatie.
Inkomensafhankelijke bijdrage
Naast de premie voor je zorgverzekering betaal je via je salaris, pensioen of uitkering de zogenaamde ‘inkomensafhankelijke bijdrage’. Een mond vol. Simpelweg betekent dit eigenlijk het volgende: je betaalt elke maand een bijdrage voor de basisverzekering via je loon, pensioen of uitkering. Hierbij geldt: hoe hoger je salaris, pensioen of uitkering, hoe meer je betaalt. Dit heet de ‘bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)’. Meestal wordt dit automatisch ingehouden en hoef je hier zelf dus niks voor te doen. Als je hier meer over wilt weten, kun je het beste even kijken op de site van de Belastingdienst.
Misschien krijg je zorgtoeslag?
Verdien je wat minder of krijg je een uitkering? Dan is die premie elke maand een hele smak geld. Daarom bestaat de zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in je kosten voor je basisverzekering. Zodat je wat meer geld overhoudt. Dit wordt geregeld door de overheid. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag en welke voorwaarden daarvoor gelden? Kijk dan op Toeslagen.nl. Je kunt dan gelijk je zorgtoeslag aanvragen.
Veelgestelde vragen over de premie
-
Wat wordt de premie volgend jaar?
Op Prinsjesdag maakt de overheid de wijzigingen in het basispakket van de Zorgverzekering bekend. Daarna kijken wij hoe wij onze zorgverzekeringen hierop aanpassen. We gaan dan ook de nieuwe premie voor het volgende jaar berekenen.
Heb je een zorgverzekering bij ons?
Dan krijg je uiterlijk 12 november je nieuwe polis waarop de premie staat. Op deze datum zijn de zorgpremies van alle zorgverzekeraars bekend. Je kunt vanaf dan de premies vergelijken.
-
Kan ik mijn premie verlagen of mijn kosten spreiden?
OHRA biedt verschillende manieren om te besparen op je premie of om je kosten te spreiden. Kies bijvoorbeeld voor premiekorting op je basisverzekering bij jaarbetaling. Of profiteer van korting op je premie door een vrijwillig verhoogd eigen risico te kiezen. Ook kun je kiezen voor het betalen van je verplicht eigen risico. Lees meer over deze mogelijkheden.
Misschien kun jij je collectief verzekeren
Wij hebben met verschillende werkgevers en organisaties collectieve afspraken gemaakt. Dit betekent dat jij als werknemer, lid of klant profiteert van collectieve meerwaarde bij je OHRA Zorgverzekering. Zoals onder andere korting op verschillende aanvullende verzekeringen. Mogelijk kun jij je ook collectief verzekeren via je werkgever of ledenorganisatie.
Let op
Gebruik maken van mogelijkheden om je premie te verlagen of je kosten te spreiden? Of om over te stappen naar een collectieve zorgverzekering? Regel het uiterlijk 31 december.
-
Ik betaal per jaar. Kan ik mijn premie voor volgend jaar vast in december betalen?
Betaal je de jaarpremie via automatische incasso?
In Mijn OHRA Zorgverzekering zet je het incassomoment om naar laatste week voorgaande maand. Doe dit uiterlijk 17 december. Wij incasseren de premie dan op 28 december via automatische incasso.
Betaal je de jaarpremie via een rekening of AcceptEmail?
Dan kun je de betaling doen tussen 21 en 27 december. Je hoeft niet op de rekening of AcceptEmail te wachten. Vermeld je relatienummer en 'jaarpremie voor het nieuwe jaar'. De premie vind je op de nieuwe polis. Het IBAN rekeningnummer van OHRA is: NL47 INGB 0657 5016 46 (BIC: INGBNL2A). De rekening of AcceptEmail die je dan in januari ontvangt kun je gewoon weggooien.
-
Ik ben overgestapt naar OHRA. Maar nu heb ik premie betaald aan OHRA én mijn oude zorgverzekeraar. Wat nu
Soms kruisen je opzegging bij je vorige verzekeraar en de inning van je premie elkaar. Hierdoor kan het zo zijn dat je in januari ook nog premie betaalt aan je vorige verzekeraar. Maar dit wordt opgelost! Je vorige verzekeraar stort dit bedrag automatisch terug op je rekening. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact op met je vorige verzekeraar.
-
Het lukt me (even) niet om de premie te betalen. Kunnen jullie me helpen?
Soms kan het voorkomen dat je deze kosten (even) niet kunt betalen. Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact met ons opneemt, zodat we eventueel een betalingsregeling kunnen treffen. Met een betalingsregeling kun je grotere financiële problemen voorkomen.
-
De premie van januari klopte niet. Wat nu?
Heb je je zorgverzekering in de laatste 2 weken van december gewijzigd? Dan kan het helaas zo zijn dat je wijziging en het afschrijven van de premie elkaar kruisen. Dat betekent dat je in januari nog niet de juiste premie betaalt. Dit lossen we op.
-
Waarom gaat de zorgpremie in Nederland omhoog?
De zorgpremie stijgt door loon- en prijsstijgingen in de zorg en door toenemende mogelijkheden van dure specialistische geneesmiddelen. Maar ook door een groeiende zorgvraag, bijvoorbeeld doordat Nederland vergrijst.