Je eerste huis gekocht? Met deze verzekeringen zit je goed

Eerste huis gekocht? Van harte gefeliciteerd! Je bent vast al aan het nadenken over de inrichting en misschien heb je zelfs een feestelijke housewarming gepland. Voor het zover is, kloppen wij bij je aan over het verzekeren van je woning. Want wist je dat je verplicht bent je huis te verzekeren? En dat het verstandig is om ook een aantal andere verzekeringen af te sluiten nu je huiseigenaar bent? We leggen uit hoe het precies zit. Dan geniet je straks onbezorgd van je eigen stekkie!  

Verplichte verzekering voor je huis; de opstalverzekering

Als je een eigen huis hebt, stellen de meeste hypotheekverstrekkers de opstalverzekering verplicht om een hypotheek te kunnen afsluiten. De opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd en verzekert schade aan je huis door bijvoorbeeld storm, brand of waterschade. Het gaat dan om het gebouw en niet om de spullen erin.

Schade aan ruiten, glazen deuren en glazen koepels kun je verzekeren met de dekking Glas. Afhankelijk van welke dekking je kiest, is dit inbegrepen, of kun je kiezen voor een extra dekking.

De kosten van een opstalverzekering hangen onder andere af van de herbouwwaarde van je huis. Ga je verbouwen? Dan verandert die waarde. Geef dat dus altijd door aan je verzekeraar.

Geen verplichte, maar wel slimme verzekeringen voor je huis 


Het is altijd verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Ook als deze niet verplicht is voor je hypotheek. Maar er zijn daarnaast nog andere belangrijke zaken die je als huiseigenaar kunt verzekeren: je inboedel, je aansprakelijkheid en eventuele juridische kosten bij onenigheid met de buren bijvoorbeeld.

De inboedelverzekering

De inboedelverzekering is er voor schade aan spullen in en rondom je huis. Stel dat je bijvoorbeeld na een inbraak de gestolen spullen opnieuw moet aanschaffen, dan is het fijn als je voor de kosten kunt terugvallen op je verzekering.

De inboedelverzekering kun je vaak uitbreiden met extra verzekering. Bijvoorbeeld de extra dekking Glas om ook schade aan ruiten, glazen deuren en glazen koepels te verzekeren. 

De aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij of iemand van je gezin per ongeluk bij of aan een ander veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer de bal van jouw eigen kleine Messi door de ruit van de buren gaat. Of wanneer je hond een voetganger omver rent. Het is dan aan jou om de kosten te vergoeden. Die kunnen hoog oplopen en dan is het fijn om goed verzekerd te zijn! En; een aansprakelijkheidsverzekering heb je al voor een paar euro per maand.

De rechtsbijstandverzekering

Een meningsverschil met je buurman over een aanbouw, met je aannemer over je verbouwing of met een webshop over je niet geleverde nieuwe meubilair; het kan soms zomaar uitmonden in een juridisch conflict. En dat kan flink in de papieren lopen.

Met een rechtsbijstandverzekering sta je dan een stuk sterker. Je kunt dan rekenen op juridische hulp en advies en bent verzekerd voor de (meestal hoge) kosten hiervoor.

Een nieuwe huurwoning? Dan zit het net even anders

Is je eerste woning een huurhuis? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Daar is de verhuurder als huiseigenaar verantwoordelijk voor. Een inboedelverzekering voor jouw eigen spullen is wel slim om af te sluiten. Het is wel slim om een inboedelverzekering af te sluiten, zodat schade aan jouw spullen verzekerd is. Ook schade aan verbeteringen of aanpassingen die je op eigen kosten in je huurwoning hebt aangebracht,  zoals een nieuwe keuken of andere vloer, zijn dan verzekerd.

Overweeg als huurder ook om een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Met de aansprakelijkheidsverzekering zijn jij en je gezin (inclusief je huisdier), gedekt bij onbedoeld schade bij of aan een ander.  
Krijg je onenigheid met je verhuurder, de gemeente of je buren? Dan biedt de rechtsbijstandverzekering je juridisch advies of zelfs een advocaat als dat nodig is. Een aanrader dus.

Verzekering geregeld? Verhuizen maar!

Je huis of spullen verzekeren is gelukkig zó gedaan. Kijk eens bij de woonverzekeringen van OHRA. Je sluit je verzekering bij ons snel en gemakkelijk af en kunt bovendien rekenen op een goede service en snelle schade-afhandeling.  Verzekeren zonder Paarse Krokodillen noemen we dat.

Alles geregeld? Dan wacht jou alleen nog de verhuizing! Dat kan een pittige klus zijn, maar met onze handige checklist komt dat zeker goed. Veel succes en geniet van je eerste eigen woning!

Ook interessant voor jou

Stormschade voorkomen

10 handige tips.

Waterschade aan je smartphone of tablet

Wat je wel en niet moet doen.

Inbraak voorkomen?

Check deze 10 slimme tips.