Binnenkort verhuizen? Deze checklist bespaart je stress.

Ga je binnenkort verhuizen? Dan heb je aan de adreswijzigingen en verhuisdozen vast al gedacht. In onze verhuischecklist vind je nog veel meer zaken waar je aan kunt of moet denken. Zo houd je je stresslevels zo laag mogelijk.

Van tevoren regelen of doen

Straks snel en soepel inladen

Kijk alvast of je grootste meubels door de deur of het raam kunnen. Zo niet, dan kun je ze alvast demonteren. Als dat niet lukt, zal er misschien een raam of deur uit moeten. Bespreek dit alvast met je verhuizer. Die kan je hierbij helpen.

Maak een begin met inpakken & weggooien

De spullen en meubels die je al kunt missen, kun je alvast inpakken of demonteren:

 • Pak dozen niet te vol of zwaar in, dan is het makkelijker verhuizen
 • Zorg ook dat de handvatten vrij blijven
 • Zet op het etiket wat er in zit en waar in je nieuwe woning de doos thuishoort

Plafondlampen en lampenkappen kun je alvast demonteren. Misschien kun je ook alvast een paar gordijnen loshalen. Spullen die niet mee hoeven, kun je door de gemeentereiniging laten ophalen of zelf wegbrengen naar het gemeentelijk afvaldepot. Scheelt weer ruimte in de verhuiswagen en in je nieuwe huis.

Ruimte reserveren voor de verhuiswagen en verhuislift

Woon je in een appartementencomplex? Laat dan de huismeester weten wanneer je verhuist. Licht eventueel ook vast je buren in dat je de lift gaat gebruiken voor je verhuizing.

Woon je in een drukke straat met betaald parkeren? Dan kun je via je gemeente vast een ontheffing regelen voor 2 parkeerplaatsen op de verhuisdag. Vaak plaatsen zij dan borden.

Oppas voor je kids en huisdieren

Superleuk zijn ze, je kinderen en huisdieren. Maar tijdens het verhuizen zijn ze niet zo handig. Regel dus alvast een oppasadres voor ze.

Bereid je nieuwe huis voor

Verhuizen is fijner als je naar een schoon huis verhuist. De spullen kunnen dan direct op hun plek. Tip: markeer de kamers met een nummer. Die schrijf je dan weer op de etiketten op de verhuisdozen. Die komen dan gelijk op de goede plek terecht.

Vergeet de innerlijke mens niet

Verhuizen is behoorlijk intensief en tijdrovend. Zorg dat je af en toe tijd neemt om iets te eten en te drinken. Sla wat simpele dingen in en neem genoeg koffie of thee in thermosflessen mee.

Handig om de dag voor de verhuizing te doen

Je meubels demonteren

Maak foto's van je meubels. Als er iets mee gebeurt tijdens de verhuizing, heb je bewijs in handen dat dit tijdens de verhuizing is gebeurd. Je kunt ze ook gebruiken bij het melden van schade bij je verzekeraar.

Haal je meubels, zoals kasten en bedden, vast uit elkaar als dat kan. Doe de schroefjes in zakjes en tape deze vast aan het meubel.

De allerlaatste dingen

 • Pak de laatste dingen in.
 • Ontdooi de koelkast.
 • Pak alle afstandsbedieningen bij elkaar in.
 • En... ga op tijd naar bed.

Op de dag dat je verhuist

In je oude huis

 • Maak veel koffie en thee!
 • Haal de laatste gordijnen eraf.
 • Verzamel alle sleutels in je handbagage. Dit zijn typisch dingen die je kwijtraakt in al het verhuisgeweld en niet onbelangrijk zijn.
 • Neem de laatste meter- en waterstanden op (maak er eventueel een foto van) en sluit water, gas en elektra dan af.
 • Sluit ramen en deuren.
 • Ga nog 1 keer door je huis; niks vergeten?

In je nieuwe huis

 • Zorg dat er iemand in het nieuwe huis aanwezig is die weet waar alle spullen naartoe moeten.
 • Laat je koelkast en vriezer alvast acclimatiseren.
 • Sluit je wasmachine vast aan.
 • Hang gordijnen op in de belangrijkste kamers.

Tot slot

Koop je een nieuwe woning, zorg dan dat je woonverzekeringen ook direct goed geregeld zijn op je nieuwe adres. Met een goede inboedelverzekering zijn je spullen in elk geval verzekerd tegen schade en diefstal.

Heb je een woning gekocht? Sluit dan ook een opstalverzekering af. Je bent dan verzekerd bij schade, zoals brand, water en stormschade. Ook bijgebouwen zoals je garage, schuur of tuinhuis zijn hiermee meestal verzekerd.

Succes en geniet van je nieuwe woning!

Ook interessant voor jou

Dekking voor drones

De regels en je verzekering.

11 tips om energie te besparen

We geven je graag slimme én veilige tips om gas, elektriciteit en euro's te besparen.

Kind op kamers

Zo zit het met de verzekeringen.