Brand! Laat je niet verrassen

Je zal het maar hebben. Brand in je woning. Daar moet je toch niet aan denken? Toch worden jaarlijks veel mensen verrast. Weet jij hoe je de kans op brand verkleint?

Doe binnendeuren ’s nachts dicht

Bij brand is het de rook die de meeste slachtoffers maakt. Je hoort en ziet het niet. Voordat je het weet is het al te laat. Hoe vergroot je je kansen? Sluit ’s nachts binnendeuren. Door deuren te sluiten kan rook minder snel een andere kamer binnendringen. Hierdoor stijgt de kans op overleving enorm. Bij een geopende deur is dat slechts 5 minuten. Bij een gesloten deur al 15 minuten meer. Sluit dus altijd de binnendeuren. Ook tijdens warme zomernachten.

Zorg voor goed werkende en hoorbare rookmelders

Als je slaapt, ruik je niets meer. Daardoor word je ook niet wakker van rook. Rookmelders helpen je wakker te worden. Een goede en hoorbare rookmelder is daarbij erg belangrijk. Heb jij al rookmelders in huis en hoor je deze ook? Test je melders regelmatig.

Maak een vluchtplan

Bij brand heb je weinig tijd om na te denken hoe je een brandend huis gaat verlaten. Een vooraf opgesteld vluchtplan helpt hierbij. Je weet dan precies de stappen om snel buiten te zijn. In het vluchtplan spreek je de vluchtroutes af en wie wat doet. Oefen dit vluchtplan met je gezinsleden of huisgenoten. Zo ben je goed voorbereid als er ooit brand uitbreekt.

Voorkom brand(schade)

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maar voorkomen van brand is niet altijd mogelijk. Elke woning is voorzien van elektra en kunststoffen die brand kunnen veroorzaken of verspreiden. Met de tips hierboven kan je de kans wel verkleinen. We geven je graag tips om brand te voorkomen en wat je kan doen als er onverhoopt toch brand ontstaat. Heb je brandschade? Meld deze dan snel bij ons. Wil je meer weten over wat wij verzekeren? Wij helpen je graag.