10 tips om een woningbrand te voorkomen

Dat je brandende kaarsen of een haardvuurtje niet onbeheerd moet laten, weten we allemaal. Maar wist je dat het opladen van elektronische apparaten steeds vaker de oorzaak van brand in huis is? Zeker nu we veel meer thuiswerken. Maar er zijn nog meer veel voorkomende oorzaken. Met meer dan 2000 woningbranden per jaar in Nederland, geven we je graag 10 tips om te voorkomen dat er bij jou brand in huis ontstaat.

1. Houd je fornuis in de gaten

Wist je dat keukenbrand de meest voorkomende vorm van woningbrand in Nederland is? Meestal ontstaat deze door een vergeten pan op het fornuis.
Een simpel kookwekkertje kan al heel wat ellende voorkomen. Een rookmelder is in de keuken niet handig, maar er zijn wel 'kook-alarmen' te koop. Deze waarschuwen je bij te hoge temperaturen, nog voor er brand in huis kan ontstaan. 

In keukenapparaten zoals magnetrons, ovens en frituurapparaten kan ook woningbrand ontstaan. Door ze goed schoon te houden kun je dit vaak voorkomen. Denk ook aan je afzuigkap.

2. Houd elektrische apparaten schoon en stofvrij ...

Elektrische apparaten worden vaak warm. Vooral apparaten die een ventilator gebruiken om oververhitting te voorkomen, kunnen brand in huis veroorzaken. Bijvoorbeeld magnetrons, föhns, elektrische ovens, computers en elektrische kacheltjes. Stof en vuil kan door de warmte in brand vliegen. 

... vooral je wasdroger

Vooral wasdrogers veroorzaken regelmatig woningbrand. Dat komt door de combinatie van hete lucht en pluisjes die door de hitte in brand kunnen vliegen. Maak daarom de filters van je wasdroger regelmatig schoon. Ga nooit slapen of van huis als de droger aanstaat, en zorg voor een rookmelder in de buurt van de droger.

3. Laad elektronische apparaten veilig op

Het verkeerd opladen van elektronische apparaten is steeds vaker de oorzaak van een woningbrand. Dit voorkom je door je apparaten veilig op te laden. Laad je telefoon liever niet op naast je bed. Doe je dat toch, zorg er dan voor dat je telefoon niet onder een kussen of dekbed ligt. De hitte kan brand veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om de originele opladers van de fabrikant te gebruiken. Is je apparaat opgeladen? Haal hem dan altijd van de lader af en haal de lader uit het stopcontact.  

4. Check het rookkanaal van je open haard

Door je schoorsteen minimaal 1 keer per jaar te laten controleren en vegen, voorkom je dat je romantische haardvuurtje eindigt in een schoorsteenbrand.

Wist je dat ook slecht of verkeerd hout een schoorsteenbrand kan veroorzaken? Bijvoorbeeld spaanplaat, triplex of dennen- en grenenhout waar veel hars in zit of behandeld hout. Gebruik daarom onbehandeld loofhout dat minstens 1,5 jaar gedroogd is. 

5. Zet elektrische apparaten niet op stand-by

Bijna iedere televisie of computer heeft een stand-by stand. Lekker makkelijk. Maar de apparaten blijven in stand-by modus warm. Ze kunnen soms oververhit raken en brand in je woning veroorzaken. Zet ze dus zoveel mogelijk uit als je ze niet gebruikt. Scheelt ook weer energie. 

6. Voorkom erger met een brandblusser en rookmelders

Gebruik een brandblusser om te voorkomen dat een kleine woningbrand een grote wordt. Een sproeischuimblusser is geschikt voor de meeste kleine branden in huis. Kies liefst voor een inhoud van 6 liter/kilo.

Rookmelders kunnen levens redden. Hang dus in elk geval in de hal of de overloop van elke verdieping een rookmelder aan het plafond. Stof je rookmelders regelmatig even af, dan blijven ze goed werken. En check 1 x per maand of ze het nog doen. Meestal zit hiervoor wel een testknop op de rookmelder.

Een rookmelder is niet duur en elke euro waard. Kies wel altijd voor een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604.

Nog even dit:
Bij 70% van de woningen hangen 1 of meerdere rookmelders. Helaas hangen die in 35% van de gevallen op de verkeerde plek. Check dus even of jouw rookmelders op de juiste plek zitten.

7. Pas op met stekkerdozen en verlengsnoeren

Stekkerdozen zijn handig, maar teveel apparaten aansluiten op 1 stekkerdoos kan gevaarlijk zijn. Hierdoor kan kortsluiting of brand in huis ontstaan. Sluit ook nooit een stekkerdoos aan op een andere stekkerdoos.

Gebruik je een haspel, rol dan altijd het snoer goed uit. Opgerold kan deze te heet worden en brand veroorzaken. Apparaten die veel elektriciteit verbruiken moet je sowieso nooit op een verlengsnoer aansluiten. Bijvoorbeeld kacheltjes, elektrische kookplaten of frituurpannen.

8. Houd binnendeuren 's nachts dicht

Niet het vuur, maar de giftige stoffen die bij een brand vrijkomen, zorgen voor de meeste slachtoffers. Door je slaapkamerdeur 's nachts dicht te houden, is er minder kans dat je hierdoor in je slaap wordt overvallen.

9. Bedenk een vluchtplan

Gemiddeld heb je 3 minuten de tijd om je woning veilig te verlaten als er brand uitbreekt. Neem dus een keer de tijd om te bepalen hoe jij je woning het veiligste kunt verlaten in geval van brand in huis. Bedenk daarbij dat je van boven naar beneden vlucht en dat je naar de straatkant vlucht zodat hulpverleners je kunnen zien.

10. En tot slot: verzeker je huis en inboedel tegen woningbrand!

Hoe voorzichtig je ook bent, een brandschade is soms niet te voorkomen. Veel mensen verzekeren zich daarom goed tegen brand in huis. Met een inboedelverzekering zijn je spullen in en rondom het huis verzekerd. Met een opstalverzekering wordt schade aan je woning vergoed. Deze verzekeringen bieden natuurlijk niet alleen dekking bij brand in en om het huis, maar ook bij veel andere schade-oorzaken.