Lekker op skivakantie? Lees eerst deze 7 tips

Elk jaar kijken we massaal uit naar de aankomende Wintersport. Ruim 1 miljoen Nederlanders trekken naar wintersportbestemmingen als Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Duitsland. Of je nu gaat snowboarden in Val Thorens of op de latten van een Oostenrijkse piste afglijdt: met deze checks ga je goed voorbereid op wintersport.

1. Leer de pisteregels uit je hoofd

Zorg dat je op de hoogte bent van de pisteregels van de Internationale Ski Federatie (FIS). Op nummer 1 staat: respect voor anderen op de piste. Het zijn er in totaal 10. En prima te onthouden! Zo voorkom je gevaarlijke situaties op de piste. En dan hopen dat je pistegenoten ook hun huiswerk deden.

2. Een skihelm is niet mutsig

Verrekte of gescheurde banden en pezen, botbreuken, knieletsel en hoofdletsel zijn veelvoorkomende wintersportblessures. Zelfs als je het zelf rustig aandoet, kan een ander nog tegen je aan botsen. Goede bescherming is zeker geen overbodige luxe. Denk hierbij aan polsbeschermers, rugbeschermers, crashpants en een helm. In Italië en verschillende regio’s in Oostenrijk is het dragen van een helm verplicht voor kinderen. Voor volwassenen is het dragen van een skihelm niet verplicht. Maar waarom zou je het niet doen? Het is veilig, warm en je raakt niet doorweekt als het sneeuwt. Je bent tegenwoordig een uitzondering als je geen helm draagt.

3. Verzeker jezelf van de juiste dekking

Check van tevoren of je goed verzekerd bent voor je vakantie. Sluit bijvoorbeeld een extra wintersportdekking af en zorg dat je niet voor hoge medische kosten komt te staan door geneeskundige kosten mee te verzekeren. Bekijk in de polisvoorwaarden of je de juiste dekking hebt.

4. Vergeet je zonnebrand en bril niet

Onder het genot van een heerlijk zonnetje de piste af skiën of -boarden; de ultieme wintersportvakantie. Maar dan wel met UV-bescherming. Op grote hoogte is de zon sterker, ook als het bewolkt is. De zonkracht kan zelfs tot 2 keer zo sterk zijn door de schone lucht. Ook weerkaatst uv-straling op de witte sneeuw. Smeer je gezicht dus goed en vaak in. Behalve je huid, zijn ook je ogen gevoelig voor uv-straling. Draag daarom altijd een skibril ter bescherming van je ogen.

5. Maak je auto wintersportklaar

Voordat je heerlijk kunt genieten van geprepareerde pistes, après-skifeestjes en avontuurlijke uitjes, is het vaak nog wel een eindje rijden naar de bergen. Bekijk de regels van de landen waar je naar toe gaat of doorheen rijdt. En zorg ervoor dat je de verplichte spullen ook bij je hebt. Zoals sneeuwkettingen en veiligheidsvestjes. Lees meer over hoe je je auto wintersportklaar maakt.

6. Je zorgpas mee en check direct de achterkant

Weet jij wat je kunt met je zorgpas in het buitenland? Haal hem eens uit je portemonnee en check de achterkant. Is je zorgpas ook een EHIC? Dan heb je het al goed voor elkaar. Heb je nog geen EHIC, regel het dan snel voordat je op wintersport gaat. Als er iets gebeurt en je hebt zorgkosten dan hoef je deze niet zelf voor te schieten.

7. Maak veel foto's (ook van je schade of pech..)

Je hebt altijd je mobiel bij de hand toch? Hartstikke goed, want als er dan iets gebeurt, kun je er gelijk een foto van maken. En niet alleen om te delen op Facebook en Instagram, het helpt je verzekeraar om je schade te bepalen. En heel belangrijk: check van tevoren wel of je goed verzekerd bent. Sluit bijvoorbeeld een extra wintersportdekking op je reisverzekering af. Dit kan heel wat pijn in je portemonnee voorkomen. Bekijk welke kosten je kunt declareren en op welke verzekering.