Handige tips voor je skivakantie. Zo ga je goed voorbereid op wintersport.

Elk jaar kijken we massaal uit naar de aankomende skivakantie. Ruim 1 miljoen Nederlanders trekken naar wintersportbestemmingen als Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Duitsland. Of je nu gaat snowboarden in Val Thorens of op de Oostenrijkse piste gaat skiën: met deze tips voor je skivakantie ga je goed voorbereid op wintersport.

1. Zorg voor een goede uitrusting

Heb je eigen ski's of een snowboard? Laat deze dan waxen voor vertrek en stel je bindingen goed af. Controleer ook of je schoenen, helm, bril en skikleding nog goed zijn en passen. Kijk vantevoren hoe het weer is, zodat je weet of je genoeg warme kleding hebt. Het is handig om je skispullen te markeren. Zo voorkom je dat iemand anders er per ongeluk met jouw uitrustig vandoor gaat. 

2. Ken de pisteregels

De Internationale Ski Federatie (FIS) heeft tien pisteregels opgesteld. Dit zijn belangrijke veiligheidsregels die ervoor zorgen dat iedereen veilig kan skiën. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn. Blijf daarnaast altijd goed opletten en pas waar nodig je snelheid aan. De meeste ongelukken gebeuren door skiërs die tegen elkaar botsen. 

3. Verzeker jezelf van de juiste dekking

Check van tevoren of je goed verzekerd bent voor je vakantie. Sluit bijvoorbeeld een extra wintersportdekking af en zorg dat je niet voor hoge medische kosten komt te staan door geneeskundige kosten mee te verzekeren. Bekijk in de polisvoorwaarden of je de juiste dekking hebt.

4. Vergeet je zonnebrand en bril niet

Onder het genot van een heerlijk zonnetje de piste af skiën of -boarden; de ultieme wintersportvakantie. Maar dan wel met UV-bescherming. Op grote hoogte is de zon sterker, ook als het bewolkt is. De zonkracht kan zelfs tot 2 keer zo sterk zijn door de schone lucht. Ook weerkaatst uv-straling op de witte sneeuw. Smeer je gezicht dus goed en vaak in. Behalve je huid, zijn ook je ogen gevoelig voor uv-straling. Draag daarom altijd een skibril ter bescherming van je ogen.

5. Maak je auto wintersportklaar

Voordat je heerlijk kunt genieten van geprepareerde pistes, après-skifeestjes en avontuurlijke uitjes, is het vaak nog wel een eindje rijden naar de bergen. Zoek alvast de regels op van de landen waar je naar toe gaat of doorheen rijdt. En zorg ervoor dat je de verplichte spullen ook bij je hebt. Zoals sneeuwkettingen en veiligheidsvestjes. Lees meer over hoe je je auto wintersportklaar maakt.

6. Je zorgpas mee en check direct de achterkant

Weet jij wat je kunt met je zorgpas in het buitenland? Haal hem eens uit je portemonnee en check de achterkant. Is je zorgpas ook een EHIC? Dan heb je het al goed voor elkaar. Heb je nog geen EHIC, regel het dan snel voordat je op wintersport gaat. Als er iets gebeurt en je hebt zorgkosten dan hoef je deze niet zelf voor te schieten.

7. Maak veel foto's (ook van je schade of pech..)

Je hebt altijd je mobiel bij de hand toch? Hartstikke goed, want als er dan iets gebeurt, kun je er gelijk een foto van maken. En niet alleen om te delen op Facebook en Instagram, het helpt je verzekeraar om je schade te bepalen. En heel belangrijk: check van tevoren wel of je goed verzekerd bent. Sluit bijvoorbeeld een extra wintersportdekking op je reisverzekering af. Dit kan heel wat pijn in je portemonnee voorkomen. Bekijk welke kosten je kunt declareren en op welke verzekering.

8. Check het reisadvies en je verzekering

Zorg dat je je goed voorbereidt voordat je op wintersport gaat. Er zijn namelijk heel wat zaken om rekening mee te houden wanneer je dit winterseizoen veilig en zonder paarse krokodillen op wintersport wilt gaan:

  1. Check het reisadvies voor je bestemming
  2. Check de voorwaarden van je reisverzekering als het gaat om het coronavirus. Vergeet ook niet je wintersportdekking

Zo weet je precies waar je aan toe bent voordat je de latten weer onderbindt.

Ook interessant voor jou

Vliegen met alleen handbagage?

Dit mag je meenemen.

Negatief reisadvies

Wat nu?

Medische zorg in het buitenland

Zo zit het met je zorgverzekering.