Heb je een reisverzekering echt nodig? Zo zit het

Het is een van de meest populaire verzekeringen van Nederland: de reisverzekering. Maar wat heb je er precies aan? Is de reisverzekering echt nodig, of kun je ook wel zonder? We zochten het uit en zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Wanneer heb ik een reisverzekering nodig?

Met de reisverzekering ben je verzekerd tegen diefstal en schade van je spullen als je op vakantie bent. Ook als je door omstandigheden langer moet blijven, kan de reisverzekering helpen. Dat maakt de reisverzekering tot een belangrijk reisaccessoire. Je kunt daarbij kiezen tussen een dekking binnen Europa of voor de hele wereld. Net waar je reis naartoe gaat.

Je bent ook als je in Nederland op vakantie bent gewoon verzekerd met je reisverzekering. Je moet dan wel aan kunnen tonen dat je je overnachting(en) van tevoren hebt geboekt. Dat kan bijvoorbeeld met een boekingsbevestiging of facturen. Ben je onderweg naar het buitenland of juist op de terugweg van het buitenland? Dan ben je ook onderweg in Nederland verzekerd.

Doorlopend of kortlopend?

Je kunt een doorlopende en kortlopende reisverzekering afsluiten. Beide verzekeringen kun je voor meerdere personen afsluiten. Voor je partner en kinderen bijvoorbeeld.

Weet je niet of je een korte of doorlopende reisverzekering nodig hebt? Kijk dan eens hoeveel dagen per jaar je op vakantie gaat. Ga je meer dan 28 dagen weg? Dan is de doorlopende verzekering waarschijnlijk de betere optie. Lees ook ons artikel over het verschil tussen de kortlopende en doorlopende reisverzekering.

Wat heb je aan een reisverzekering?

Met de basis reisverzekering krijg je financiële hulp als er iets stuk gaat of iets gestolen wordt tijdens je reis. Er gelden dan wel maximaal verzekerde bedragen. En vaak is er een eigen risico. Dat is zo bij bijna alle verzekeraars. Kijk bij het afsluiten van de verzekering voor de zekerheid even hoe hoog die bedragen zijn. Maar de reisverzekering doet meer.

Bij ziekte of een ongeval

Als je door ziekte of een ongeval zelf niet meer kunt reizen, zorgt de reisverzekering voor vervoer terug naar Nederland. Als je gezondheid dat toestaat natuurlijk. Je hoeft je geen zorgen te maken over het transport, dat regelt de verzekeraar voor je. Zowel het vervoer als de kosten worden geregeld. En dat neemt een hoop zorgen weg.

Bij bagageproblemen na een vliegreis

Heb je na een vliegreis problemen met je bagage, zoals vertraagde of verloren bagage? Ook dan kan je reisverzekering het leed wat verzachten. Zodra je merkt dat je bagage niet met je mee gereisd is of beschadigd is, vul je op het vliegveld bij de bagageservicebalie direct een PIR formulier in. Dit formulier heb je nodig om de schade of onkosten die je voor bijvoorbeeld nieuwe kleding en toiletspullen maakt bij OHRA te claimen.

Wordt je verloren bagage uiteindelijk niet gevonden door de luchtvaartmaatschappij? Dan kun je ook je verloren bagage claimen. Hoeveel dat is en wat de maximale bedragen voor bepaalde bagage is, lees je in de voorwaarden van je reisverzekering.

Aanvullende dekkingen

De standaard reisverzekering vergoedt niet alles. Daarom kun je kiezen voor aanvullende dekkingen afgestemd op jouw vakantie.

Een aantal voorbeelden:

Hulpverlening auto en motor

Met een reisverzekering ben je niet standaard verzekerd voor kosten die je maakt bij autopech op vakantie. Dus als je met de auto op vakantie gaat, kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering Hulpverlening auto en motor af te sluiten. Met deze hulpverlening krijg je kosten vergoed als je een vervangende auto moet huren vanwege een ongeval, diefstal of pech. En strand je onderweg door pech? Dan krijg je hulp om je weer verder op weg te helpen naar je vakantiebestemming. Ook de zorg voor je eigen auto (bewaking, reparatie, stalling en vervoer) en de extra verblijfkosten die je maakt zijn hiermee vergoed. Met Hulpverlening auto en motor kun je de auto dus veilig achterlaten terwijl je verder gaat met je reis.

Check altijd de voorwaarden van je autoverzekering op hulpverlening bij een ongeval en diefstal. En misschien ben je voor hulp bij pech al verzekerd via een aparte pechhulpverzekering, via je garage of via je autoverzekering.

Wintersport

Met een aanvullende verzekering voor wintersport, verzeker je materiële schade die ontstaat door het wintersporten en de kosten voor hulpverlening. Vaak wordt gedacht dat dit onder de basis reisverzekering valt, maar dat is niet zo. Daar is meestal een aanvullende wintersportverzekering voor nodig.

Geneeskundige kosten

De aanvullende dekking Geneeskundige kosten kun je zien als een aanvulling op je zorgverzekering voor het geval je op reis gaat.

Je Nederlandse basis zorgverzekering die je het hele jaar door hebt, geeft wereldwijd recht op onverwachte noodzakelijke zorg. Krijg je op vakantie een ongeluk krijgt of wordt je heel ziek? Dan worden de ziekenhuiskosten over het algemeen in ieder geval voor een deel vergoed. De zorgverzekering betaalt de ziekenhuiskosten gebaseerd op de tarieven van Nederlandse ziekenhuizen. Maar die zijn in het buitenland vaak hoger dan in Nederland. Dat verschil moet je uiteindelijk vaak zelf betalen. Met de aanvullende dekking geneeskundige kosten ben je hiervoor verzekerd.

Soms vallen de medische kosten die je in het buitenland maakt onder het eigen risico van je zorgverzekering. Goed om te weten dat de dekking Geneeskundige kosten ook het bedrag dat je kwijt bent aan eigen risico vergoedt. En krijg je tijdens je reis tandheelkundige kosten na een ongeval, dan vergoeden wij maximaal € 500,-.

Wil je geen extra dekking geneeskundige kosten, dan kun je ook je zorgverzekering uitbreiden. Toch kan het zijn dat een aanvullende dekking geneeskundige kosten bij je reisverzekering een betere bescherming biedt tegen de financiële gevolgen van medische hulp in het buitenland, dan een uitgebreide zorgverzekering. Maak daarom altijd een goede vergelijking en kijk wat jij belangrijk vindt.

Conclusie: reisverzekering niet verplicht, wel verstandig

Het is niet wettelijk verplicht om een reisverzekering af te sluiten voordat je op vakantie gaat. Maar heb je de reisverzekering echt nodig? Gelukkig niet altijd. Op de meeste vakanties wordt er niks gestolen, wordt er niemand ziek en gaat er niets stuk.

Toch is het sterk aan te raden om verzekerd op reis te gaan. De premie is relatief laag terwijl het financiële risico dat je loopt àls er iets gebeurt, hoog kan zijn. Ook is het slim om, afhankelijk van je vakantie, aanvullende dekkingen op je reisverzekering te nemen.

Zo ga je helemaal zonder zorgen op vakantie.

Ook interessant voor jou

Je caravan inpakken

Handige tips

De beste reisverzekering voor jou

Kort of doorlopend?

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.