Ziek in het buitenland

Heb je in het buitenland een voedselvergiftiging opgelopen? Of ben je uitgegleden bij het zwembad en heb je je pols gebroken? In beide gevallen heb je medische hulp nodig. De regels van artsen en ziekenhuizen in het buitenland zijn vaak anders dan wat je in Nederland gewend bent. Wat kun je het beste doen?

Bel de OHRA Hulpdienst

De OHRA Hulpdienst is bereikbaar op 026 400 23 10

De hulpdienst zoekt voor je uit hoe je verzekerd bent. Vallen deze kosten onder de zorgverzekering of onder de reisverzekering? Als je de extra dekking Geneeskundige kosten hebt, vergoeden we de kosten die je zorgverzekering niet vergoedt. Ben je nog niet in het ziekenhuis? Dan adviseert de hulpdienst je naar welk ziekenhuis je het beste kunt gaan. De hulpdienst weet vaak in welk ziekenhuis er Engelssprekende artsen werken. Of waar een tolk is.

6 Belangrijke tips!

1. Medische kosten? Alleen spoedeisend!

Medische kosten in het buitenland vergoeden wij alleen als de situatie spoedeisend is. Overleg altijd met de OHRA Hulpdienst.

2. Vraag een EHIC-pas aan

Vraag een EHIC-pas aan op www.ehic.nl. Hiermee toon je aan dat je verzekerd bent voor medische zorg. Vaak hoef je de kosten dan niet zelf voor te schieten.

3. Let op met MRI-scans

In sommige landen wordt heel snel voorgesteld om een MRI-scan te maken. Overleg in dat geval altijd met de OHRA Hulpdienst. Als een MRI-scan niet nodig is omdat röntgenfoto’s bijvoorbeeld voldoende zijn, dan vergoeden wij de kosten van een MRI-scan niet.

4. Noodzakelijke telefoonkosten

Noodzakelijke telefoonkosten vergoeden we tot maximaal € 350,-. De telefoonkosten kun je na thuiskomst bij OHRA indienen.

5. Vraag om een medisch rapport

Vraag na behandeling altijd om een medisch rapport zodat je huisarts in Nederland ook op de hoogte is van je behandeling.

6. Vlieg met een medische verklaring

Ben je met het vliegtuig en heb je zichtbaar letsel, bijvoorbeeld je arm of been in het gips? Dan is het belangrijk dat je een verklaring van de arts krijgt waarin staat dat je mag vliegen. Zonder deze verklaring kun je geweigerd worden in het vliegtuig. Overleg ook altijd met de OHRA Hulpdienst voordat je terugreist naar Nederland. Wij kunnen ervoor zorgen dat je medisch verantwoord terugvliegt met bijvoorbeeld verpleging.

Wat je verder moet weten

 • Zijn je medicijnen op en ben je in het buitenland?

  Bel de OHRA Hulpdienst op 026 400 23 10. De hulpdienst zoekt voor je uit hoe je zo snel mogelijk weer over de juiste medicatie beschikt.

 • Word je opgenomen in een buitenlands ziekenhuis?

  Het artsenteam van de OHRA Hulpdienst overlegt met de behandelend arts. Krijg je de juiste behandeling? Heeft het ziekenhuis de juiste expertise om je het beste te helpen? De OHRA Hulpdienst kan een overplaatsing naar een gespecialiseerd ziekenhuis regelen.

 • Wat als je verzekerd bent voor de medische kosten?

  Dan zorgt de OHRA Hulpdienst ervoor dat de ziekenhuisrekening betaald wordt. Bel daarom altijd eerst of zo snel mogelijk na opname de OHRA Hulpdienst. Zij kunnen je precies vertellen wat wel of niet verzekerd is.

 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven dan de vakantie gepland was?

  Dan vergoedt de reisverzekering de extra verblijfskosten van één reisgenoot (+ eventuele kinderen) als het noodzakelijk is dat er nog een bekende blijft. De bekende kan dan ter plekke zaken regelen.

 • Ben je alleen op reis en word je opgenomen in het ziekenhuis?

  Dan is het mogelijk dat er iemand vanuit Nederland naar je toekomt. Ook dit vergoedt OHRA. Natuurlijk in overleg met de OHRA Hulpdienst.

 • Ben je met de auto en kun je niet meer naar huis rijden?

  Dan kan de OHRA Hulpdienst ervoor zorgen dat jij en je auto naar Nederland worden gebracht. Je moet dan wel de extra dekking Hulpverlening auto en motor hebben op je reisverzekering.

 • Welke verzekering heb je nodig als je ziek wordt op vakantie?

  Word je ziek op vakantie? Dan wil je graag weten welke verzekering bepaalde kosten vergoedt. Wij hebben een overzicht voor je gemaakt:

  Vergoeding Welke verzekering
  Hulp van de alarmcentrale/OHRA Hulpdienst Reisverzekering Assistentie zorgverzekering
   
  Medicijnen en behandelingen Zorgverzekering en/of extra module Geneeskundige kosten
  Ziekenhuisbezoek Reisverzekering Assistentie zorgverzekering
  Extra verblijfkosten in het buitenland Reisverzekering
  Niet genoten vakantiedagen Annuleringsverzekering