Hulpverlening auto en motor

Ga je met je auto of motor op vakantie naar het buitenland? En wil je hulp als je pech of schade hebt en niet meer verder kunt reizen? Hulp en vergoeding bij pech in het buitenland is niet standaard verzekerd op je autoverzekering. Met de extra dekking Hulpverlening auto en motor kun je rekenen op hulpverlening in alle landen op het internationaal verzekeringsbewijs (IVB of groene kaart) van je autoverzekering.

 

Als je pech met je auto krijgt tijdens een vakantie, wordt eerst gekeken of het mogelijk is je auto te repareren. Zo niet? Dan is vervangend vervoer vaak de oplossing. Een reisverzekering met de module Hulpverlening motorrijtuig zorgt dat je deze kosten niet zelf hoeft te betalen.

Dekking autopech of schade met je reisverzekering

Valt je auto uit door bijvoorbeeld een verkeersongeval, diefstal of brand? En gebeurt dat binnen 7 dagen voor vertrek? Dan kun je binnen Nederland rekenen op:

 • het ophalen van het kapotte voertuig en eventueel ook je caravan of de kampeer-/aanhangwagen
 • een vervangende auto of motor voor maximaal 25 dagen. Voor de autohuur geldt een maximum bedrag van € 100,- per dag

In het buitenland kun je naast deze hulp ook rekenen op hulp bij pech onderweg. Dat betekent onder andere:

 • toezending van onderdelen
 • reparatie langs de weg (tot € 250,-)
 • vergoeding van extra verblijfskosten van maximaal 10 dagen, tot € 75,- per persoon per dag

Duurt de reparatie van je auto of motor langer dan 2 werkdagen? Dan zorgt de OHRA Hulpdienst voor passend en vervangend vervoer, zodat je je vakantie gewoon kunt voortzetten.

Een compleet overzicht van de vergoedingen vind je in de polisvoorwaarden.

Heb je een all risk autoverzekering of pechhulpverzekering?

Bij een all risk autoverzekering kan het zijn dat hulp bij pech of schade in het buitenland al verzekerd is. Kijk daarom goed naar de dekking van je autoverzekering of pechhulp, om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.

Autopech in het buitenland, wat nu?

 • Bel de OHRA Hulpdienst op 026 400 23 10 
 • De OHRA Hulpdienst zoekt voor je uit hoe je verzekerd bent. Voor hulpverlening bij autopech heb je de extra dekking Hulpverlening auto en motor nodig
 • Ben je in Frankrijk? Dan moet je naar een praatpaal. Buitenlandse hulporganisaties zijn niet bevoegd om pechhulp te verlenen op de Franse snelwegen
 • Kan de auto langs de weg gerepareerd worden? Dan ben je verzekerd tot € 250,-. Dat bedrag geldt alleen voor arbeidsloon, niet voor onderdelen
 • Kan de auto niet langs de weg gerepareerd worden? Dan moet de auto worden weggesleept. De sleepdienst brengt je auto naar een garagebedrijf. De kosten voor het wegslepen worden vergoed. De kosten voor reparatie betaal je altijd zelf. Vaak regelt de sleepdienst dat je zelf ook naar de garage wordt gebracht. Of er wordt een taxi geregeld. Deze wordt natuurlijk vergoed, maar de taxi moet je wel eerst zelf voorschieten
 • Bij de garage wordt bekeken of de auto binnen 2 werkdagen gerepareerd kan worden. Lukt dat niet? Dan regelt de OHRA Hulpdienst een vervangende auto. De OHRA Hulpdienst regelt ook een tijdelijke verblijfplaats voor je
 • Vaak komt de vervangende auto uit Nederland. Daarmee kun je na de vakantie terug naar Nederland rijden. Je eigen auto wordt door de OHRA Hulpdienst naar Nederland teruggebracht

Vervangend vervoer in het buitenland

Tijdelijk een ander vervoersmiddel zorgt dat je toch op de plaats van bestemming aankomt of dat je mobiel blijft vanaf je vakantieadres. Met een allrisk autoverzekering krijg je alleen de kosten van de reparatie en/of terugreis vergoedt. Heb je daarnaast ook het onderdeel hulpverlening motorrijtuig via je reisverzekering verzekerd? Dan kun je je vakantie toch nog voortzetten.

Tip van onze alarmcentrale: neem een creditcard mee

Als je recht hebt op vervangend vervoer, brengt de alarmcentrale je in contact met een buitenlands autoverhuurbedrijf waar ze mee samenwerken. Bij afgifte van de vervangende auto, vraagt het verhuurbedrijf bijna altijd om een creditcard als borg. Kun je geen creditcard laten zien? Dan zijn de verhuurbedrijven meestal niet bereid om je de vervangende auto mee te geven. Daarom is ons advies om altijd een geldige creditcard mee te nemen naar het buitenland. Met voldoende bestedingsruimte. En vergeet ook de pincode van je creditcard niet.

Is schade aan mijn huurauto gedekt met een reisverzekering?

Nee. Huur je een auto in het buitenland en heb je schade? Dan krijg je geen vergoeding van je reisverzekering. En ook niet van je autoverzekering. Controleer daarom goed bij het verhuurbedrijf of de verhuur inclusief een verzekering is en wat deze verzekering wel en niet vergoedt. En is er sprake van een hoog standaard eigen risico? Vraag dan of je dit eigen risico kunt afkopen. Ieder verhuurbedrijf regelt het anders. In deze blog geven we je tips voor het huren van een auto in het buitenland.

Extra verblijfskosten

Ook de extra verblijfkosten die je moet maken vallen alleen onder de dekking van een reisverzekering met de module hulpverlening motorrijtuig. Er zal altijd eerst gekeken worden of je auto gerepareerd kan worden voordat je vervangend vervoer krijgt. Maar stel dat je ’s avonds of ’s nachts pech krijgt met je auto, dan krijg je de kosten voor een onverwachte hotelovernachting ook terug via je reisverzekering.