Vragen over terreur en aanslagen

Terreurdreiging en aanslagen zijn helaas situaties waar je tijdens je vakantie mee te maken kunt krijgen. Dat kunnen we niet voorkomen maar we vertellen je graag hoe we jou op zulke momenten helpen. En wat je zelf kunt doen.

 

Reisverzekering en dekking terrorisme

Bij een aanslag gelden andere regels dan normaal. We bepalen bij OHRA niet zelf of we schade na een terroristische aanslag vergoeden, dat doet de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschade (NHT). De NHT is een organisatie waar deelnemende verzekeraars zelf bij verzekerd zijn.

Zij bepalen of de schade onder terrorisme valt. Als dat zo is, vergoeden zij helemaal of deels de schade. Dit hangt af van het aantal meldingen van terrorismeschades in 1 verzekeringsjaar door alle verzekeringsmaatschappijen. We kunnen je helaas dus niet van tevoren beloven dat je schade helemaal vergoed wordt.

Meer informatie vind je in het clausuleblad Terrorisme en het Protocol afwikkeling claims (pdf).

Waar meld ik schade door een terroristische aanslag?

Dit soort schade meld je bij ons. Wij sturen de zaak dan door naar de NHT.

Vergoeding gemiste vakantiedagen bij afbreken vakantie door terreurdreiging

Het klinkt misschien vreemd, maar terreurdreiging is geen geldige reden om te annuleren. Met onze annuleringsverzekering ben je hier dus niet voor verzekerd. Als je reisorganisatie aangesloten is bij het Calamiteitenfonds krijg je misschien een vergoeding voor de gemiste vakantiedagen. Je kunt er meer over lezen op de website van het Calamiteitenfonds. Of neem contact op met je reisorganisatie. Als je zelf een overnachting hebt geboekt, neem je contact op met het hotel of de eigenaar van het vakantiehuisje.

Dekking negatief reisadvies

Er geldt een negatief reisadvies voor mijn vakantie. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?

Nee, bij een negatief reisadvies krijg je geen vergoeding via onze annuleringsverzekering. Je kunt dan het best contact opnemen met je reisorganisatie. Misschien kunnen zij je reis omboeken naar een andere bestemming.

Ik ga op vakantie naar een bestemming met negatief reisadvies. Ben ik dan wel verzekerd?

Zolang je schade niets te maken heeft met een gewapend conflict of een burgeroorlog ben je verzekerd. Word je bijvoorbeeld ziek of moet je eerder naar huis omdat er een familielid is overleden? Dan staat onze hulpdienst gewoon voor je klaar. We moeten je alleen wel kúnnen helpen. In een oorlogssituatie of bij een natuurramp is dat vaak niet het geval. Is je schade wel direct veroorzaakt door een gewapend conflict of een burgeroorlog? Dan ben je helaas niet verzekerd. Neem in zo’n geval contact op met je reisorganisatie.