Als je de premie van je woonverzekering niet betaalt...

Het kan gebeuren dat je door omstandigheden de premie van je opstal- en/of inboedelverzekering niet kan betalen. We vertellen je hier meer over de risico’s die je dan loopt. En we geven tips om je premie en dekking aan te passen.

Een opstalverzekering is verplicht voor je koopwoning

Heb je een koopwoning? Dan is een opstalverzekering verplicht. Je woning is namelijk het onderpand voor je hypotheek. Bij schade is je woning minder waard. Er is dan misschien te weinig onderpand om je hypotheekschuld af te lossen. Je kunt in dat geval met een restschuld blijven zitten. Zonder opstalverzekering loop je dus een hoog risico.

Ook achteraf moet je nog betalen

Betaal je geen premie, dan zetten we soms je opstal- en/of inboedelverzekering tijdelijk stop. Je bent dan nog steeds verplicht om premie te betalen tot het moment van stopzetten. Je was in de tijd daarvoor namelijk wel verzekerd.

Heb je betaald? Je woning is na 24 uur weer verzekerd

Betaal je alle openstaande premies, dan is je huis nog niet gelijk verzekerd. Dat is pas na 24 uur. Je verzekering kan trouwens nooit met terugwerkende kracht weer ingaan.

De Vereende zegt geen nee

Soms wil geen enkele verzekeraar je nog verzekeren. Bijvoorbeeld als je vaak schade hebt gehad of je premie niet betaalt. Je kunt dan altijd nog terecht bij de Vereende. Zij verzekeren mensen die voor andere verzekeraars een te groot risico zijn. Je betaalt bij de Vereende wel meer premie en soms moet je de premie vooraf betalen.

Kies je voor minder premie met minder dekking?

In Mijn OHRA kun je zelf je woonverzekering aanpassen. Op ieder moment. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor minder dekking. Je betaalt dan natuurlijk ook minder premie. We zetten een paar mogelijkheden voor je op een rij. Waarvoor kies jij?

 • Geen All Risk dekking meer
  Je kunt de allriskdekking stopzetten. Schade door je eigen schuld is dan niet meer verzekerd

 • Geen glasdekking meer
  Zet je deze dekking stop? Dan betaal je de kosten van een nieuwe ruit voortaan zelf

 • Je spullen niet verzekeren
  Een opstalverzekering is verplicht als je huiseigenaar bent, maar een inboedelverzekering niet. Bedenk wel goed wat je allemaal in huis hebt aan meubels, keukenapparatuur, kleding, flatscreens, computers en andere spullen. Zonder inboedelverzekering moet je na brand, diefstal en lekkage alles zelf betalen. En dat kan behoorlijk oplopen

Of kies je voor een hoger eigen risico?

In Mijn OHRA kun je ook kiezen voor een hoger eigen risico. Je betaalt dan minder premie. Bij schade aan je woning of je spullen betaal je het bedrag van het eigen risico zelf.

Vrijwillig eigen risico

Bij onze inboedel- en opstalverzekering kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van:

 • € 250,- met 7,5% korting op je premie 
 • € 500,- met 15% korting op je premie

Dubbel vrijwillig eigen risico

Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico voor allebei: je inboedel- én je opstalverzekering. Als dan bij brand bijvoorbeeld zowel je keuken als je spullen zijn beschadigd, betaal je 2 keer het eigen risico.

Helft eigen risico

Als je bij schade gebruikmaakt van onze service Direct Schade Herstel, betaal je maar de helft van het eigen risico.