Goedkoop autorijden? Zo bespaar je op autokosten

Goedkoop autorijden kan best een uitdaging zijn. Je hebt als autobezitter namelijk met een flink aantal kosten te maken: de wegenbelasting, een autoverzekering, brandstof, onderhoud en afschrijvingskosten. Daarom geven we je graag een aantal tips om te besparen op je autokosten. 

1. Check je verzekering

Als je goedkoop wilt autorijden, is het een goed idee om nog eens kritisch naar je autoverzekering te kijken. Er zijn twee type autoverzekeringen: de standaard autoverzekering en de autoverzekering per gereden kilometer (de kilometerverzekering). Als je minder dan ongeveer 5.000 kilometer per jaar rijdt, is de kilometerverzekering interessant als je goedkoop wilt autorijden. Je betaalt dan alleen voor de kilometers die je rijdt. Rijd je meer dan 5.000 kilometer per jaar? Dan is de standaard autoverzekering meer iets voor jou.

Als je weet welk type autoverzekering je het beste kunt kiezen, is het tijd om naar je dekking te kijken. Je hebt de keuze uit WA, WA Plus en All-Risk. Als autobezitter ben je verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd voor schade die jij als bestuurder aan anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto is dan niet verzekerd. Met een WA Plus autoverzekering ben je ook voor een aantal schades aan je eigen auto verzekerd, en met All-Risk autoverzekering is de dekking het meest uitgebreid. Je loopt dan het minste risico, maar de premie is ook hoger. Een WA verzekering heeft de laagste premie, maar vergeet ook niet het financiële risico dat je wilt lopen. Met een WA autoverzekering betaal je schades aan je eigen auto zelf. Lees hier hoe dat zit.  

2. Vervang vloeistoffen iets minder vaak

De algemene richtlijnen voor het bijvullen of vervangen van koelvloeistof, antivries of transmissievloeistof zijn gebaseerd op gemiddeldes. Als je weinig rijdt, kun je deze richtlijnen dus gerust minder precies nemen en de vloeistoffen wat minder vaak vervangen. Dat scheelt geld en helpt dus bij het goedkoper autorijden. Het verversen van olie moet je trouwens wel elk jaar doen, dit voorkomt schade aan je motor. En zorg ervoor dat je minimaal 1 keer per maand rijdt met je auto. Dan lopen alle vloeistoffen goed door en blijft je auto soepel rijden. 

3. Controleer iedere 3 maanden je bandenspanning

Een goede bandenspanning kan helpen bij goedkoop autorijden. Als je met te zachte banden rijdt, verbruik je tot wel 5% meer brandstof. Dat komt omdat er meer weerstand is tussen de banden en het wegdek. Zorg dus dat je banden hard genoeg zijn. De ideale bandenspanning voor jouw auto staat vaak in het instructieboekje, aan de binnenkant van de tankdop of op een sticker in de deurstijl aan de bestuurderskant. Bij elk tankstation vind je een meter en een pomp. Gewoon elk kwartaal even doen dus, als je goedkoop en veilig wilt autorijden.

4. Rijd zuinig

Hoe stoerder je rijdt, hoe duurder het is. Lekker hard optrekken en plotseling remmen kost veel brandstof. Ook heel laat schakelen kost extra brandstof. Dat helpt niet mee bij goedkoop autorijden. Schakel dus wat sneller dan je misschien gewend bent. Zet ook brandstofslurpers als airco en stoel-, stuur- en achterruitverwarming zo veel mogelijk uit. En heb je cruise control? Gebruik die dan, het bespaart brandstof! Lees onze 10 tips om zuinig te rijden

5. Koop niet te snel een nieuwe auto

Als je een dure reparatie verwacht, voelt het misschien logisch om een andere auto te kopen. Maar dit is niet altijd de voordeligste keuze. Je moet dan bijbetalen en weet niet wat je ervoor terug krijgt. Verwacht je na de reparatie nog een tijdje in je auto rond te kunnen rijden? Investeer dan nog even in je huidige auto. Is je auto de reparatie niet meer waard? Dan is een andere tweedehands auto het overwegen waard. Wil je ook dan goedkoop blijven autorijden? Let bij een andere auto in elk geval op het gewicht van je auto. Dit heeft invloed op de hoogte van je wegenbelasting. Het heeft ook invloed op je brandstofverbruik: hoe zwaarder de auto, hoe hoger het verbruik. En kies je voor een minder populair automodel, kleur of een beschadigde auto, dan kun je vaak ook besparen. Niet veel verstand van auto's? Lees dan onze tipsmet waar je op moet letten als je een tweedehands auto gaat kopen.

 

Bespaar op je autokosten

10 tips om benzine te besparen

De brandstofprijzen blijven hoog. Gelukkig zijn er manieren om zuiniger te rijden.

Goedkoop autorijden?

Zo bespaar je op autokosten.

Hoeveel kilometer rijd je per jaar?

Een handig rekenhulpje.