Katten en verhuizen. Zo pak je het aan.

Katten en verhuizen is geen gouden combinatie. Katten houden niet van verandering en zijn erg gehecht aan hun eigen plekjes in en om het huis. Is verhuizen voor jou al een stressvolle gebeurtenis? Voor je huisdier ook! Je kat verhuizen zorgt ervoor dat 'ie z'n vertrouwde plekjes en routines kwijtraakt. De nieuwe omgeving is vreemd. Dit voelt als een bedreiging. Geen wonder dat katten niet dol zijn op verhuizen. Gelukkig zijn er tips. Om het verhuizen met katten soepeler te laten verlopen. 

Je kat verhuizen: zo bereid je 'm goed voor

Ga je verhuizen? Zorg er dan voor dat je je kat of katten al, ruim van tevoren, laat wennen aan de reismand of -bench. Zet deze bijvoorbeeld een paar dagen voor de verhuizing in de woonkamer en leg er brokjes in. Spray eventueel een kalmerende (feromoon)spray in de reismand en herhaal dit een aantal dagen. Je kat verhuizen gaat op deze manier een stuk makkelijker!

Zonder stress verhuizen met katten

Katten en verhuizen kan gepaard gaan met stress voor het lieve beest. Dat wil je niet. Het is daarom belangrijk dat katten zo min mogelijk meekrijgen van de stress rondom het verhuizen. Kijk of je je kat tijdens de verhuizing kunt laten slapen bij vrienden of familie. Of breng 'm naar een goed kattenpension. Ook kun je je kat laten wennen in een kamer van het nieuwe huis. Richt 'm in met vertrouwde spullen. Een deken met eigen geur kan bijvoorbeeld helpen. Maak een rustig hoekje met een kattenbak, eten, water en je kat zijn favoriete speeltjes binnen pootbereik. Plak een briefje op de deur zodat verhuizers en hulptroepen weten dat die ruimte dicht moet blijven.

Is je kat snel van slag? Overleg dan met de dierenarts of je je kat een kalmerend middel tegen stress mag geven. 

Laat je kat aan de nieuwe omgeving wennen

Na het verhuizen is je kat in een nieuwe omgeving. Sommige katten verstoppen zich de eerste dagen het liefst onder of op de kast. De waaghalzen willen vaak meteen op ontdekkingstocht. Toch is het verstandig om katten na het verhuizen eerst een paar weken binnen te houden. Het kan enkele weken duren voordat katten zich thuisvoelen in een nieuwe omgeving en de ruimte als hun nieuwe territorium zien. Hoe snel dat gebeurt, verschilt per kat. Sommige katten zijn na twee weken al op hun gemak en andere katten hebben hier misschien langer de tijd voor nodig. Je kat verhuizen is geen kattenpis. Maar met voldoende liefde en aandacht zullen de meeste katten zich na het verhuizen snel aanpassen aan hun nieuwe omgeving.

Je nieuwe adres doorgeven voor de chip

Nu weet je hoe het zit met katten en verhuizen. Maar denk ook aan een adreswijziging. Niet alleen voor je vrienden, ook voor je kat. Is je kat gechipt en geregistreerd? Vergeet dan niet de adresgegevens van de chip te wijzigen. Als je kat in de nieuwe omgeving verdwaald raakt, is de kans groot dat 'ie via de chip weer gevonden wordt. Is je kat nog niet gechipt? Dan is de verhuizing misschien een goede reden om dit wel te doen. Regelen kan via de dierenarts. En heb je een OHRA Kattenverzekering? Dan krijg je een deel van de aanschafkosten van een chip voor je kat vergoed

Het gedrag van je kat begrijpen

Kattentaal: snap je kat

Van dikke staart tot spitse oren; allemaal soorten lichaamstaal. De betekenis vind je hier.

Oeps, m'n kat plast in huis

Is je kat zindelijk, dan is plassen in huis niet normaal. Wat kan er aan de hand zijn? Lees het hier.

Waarom miauwt mijn kat veel?

Er zijn verschillende oorzaken! We hebben ze voor je op een rij gezet.

Waarom bijten kittens?

Speels zijn ze zeker! We leggen je graag uit hoe je met het bijten omgaat.

Vreemd kattengedrag

Gedraagt je kat zich opeens anders? Goed om te weten wat bepaald kattengedrag betekent.

Katten en verhuizen

Ze zijn er niet dol op. Gelukkig zijn er tips om je kat op z'n gemak te stellen.