Kattentaal: de lichaamstaal van je kat begrijpen

Katten laten met hun lichaamstaal zien hoe ze zich voelen. Gedraagt je kat zich ineens anders? Dan wil hij je misschien iets vertellen. Om het extra ingewikkeld te maken: kattentaal is niet zwart-wit. Ligt je kat languit op zijn rug? Op een rustig moment kan dit een teken van tevredenheid zijn. Maar als je kat zich bedreigd voelt, is het misschien een teken dat je kat wil aanvallen. Wil je de basis van kattentaal begrijpen? Kijk dan goed naar de oren, ogen, staart en houding van je kat. Kattentaal vertelt je een heleboel.

De ogen van je kat

Bij kattentaal zijn de ogen van je kat een belangrijk onderdeel. Ogen verraden namelijk snel hoe je kat zich voelt. Is hij helemaal op zijn gemak? Dan knippert je kat rustig met zijn ogen. Zijn de pupillen van je kat juist heel groot? Dan is de kans groot dat hij angstig is. Maar grote ogen kunnen namelijk ook een teken zijn van nieuwsgierigheid. Wil je kattentaal goed begrijpen? Kijk dan ook altijd naar de rest van de lichaamstaal van je kat. 

De oren van je kat

Ook de oren zijn een belangrijk onderdeel van kattentaal. Een tevreden en blije kat herken je aan rechtopstaande oren. Liggen ze wat meer plat? Dan is je kat waarschijnlijk bang. Als de oren van je kat naar achteren staan, is de kans groot dat hij boos is. Bewegen de oren van je kat telkens heen en weer? Dan bestudeert hij zijn omgeving.   

De staart van je kat

Waarschijnlijk weet je wel dat een boze kat zijn staart strak omhoog heeft staan. Maar wist je dat een kat met zijn staart heel veel verschillende emoties uit? Zo geeft een rechtopstaande normale staart bijvoorbeeld aan dat je kat blij en nieuwsgierig is. Een staart die naar beneden hangt, kan een teken van pijn zijn. Heeft je kat een trillende rechtopstaande staart? Dan is hij heel blij; bijvoorbeeld om jou weer te zien als je thuiskomt. 

Kattengeluid

Katten kunnen veel geluid maken. Sommige rassen zijn echte kletskousen. Maar weet jij wat al die geluidjes van je kat betekenen? Ieder kattengeluid heeft namelijk een andere betekenis. Wil je je kat begrijpen, luister dan goed naar ‘m. Leer alles over verschillende kattengeluiden en hun betekenis

De houding van je kat

Tot slot is de houding van je kat een belangrijk onderdeel van kattentaal. Katten nemen veel verschillende houdingen aan. Ben je een leek op het gebied van kattentaal? Dan lijken sommige houdingen misschien erg op elkaar. De combinatie van ogen, oren, staart en houding vertellen je hoe je kat zich voelt. Ook pijn bij je kat kun je soms herkennen aan zijn houding. Bijvoorbeeld als hij een gebolde rug heeft of als zijn kop lager hangt dan de schouders. Welke houdingen verraden de gemoedstoestand van je kat?

Je kat is ontspannen

Een relaxte kat ligt op zijn buik of rug en heeft een dichte bek. Zijn oren staan omhoog of naar voren en zijn staart ligt losjes bij het lichaam. Geef je kat je wel eens een knipoog? Goed teken. Jullie zijn hartstikke goede vrienden. 

Gestresste of bange kat

Een bange kat herken je aan een bolle rug en een dikke staart tussen de poten. Zijn ogen zijn groot, de oren liggen plat en de snorharen zitten tegen zijn koppie aangedrukt. Soms laat een bange kat zijn tanden zien.  

Agressieve kat

Is je kat agressief? Dan herken je dat vooral aan een bolle rug en een dikke staart die omhoog staat. De snorharen hangen een beetje naar beneden en de pupillen zien eruit als verticale spleetjes. Een agressieve kat laat zijn tanden zien en blaast. 

Geïrriteerde kat

Kijkt je kat je lange tijd aan en en zwiept zijn staart van links naar rechts? Grote kans dat 'ie geirriteerd is. Een geïrriteerde kat heeft een gesloten bek en rechtopstaande oren die een beetje naar buiten gedraaid staan. 

Kat is alert

Als kattenouder ken je deze houding waarschijnlijk als geen ander. Je kat is alert als hij bijvoorbeeld aan het jagen of spelen is. Zijn oren staan gespitst, zijn ogen normaal en de staart staat een beetje naar achteren. 

Begrijp je je kat niet? 

Ook al verdiep je je nog zo in de kattentaal: er kan een moment zijn waarop je het gedrag en de lichaamstaal van jouw kat niet begrijpt. Is dat bij jou het geval? Neem dan contact op met een gedragstherapeut. En heb je een OHRA Kattenverzekering? Dan krijg je afhankelijk van je dekking een vergoeding voor gedragstherapie. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van het pakket dat je hebt gekozen.

Het gedrag van je kat begrijpen

Kattentaal: snap je kat

Van dikke staart tot spitse oren; allemaal soorten lichaamstaal. De betekenis vind je hier.

Oeps, m'n kat plast in huis

Is je kat zindelijk, dan is plassen in huis niet normaal. Wat kan er aan de hand zijn? Lees het hier.

Waarom miauwt mijn kat veel?

Er zijn verschillende oorzaken! We hebben ze voor je op een rij gezet.

Waarom bijten kittens?

Speels zijn ze zeker! We leggen je graag uit hoe je met het bijten omgaat.

Vreemd kattengedrag

Gedraagt je kat zich opeens anders? Goed om te weten wat bepaald kattengedrag betekent.

Katten en verhuizen

Ze zijn er niet dol op. Gelukkig zijn er tips om je kat op z'n gemak te stellen.