Kattentaal: de lichaamstaal van je kat begrijpen

Katten gedragen zich soms ineens heel anders. Waarom is vaak een raadsel. Kattentaal is niet zwart-wit. Ligt je kat languit op zijn rug? Op een rustig moment kan dit een teken van tevredenheid zijn. Maar als je kat zich bedreigd voelt, is het misschien een teken dat je kat wil vechten. Wil je de basis van kattentaal begrijpen? Kijk dan goed naar de oren, ogen, staart en houding van je kat. Zijn lichaamstaal vertelt je een heleboel. 

De ogen van je kat

Het begrijpen van de ogen van je kat, is onmisbaar bij het begrijpen van de lichaamstaal. Ogen verraden snel hoe je kat zich voelt. Is hij helemaal op zijn gemak? Dan knippert je kat rustig met zijn ogen. Zijn de ogen van je kat juist heel groot? Grote kans dat hij angstig is. Toch zeggen ogen niet alles. Grote ogen kunnen namelijk ook een teken zijn van nieuwsgierigheid. Kijk altijd naar de rest van het lichaam, voordat je snapt hoe jouw kat zich voelt. 

De oren van je kat

Een tevreden en blije kat herken je aan rechtopstaande oren. Liggen ze wat meer plat? Dan is je kat waarschijnlijk bang. Als de oren naar achter staan,  is de kans groot dat hij boos is. Bewegen de oren van je kat telkens heen en weer? Op die manier probeert hij de omgeving te bestuderen.  

De staart van je kat

Waarschijnlijk weet je wel dat een boze kat een dikke rechtopstaande staart heeft. Maar wist je dat een kat met zijn staart heel veel verschillende emoties kan uiten? Zo geeft een rechtopstaande normale staart bijvoorbeeld aan dat je kat blij en nieuwsgierig is en een laaghangende staart tussen de poten dat hij bang is. Over de kattenstaart bestaat ontzettend veel informatie. Wil je goed onderscheid kunnen maken tussen de verschillende houdingen? Ga dan op zoek naar specifieke informatie op internet of in boeken.  

De houding van je kat

Katten kunnen veel verschillende houdingen aannemen. Ben je een leek op het gebied van kattentaal? Dan lijken sommige houdingen misschien erg op elkaar. Zo kan een liggende opgerolde kat met samengeknepen ogen heel tevreden zijn, maar is een opgerolde kat met grote ogen en platte oren juist angstig. Vooral de combinatie van ogen, oren, staart en houding maken de emotie van een kat duidelijk. Let daar maar eens op.

Begrijp je je kat niet? 

Ook al verdiep je je nog zo in de kattentaal: er kan een moment zijn waarop je het gedrag en de lichaamstaal van jouw kat niet begrijpt. Is dat bij jou het geval? Neem dan contact op met een gedragstherapeut. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering krijg je een vergoeding voor gedragstherapie. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van het verzekeringspakket dat je hebt gekozen.