Kattentaal: de lichaamstaal van je kat begrijpen
Katten laten met hun lichaamstaal zien hoe ze zich voelen. Gedraagt je kat zich ineens anders? Dan wil hij je misschien iets vertellen. Om het extra ingewikkeld te maken: kattentaal is niet zwart-wit. Ligt je kat languit op zijn rug? Op een rustig moment kan dit een teken van tevredenheid zijn. Maar als je kat zich bedreigd voelt, is het misschien een teken dat je kat wil aanvallen. Wil je de basis van kattentaal begrijpen? Kijk dan goed naar de oren, ogen, staart en houding van je kat. Kattentaal vertelt je een heleboel.
De ogen van je kat
Bij kattentaal zijn de ogen van je kat een belangrijk onderdeel. Ogen verraden namelijk snel hoe je kat zich voelt. Is hij helemaal op zijn gemak? Dan knippert je kat rustig met zijn ogen. Zijn de ogen juist heel groot? Dan is de kans groot dat hij angstig is. Maar grote ogen kunnen namelijk ook een teken zijn van nieuwsgierigheid. Wil je kattentaal goed begrijpen? Kijk dan ook altijd naar de rest van de lichaamstaal van je kat.
De oren van je kat
Ook de oren zijn een belangrijk onderdeel van kattentaal. Een tevreden en blije kat herken je aan rechtopstaande oren. Liggen ze wat meer plat? Dan is je kat waarschijnlijk bang. Als de oren naar achter staan, is de kans groot dat hij boos is. Bewegen de oren van je kat telkens heen en weer? Dan bestudeert hij zijn omgeving.
De staart van je kat
Waarschijnlijk weet je wel dat een boze kat een dikke rechtopstaande staart heeft. Maar wist je dat een kat met zijn staart heel veel verschillende emoties uit? Zo geeft een rechtopstaande normale staart bijvoorbeeld aan dat je kat blij en nieuwsgierig is. Een laaghangende staart tussen de poten betekent dat hij bang is.
De houding van je kat
Tot slot is de houding van je kat een belangrijk onderdeel van kattentaal. Katten nemen veel verschillende houdingen aan. Ben je een leek op het gebied van kattentaal? Dan lijken sommige houdingen misschien erg op elkaar. Zo kan een liggende opgerolde kat met samengeknepen ogen heel tevreden zijn, maar is een opgerolde kat met grote ogen en platte oren juist angstig. De combinatie van ogen, oren, staart en houding maken de lichaamstaal en dus emotie van een kat het meest duidelijk.
Begrijp je je kat niet?
Ook al verdiep je je nog zo in de kattentaal: er kan een moment zijn waarop je het gedrag en de lichaamstaal van jouw kat niet begrijpt. Is dat bij jou het geval? Neem dan contact op met een gedragstherapeut. En heb je een OHRA Kattenverzekering? Dan krijg je afhankelijk van je dekking een vergoeding voor gedragstherapie. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van het pakket dat je hebt gekozen.
Het gedrag van je kat begrijpen
Kattentaal: snap je kat
Van dikke staart tot spitse oren; allemaal soorten lichaamstaal. De betekenis vind je hier.
Oeps, m'n kat plast in huis
Is je kat zindelijk, dan is plassen in huis niet normaal. Wat kan er aan de hand zijn? Lees het hier.
Waarom miauwt mijn kat veel?
Er zijn verschillende oorzaken! We hebben ze voor je op een rij gezet.
Waarom bijten kittens?
Speels zijn ze zeker! We leggen je graag uit hoe je met het bijten omgaat.
Vreemd kattengedrag
Gedraagt je kat zich opeens anders? Goed om te weten wat bepaald kattengedrag betekent.
Katten en verhuizen
Ze zijn er niet dol op. Gelukkig zijn er tips om je kat op z'n gemak te stellen.