Kattengeluiden. Zo versta je je kat.

Misschien denk je dat je kat alleen miauwt, maar hij kan nog veel meer dan dat. Ieder kattengeluid heeft een andere betekenis. Wil je je kat leren begrijpen? Kijk dan niet alleen naar lichaamstaal, maar probeer ook goed te luisteren. Kattengeluiden vertellen je namelijk veel over hoe je kat zich voelt. Handig voor jou én handig voor je kat. We leren je vijf kattengeluiden die je veel hoort.  

De betekenis achter elk kattengeluid

Of je kat spraakzaam is, hangt vaak af van het ras. Sommige rassen kletsen de hele dag door, zoals de Siamees. Miauwen is het meest herkenbare kattengeluid. En ook daar bestaan weer verschillende soorten van. Je hebt je kat ook vast wel eens horen spinnen, blazen of grommen. Een grote verzameling aan geluidjes die je kat kan maken dus. Sommige geluiden zijn echt voor jou als baasje bedoeld, sommige meer als waarschuwing voor de omgeving. Maar wat betekent welk geluid?

Miauwen

Wist je dat katten niet miauwen om onderling met elkaar te communiceren? Miauwen is namelijk bedoeld om te ‘praten’ tegen mensen. Hoewel miauwen niet altijd hetzelfde betekent, is het meestal zo dat je kat iets van je wil. Vaak wil hij aandacht of heeft ‘ie honger. Sommige katten miauwen ook als het baasje thuiskomt of als ze angstig zijn. Wat een ‘miauw’ van je kat dus precies betekent, moet je proberen uit te vogelen. Waarschijnlijk zie je na een tijdje patronen als je je kat goed observeert. 

Janken

Een bijzondere vorm van miauwen is janken. Het is een wat lagere 'miauw' en lijkt een beetje op huilen. In tegenstelling tot normaal miauwen, is janken wél bedoeld als onderlinge communicatie tussen katten. Katten maken dit geluid namelijk vooral als signaal om te paren, als ze hun territorium bewaken of als ze pijn hebben. 

Spinnen

Spint je kat? Dan is dat vaak positief! Katten spinnen namelijk als ze het naar hun zin hebben en zich fijn voelen. Dat kan zijn als je met ‘m knuffelt of als je lekker met ‘m kroelt. Heel soms spint een kat juist als hij onzeker is. In zo’n geval kun je dat ook vaak zien aan zijn lichaamshouding. Je kat ziet er dan gespannen uit. Leer meer over de lichaamstaal van je kat, zodat je 'm nog beter kunt begrijpen. 

Blazen

Ook blazen is een kattengeluid dat je waarschijnlijk wel kent. En niet zo’n positieve. Je kat blaast in een stresssituatie. Hij voelt zich dan bedreigd en is niet bang om een gevecht aan te gaan. Misschien heeft je kat bijvoorbeeld wel eens een puppy ontmoet die nog erg enthousiast is. Veel katten vinden zoveel enthousiasme onvoorspelbaar. Met blazen ‘vertelt’ je kat dat hij zich niet fijn voelt in de situatie. 

Krijsen

Tot slot, misschien wel het meest vervelende kattengeluid. Grote kans dat je een kat wel eens keihard hebt horen krijsen. Krijsen doet een kat alleen bij extreme stress of pijn. Paren is voor een poes bijvoorbeeld erg pijnlijk. Vaak krijst ze tijdens dit moment. Je kunt het geluid ook horen als twee katten aan het vechten zijn. 

Kortom, je kat maakt door de dag heen allerlei geluidjes. Heb jij ze inmiddels herkend?

Het gedrag van je kat begrijpen

Kattentaal: snap je kat

Van dikke staart tot spitse oren; allemaal soorten lichaamstaal. De betekenis vind je hier.

Oeps, m'n kat plast in huis

Is je kat zindelijk, dan is plassen in huis niet normaal. Wat kan er aan de hand zijn? Lees het hier.

Waarom miauwt mijn kat veel?

Er zijn verschillende oorzaken! We hebben ze voor je op een rij gezet.

Waarom bijten kittens?

Speels zijn ze zeker! We leggen je graag uit hoe je met het bijten omgaat.

Vreemd kattengedrag

Gedraagt je kat zich opeens anders? Goed om te weten wat bepaald kattengedrag betekent.

Katten en verhuizen

Ze zijn er niet dol op. Gelukkig zijn er tips om je kat op z'n gemak te stellen.