Waarom miauwt een kat veel? Dit zijn de oorzaken

Als je een kat hebt, vraag je je vast wel eens af waarom een kat veel miauwt. Zeker als je kat ineens vaker miauwt dan je gewend bent. Op zoek dus naar de mogelijke oorzaak! Misschien heeft hij wel pijn of wil hij graag wat extra aandacht. We zetten een aantal oorzaken voor je op een rij.

Je kat miauwt veel door stress of angst

Een kat die zich gestrest voelt of bang is, miauwt soms veel. Een verandering kan hier de reden van zijn; katten houden namelijk het liefst alles hetzelfde. Heb je de inrichting van je huis veranderd? Dan kan het zijn dat je kat aan de nieuwe situatie moet wennen. Tot die tijd kan het zijn dat je kat veel miauwt. 

Je kat miauwt veel omdat ze krols is

Krolsheid is wanneer een kat vruchtbaar is. Tijdens de krolsheid kan je kat veel miauwen. Hormonen zorgen ervoor dat je kat aandacht van katers wil. Dat doen ze onder andere door hard te miauwen. Dat heeft de natuur goed geregeld! Miauwen door krolsheid is lastig af te leren. Vind je het echt vervelend? Dan kun je overwegen om je kat te laten steriliseren of castreren

Je kat miauwt veel om aandacht te trekken

Het klinkt misschien gek, maar sommige kattenrassen zijn gek op kletsen. Het liefst miauwen ze de hele dag door. Een ras dat bijvoorbeeld bekend staat als een gezelliger kletser is de siamees. Siamezen houden van mensen en proberen met miauwen jouw aandacht te trekken en te communiceren. Reageer je vaak op het gemiauw door terug te kletsen of je kat eten te geven? Dan is de kans groot dat het miauwen toeneemt. Je kat heeft dan namelijk ontdekt dat het een positief effect heeft. 

Wil je deze associatie graag afleren? Dan werkt het ’t beste om het miauwen te negeren en hem alleen te belonen als je kat gestopt is met miauwen. Het afleren kost een flinke portie geduld, even volhouden dus.  

Je kat miauwt door pijn 

Heb je het idee dat bovenstaande oorzaken niet de reden zijn dat je kat veel miauwt? Dan kan het zo zijn dat je kat pijn heeft. Katten laten niet zo snel zien dat ze pijn hebben, maar als je er goed op let, kun je het gedrag van je kat leren herkennen.

Kun je de oorzaak niet ontdekken en blijf je je afvragen waarom je kat zoveel miauwt? Neem dan contact op met de dierenarts voor advies. 

Het gedrag van je kat begrijpen

Kattentaal: snap je kat

Van dikke staart tot spitse oren; allemaal soorten lichaamstaal. De betekenis vind je hier.

Oeps, m'n kat plast in huis

Is je kat zindelijk, dan is plassen in huis niet normaal. Wat kan er aan de hand zijn? Lees het hier.

Waarom miauwt mijn kat veel?

Er zijn verschillende oorzaken! We hebben ze voor je op een rij gezet.

Waarom bijten kittens?

Speels zijn ze zeker! We leggen je graag uit hoe je met het bijten omgaat.

Vreemd kattengedrag

Gedraagt je kat zich opeens anders? Goed om te weten wat bepaald kattengedrag betekent.

Katten en verhuizen

Ze zijn er niet dol op. Gelukkig zijn er tips om je kat op z'n gemak te stellen.