Shih Tzu kopen

Wat kost een Shih Tzu?

Een Shih Tzu met stamboom van een erkende fokker, kost ongeveer € 750,-. Naast de aanschafkosten heb je kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. Ook moet je rekening houden met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij de Shih Tzu. Een dierenverzekering is dan een fijne geruststelling. 

Wat is het karakter van een Shih Tzu?

De Shih Tzu behoort tot de rasgroep ‘Gezelschapshonden’ en is dus een echte gezelschapshond. Het is een kleine, lieve hond die verder niet veel anders wil dan liefde geven en ontvangen. Hij kan blaffen als er iemand aan de deur staat.

Het beestje hecht zich aan zijn baas en houdt enorm van aandacht. Hij kan het heel goed vinden met kinderen en met andere huisdieren. Zorg in het laatste geval wel dat er altijd een volwassene in de buurt is. Deze rashond wordt tussen de 12 en 16 jaar oud. Het ideale baasje van de Shih Tzu geeft veel liefde aan zijn hondje én wil deze liefde ook ontvangen.

Hoe houd je een Shih Tzu gezond en blij?

Het gezond houden van een Shih Tzu ligt voor het grootste deel aan het baasje. Het is belangrijk om dit hondje regelmatig in bad te doen en zijn vacht en huid goed schoon te houden. Na het bad moet de vacht droog geföhnd worden om te voorkomen dat hij kou vat.

Een Shih Tzu is een gezelschapsdier en is niet graag lang alleen thuis. Met een basistraining leer je hem goede manieren en gehoorzaamheid en dan heb je een gezellige hond.

Dit hondenras blijft langer gezond door te controleren en eventueel te behandelen aan de erfelijke aandoening Heupdysplasie en Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS, benauwdheid door stompe schedel).

Wanneer bezoek je met je Shih Tzu de dierenarts?

De Shih Tzu moet na de geboorte een paar keer naar de dierenarts voor inentingen en controles. Dit gebeurt 2 keer; als de pup 9 en 12 weken oud is. Ook krijgt hij regelmatig een ontwormingskuur van de dierenarts. Inentingen voorkomen veel voorkomende ziektes zoals Parvo, Hepatitis, Hondenziekte, Parainfluenza en de Ziekte van Weil.

De Shih Tzu heeft een groot risico op erfelijke aandoeningen waarvoor je met hem naar de dierenarts moet. Er zijn maar liefst 32 erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de meest bekende aandoeningen:

  • Heupdysplasie
  • Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS, benauwdheid door de vorm van de schedel)
  • Patella Luxatie

Bekijk de top 10 erfelijke aandoeningen van de Shih Tzu.

Wat kost een dierenartsbezoek?

De dierenartskosten voor een Shih Tzu hangen af van de behandeling. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Intenting inclusief paspoort en chipregistratie: circa € 50,-
  • Sterilisatie: circa € 250,- en castratie: circa € 125,-
  • Een officiële PennHip-test inclusief sedatie: circa € 260,-

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten voor de dierenarts betaal je zelf en kunnen behoorlijk oplopen. Afhankelijk van het verzekeringspakket van je huisdierenverzekering, vergoedt de verzekeraar (een deel van) de dierenartskosten. Zo voorkom je dat je honderden, soms zelfs duizenden euro’s aan dierenartskosten helemaal zelf betaalt. 

Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Wat kost een puppytraining voor je Shih Tzu?

Er zijn verschillende soorten puppycursussen en gedragstrainingen mogelijk voor je Shih Tzu. Hieronder vind je hondentrainingen en de kosten daarvoor:  

  • Een puppycursus is onmisbaar om een goede en gezonde relatie met je Shih Tzu op te bouwen. Kosten circa € 150,-
  • Gehoorzaamheidstraining leert je hond om zijn gedrag en gehoorzaamheid naar een hoger niveau te tillen (niet springen naar bezoek, niet achter fietsers aanrennen, etc.). Kosten circa € 150,-
  • Gedragstherapie biedt hulp aan de hond en zijn baasje als het gedrag van de hond ongewenst is (blaffen naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.). Kosten intake circa € 150,-, daarna circa € 75,- per uur

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus en gehoorzaamheidstraining betaal je zelf. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen van de huisdierenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.