Verlamming aan achterpoten bij je hond

Als je hond zijn achterpoten niet goed meer kan gebruiken, verlammingsverschijnselen laat zien of regelmatig struikelt, kan hij last hebben van degeneratieve myelopathie, vaak afgekort als DM. Ook oudere honden die ineens hun urine en/of ontlasting laten lopen, kunnen DM hebben. Degeneratieve myelopathie is een zenuwaandoening in het ruggenmerg en gaat helaas niet meer over.

Wat is degeneratieve myelopathie precies?

In het ruggenmerg liggen zenuwen die de spieren aansturen. Deze zenuwen worden beschermd door een speciale laag,  die ook wel myelineschede wordt genoemd. Bij DM wordt deze laag door ontstekingen aangetast en verdwijnt, waardoor de zenuwen bloot komen te liggen. Als deze beschadigd zijn, worden de spieren niet goed meer aangestuurd. Dit zie je terug in de beweging van je hond. Hij kan gaan waggelen, struikelen, met zijn achterpoten over de grond slepen of zelfs verlamd raken. Ook de spieren rondom de anus en blaas worden door deze zenuwen aangestuurd, waardoor de hond incontinent kan worden.

Symptomen van degeneratieve myelopathie

DM komt voornamelijk voor bij oudere honden, als zij zo tussen de zes en acht jaar oud zijn. De eerste verschijnselen worden vaak gekoppeld aan het feit dat de hond wat ouder en wat minder soepel wordt. Daarom hebben eigenaren niet altijd direct door dat het om degeneratieve myelopathie gaat.

Als je de volgende verschijnselen ziet bij je hond, neem dan contact op met je dierenarts:

  • Moeite met opstaan of in en uit de auto gaan (dit kan ook op artrose duiden!)
  • Oncontroleerbare bewegingen in de achterhand (onderste deel rug en achterpoten)
  • Regelmatig met achterpoot of -poten over de grond slepen
  • Je hond waggelt met z’n achterkant
  • Je hond is ineens incontinent

Let op: veel van deze symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door verschillende andere aandoeningen, dus het is altijd belangrijk je hond na te laten kijken door de dierenarts.

DM en Duitse herders

Degeneratieve myelopathie komt veel voor bij Duitse herders. Zij hebben een aflopende achterhand, waardoor het lichaamsgewicht voornamelijk door de achterpoten wordt gedragen. Als een Duitse herder DM krijgt, heeft dit ras er dus ook direct veel last van. Ook bij Berner sennenhonden komt degeneratieve myelopathie voor. Omdat dit ras zijn lichaamsbouw voornamelijk op zijn voorpoten draagt heeft dit ras minder snel ernstige last van deze aandoening.

Diagnose van DM

Het is niet eenvoudig degeneratieve myelopathie vast te stellen. Als een dierenarts het vermoeden heeft dat het om DM gaat, zal hij andere mogelijke oorzaken eerst moeten uitsluiten. De symptomen van DM kunnen namelijk ook komen door:

Deze aandoeningen kunnen (meestal) gezien worden op röntgenfoto’s, een CT- of MRI-scan. Als er niets op de scans te zien is, zal de dierenarts de diagnose degeneratieve myelopathie stellen. Of de hond echt DM heeft kan pas worden gezien als de hond overleden is, door middel van autopsie op het lichaam.

Erfelijkheid en degeneratieve myelopathie

DM is erfelijk. Er zijn er DNA-testen die kunnen zien of een hond vrij is van DM, drager is of lijder. Lijders hebben de grootste kans dat zij de aandoening uiteindelijk ook krijgen. Goede fokkers zullen hun ouderhonden laten testen en bij de aanwezigheid van dit gen niet met deze honden fokken. Vraag dus goed na bij een fokker, als je een pup wilt aanschaffen, of er DM voorkomt bij zijn honden en of hij ook de DNA-testen kan overleggen waaruit blijkt dat zijn honden geen drager of lijder zijn van DM.

Behandeling van degeneratieve myelopathie

Helaas is er geen operatie of behandeling die DM kan verhelpen. Het enige dat je als eigenaar kunt doen, zeker als je een hondenras hebt dat gevoelig is voor DM, is zorgen dat hij sterke rugspieren heeft. Veel zwemmen en wandelen dus. Ook rustig en in één lijn naast de fiets draven, is goed voor de hond (vanaf de leeftijd van 1-1,5 jaar!).

Verschillende voedingssupplementen kunnen mogelijk helpen de aandoening te vertragen; overleg met je dierenarts of en welke supplementen geschikt kunnen zijn voor jouw hond. Hoe snel de ziekte verloopt kan verschillen. Bij de ene hond wordt het binnen zes maanden zo ernstig dat je hond geen levenswaardig bestaan meer heeft. Bij de andere kan het nog jaren redelijk goed gaan.

Worden de behandelkosten voor DM bij je hond vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen