Verkeersregels scooters op fietspad
Als je een scooter hebt, ben je vast benieuwd naar de verkeersregels op de weg. Of je nu op het fietspad of op de weg rijdt, er zijn duidelijke regels waar je je aan moet houden. Lees verder voor meer informatie over de verkeersregels voor scooters, of je nu een geel of blauw kenteken hebt.
Wat voor scooters zijn er?
Er zijn verschillende soorten scooters, waaronder snorscooters, bromscooters, motorscooters en elektrische scooters. Elke scooter heeft zijn eigen kenmerken, snelheden en regels.
Maximum snelheid van een scooter op rijbaan
Een veelgestelde vraag is: hoe hard mag een scooter rijden? Dit hangt af van het type scooter en de kleur van het kenteken. Scooters met een geel kenteken mogen maximaal 45 kilometer per uur rijden. Scooters met een blauw kenteken, ook wel bekend als snorscooters, mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden. Let op: deze snelheden gelden alleen als de scooter op een reguliere weg rijdt.
Verkeersregels voor scooters op het fietspad
Brommers en scooters mogen niet op het fietspad rijden. Met een brommer, scooter of speedpedelec ga je op een verplicht (brom)fietspad rijden. Je moet je dan houden aan de verkeersregels die gelden voor fietsers. Je herkent een verplicht (brom)fietspad aan een blauw rond bord met een fiets en een brommer erop. Is er geen verplicht (brom)fietspad? Dan maak je gebruik van de rijbaan.
Boetes en handhaving
Het is belangrijk om je aan de verkeersregels te houden, ook als scooterrijder. Rijd je met een geel kenteken te hard op het fietspad, dan riskeer je een boete. Ook het rijden op de weg met een scooter met een geel kenteken kan beboet worden. Let dus altijd goed op de borden en pas je snelheid aan waar nodig.
Veiligheid staat voorop
Of je nu op het fietspad of op de weg rijdt, jouw veiligheid en die van andere weggebruikers staat altijd voorop. Houd je daarom aan de verkeersregels en wees alert op je omgeving. Zo zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen.
Als je op een scooter of brommer rijdt, moet je altijd een helm dragen. Dat geldt ook voor de persoon die bij je achterop zit. Een helm beschermt je hoofd bij een val of ongeluk. Zorg ervoor dat de helm goed past, stevig vastzit en een keurmerk heeft. Dat keurmerk herken je aan een cirkel met de letter E erin, dit staat meestal op de kinband of binnenin de helm. Achter de E staat een nummer, bijvoorbeeld E4, dat aangeeft dat de helm is goedgekeurd in Nederland.
Met deze kennis ben je goed voorbereid op het rijden met een scooter. Of je nu op het fietspad of op de weg bent, met de juiste kennis van de verkeersregels kom je altijd veilig op je bestemming aan.
Meer informatie over verkeersregels? Ontdek het bij OHRA
Voor uitgebreide informatie over verkeersregels verwijzen we je graag naar Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daar vind je het complete Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) uitgelegd aan de hand van verkeerssituaties, foto’s en tips.
Om veilig de weg op te gaan is een goede autoverzekering van belang. Bij OHRA bieden we je drie verschillende dekkingen:
Bij OHRA staan we altijd voor je klaar. Heb je vragen over onze autoverzekeringen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.