Geen gestress met de vakantiecheck voor je auto

Lekker met de auto op vakantie naar het buitenland? Dan is stress wel het laatste wat je wilt op de Route du Soleil of de Deutsche Autobahn. Met onze vakantiecheck voor je auto zorg je dat je op de hoogte bent van de belangrijkste zaken. In ieder vakantieland kunnen andere regels gelden. Bijvoorbeeld het meenemen van een alcoholtest of verboden te toeteren. Stap goed voorbereid de auto in en begin je vakantie meteen goed.

Vakantiecheck voor je auto

Hieronder delen we 4 punten die belangrijk zijn om te checken voor vertrek:

1. Check de verkeersregels in het buitenland

Vaak zijn de verkeersregels in het buitenland net even anders dan je gewend bent. Wist je dat het in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen verboden is om te toeteren? Ook kan de maximum toegestane snelheid in elk land anders zijn. Of een gevarendriehoek, verbanddoos, veiligheidshesje, alcoholtest of brandblusser in je auto kan verplicht zijn. Bekijk daarom altijd de verkeersregels in het land van je bestemming én van de landen die je tijdens je reis doorkruist. Op de website van de Europese Unie vind je alle belangrijke verkeersregels die in het buitenland gelden. De regels vind je ook in de gratis app Going Abroad, handig voor onderweg!

2. Koop een vignet of milieusticker

In Oostenrijk en Zwitserland is een Autobahnvignet verplicht voor de snelweg. En in veel buitenlandse steden of gebieden moet je een milieusticker hebben om milieuzones in te rijden. Bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk. Heb je deze nog niet of zijn ze verlopen? Vaak kun je ze kopen bij de snelweggrensovergangen. Maar om risico’s te vermijden en tijd te besparen, kun je ze beter vooraf in de ANWB-winkel of webshop kopen. Milieustickers voor Franse steden kun je alleen online bestellen via de Franse website certificat-air.gouv.fr.

3. Controleer of je auto zin in een lange rit heeft

Het is altijd slim om je auto voor vertrek te laten checken als je van plan bent om veel kilometers te gaan rijden. Zeker als je laatste APK-keuring alweer even geleden is. Een auto volgeladen met vakantiespullen of met een caravan erachter, kan het best zwaar krijgen. Check bijvoorbeeld zelf je olie, je bandenprofiel, bandenspanning, koelvloeistof en verlichting voor je vertrekt. Of laat nog even een kleine of grote onderhoudsbeurt uitvoeren. Zo is je auto klaar voor de rit en dat voelt net even wat fijner en veiliger.

4. Zorg dat je goed bent verzekerd

Misschien weet je niet precies of je verzekerd bent bij pech onderweg. Of dat je recht hebt op vervangend vervoer. Ben je bij OHRA verzekerd, dan kun je hiervoor verzekerd zijn via je OHRA Autoverzekering met pechhulp of OHRA Reisverzekering. Ben je hiervoor niet verzekerd? Dan kun je de extra dekking Pechhulp eenvoudig afsluiten via Mijn OHRA of de OHRA App. Je kunt dan dag en nacht bellen – waar je ook bent – met de OHRA Hulpdienst. Tip: download voor vertrek de OHRA App, dan heb je gelijk alle belangrijke telefoonnummers bij de hand. Niet verzekerd bij OHRA? Check deze punten dan altijd even bij je verzekeraar. Zorg dat je het goed hebt geregeld!

Paklijst autovakantie:

Op je paklijst staan een hoop dingen genoteerd die belangrijk zijn voor je autovakantie. Check of je de onderstaande zaken niet vergeet:

Wij wensen je alvast een goede en zorgeloze reis!

 

Ook interessant voor jou

Een auto lenen of uitlenen?

Zo zit het met de verzekering bij schade

Groene kaart. Verplicht of niet?

Lees waar je deze nog nodig hebt.

Vogelpoep, insecten en andere vlekken

Zo verwijder je ze van je auto