Technische hulpmiddelen voor je woning (domotica)

Als iemand nog zelfstandig thuis wil wonen, kan het soms nodig zijn om de woning aan te passen. Dit kan met domotica geregeld worden. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Want domotica zijn technische hulpmiddelen om je woning eenvoudig te bedienen. Zoals het bedienen van ramen en deuren.

 • Vergoeding voor domotica. Bestaat dat?

  Ja hoor. Het hangt er alleen van af waar het voor gebruikt wordt. Is dat om:

  Ervoor te zorgen dat iemand thuis kan blijven wonen?

  Dan krijg je mogelijk een vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Deze wet is er namelijk op gericht om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

  Medische redenen?

  Dan kun je bij de zorgverzekeraar terecht. In dit geval kun je denken aan een vergoeding voor een robotarm of een computer om de omgeving te besturen. Is degene die de aanpassing nodig heeft bij ons verzekerd? Dan zoek je de vergoeding eenvoudig op in onze vergoedingenwijzer. Ook zie je of je een eigen risico of eigen bijdrage betaalt en wat de voorwaarden zijn.

  Neem even contact op met je eigen zorgverzekeraar als je niet bij ons verzekerd bent. Er kunnen namelijk andere voorwaarden gelden.

 • Als domotica geen oplossing is?

  Soms is domotica niet voldoende om thuis te blijven wonen. Mogelijk zijn er dan grotere woningaanpassingen nodig. Of misschien is verhuizen naar een aangepaste woning een optie.

 • Betaal ik een deel zelf?

  Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage.

De Blijverslening

Soms krijg je helaas geen (volledige) vergoeding. Maar wil je wél je huis aanpassen. Zodat je langer veilig en comfortabel thuis kunt blijven wonen. Voor deze gevallen is er de zogenaamde ‘Blijverslening’. Voor koop- én huurwoningen en via een hypothecaire lening of een consumptief krediet. De lening wordt aangeboden door een groot aantal gemeenten in Nederland en de gemeente bepaalt welke leenvorm aangeboden wordt.

Check of de gemeente van jouw naaste de Blijverslening aanbiedt.