Een aangepaste auto. Vrijheid om te gaan waar je wilt

Soms is een aanpassing aan de auto nodig vanwege een lichamelijke beperking. Denk bijvoorbeeld aan een aanpassing aan het gaspedaal, de koppeling. Of om de rolstoel te vervoeren. Wat de reden ook is, er zijn voldoende mogelijkheden om autorijden mogelijk te maken. Wij helpen je graag de weg te vinden naar de juiste instantie voor een vergoeding.

Waar wordt de auto voor gebruikt?

Het is belangrijk dat vooraf duidelijk is waar de auto voor gebruikt wordt als deze aangepast is. Maak hieronder een keuze:

 • De auto wordt privé gebruikt

  Als de auto privé gebruikt wordt (bijvoorbeeld om boodschappen te doen of familie en vrienden te bezoeken) dan krijg je mogelijk een vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente is verantwoordelijk om deze wet uit te voeren. Als je een aanvraag wilt indienen, dan moet je een aantal stappen doorlopen.

  Geldt er een eigen bijdrage?
  Soms moet je helaas een gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage.

 • De auto wordt alleen gebruikt om op school of het werk te komen

  In dit geval kun je terecht bij het UWV. Zij vergoeden alleen niet zomaar een aangepaste auto. Eerst kijken ze of er andere mogelijkheden zijn, zoals vervoer met een taxi. Mag de auto wel aangepast worden, dan geldt dit alleen voor een aanpassing aan de besturing en bediening. De aanpassing moet gericht zijn op gehandicapten. (Een aanpassing in de stuurbekrachtiging of een automaat worden bijvoorbeeld niet vergoed). Als alles geregeld is, wordt de aanpassing van de auto op de achterkant van het rijbewijs vermeld.

  Het volgende moet je regelen:

  • Het CBR moet aangeven dat de aanpassing aan de auto nodig is. Om dit te kunnen beoordelen, hebben zij een medische verklaring nodig. Helaas mag deze niet afkomstig zijn van de eigen huisarts. Natuurlijk kun je wel een andere huisarts in de woonplaats vragen
  • Ook moet een “Eigen verklaring” bij de aanvraag ingediend worden. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. Het gaat hierbij om de gemeente waar de persoon woont die de aangepaste auto nodig heeft
  • Het is mogelijk dat het UWV een rijtest nodig vindt. Deze test wordt door het CBR uitgevoerd. Mocht het UWV dat willen, dan laten zij dit natuurlijk weten. Het kost in ieder geval niks extra’s, want de kosten worden vergoed. Je moet dan wel bij de aanvraag voor de aangepaste auto bij UWV het betaalbewijs even meesturen

  Goed om te weten

  Als je een aanpassing op de auto via het UWV ontvangt, dan krijg je de kosten volledig vergoed. Je betaalt dus geen eigen bijdrage. Dat scheelt weer!