Wat kost je behandeling in het ziekenhuis of ZBC eigenlijk?

Wat kost een röntgenfoto eigenlijk? En hoeveel betaal je voor een operatie aan neus- of keelamandelen? Veel mensen weten niet wat de prijs is van een behandeling. Wij geven je graag meer inzicht.

Weten waar je voor betaalt

De kosten van een behandeling in het ziekenhuis, een zelfstandig behandelcentrum of bij gekwalificeerde begeleiders voor stoppen met roken, kunnen best hoog zijn. En meestal betaal je een gedeelte zelf; het eigen risico. Het is handig om vooraf te weten wat de behandeling kost. Want je weet dan ook wat je zelf eventueel moet betalen. Daarom kun je nu de prijzen van tevoren vergelijken. En achteraf controleren of je rekening wel klopt.

Welke tarieven kun je zien?

Je ziet de prijs van behandelingen die minder kosten dan het hoogste (vrijwillige) eigen risico van € 885,-. Want dat zijn de kosten die je zelf moet betalen. Je kunt de tarieven gebruiken om te berekenen welke kosten je gaat krijgen. En om de prijzen tussen ziekenhuizen, zelfstandig behandelcentra en gekwalificeerde stoppen met roken begeleiders te vergelijken.

Weet je de code? Dan weet je de prijs

Als je weet welke behandeling je krijgt, kun je opzoeken welke code deze heeft. Wel moet je precies weten welke behandeling je krijgt. Want elke behandeling heeft een eigen code. Deze declaratiecode kun je opvragen bij je ziekenhuis, je zelfstandig behandelcentrum en bij je gekwalificeerde stoppen met roken begeleider.

Heb je de code, dan vind je in het overzicht de prijs van de behandeling. Soms is het niet mogelijk om vóór de behandeling al te zeggen welke zorg je precies gaat krijgen, omdat je dan simpelweg nog niet weet wat voor een behandeling nodig is.

Veelgestelde vragen

 • Waarom staan niet alle zorgverleners in de tarieventool?

  Kun je een zorverlener niet vinden? Dit kan komen doordat:

  • de zorgverlener de behandeling niet uitvoert
  • de zorgverlener niet gecontracteerd is voor deze behandeling
  • we voor deze behandelingen nog geen tarieven hebben afgesproken met de zorgverlener. We werken de tarieven regelmatig bij
 • Waarom verschillen de tarieven voor een behandeling soms?

  Alle zorgverzekeraars onderhandelen met de ziekenhuizen over de prijzen per behandeling. Hierdoor kunnen de prijzen verschillen per ziekenhuis. Beslis daarom vooraf naar welk ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum je wilt gaan.