Studeren, stage lopen of reizen in het buitenland

Ga je tijdelijk naar het buitenland? Bijvoorbeeld om te studeren in Amerika of backpacken in Azië. Dan kan dit gevolgen hebben voor je zorgverzekering in Nederland. Kijk wat je moet regelen.

Wat is jouw situatie?

We hebben verschillende situaties voor je op een rij gezet.

 • Ik ga studeren in het buitenland

  Ga je studeren in het buitenland? Bijvoorbeeld in België of Duitsland?

  Dan blijf je gewoon in Nederland verzekerd. Het maakt niet uit of je in Nederland blijft wonen of in het buitenland op kamers gaat.

  Ga je naast je studie werken of stage lopen in het buitenland?

  Dan heb je soms geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Dit beoordeelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Vraag hiervoor een onderzoek verzekering Wlz aan. En stuur ons een kopie van de verklaring.

 • Ik ga stage lopen in het buitenland

  Als je stage gaat lopen in buitenland, kun je niet altijd in Nederland verzekerd blijven. Dat ligt aan het land waar je naartoe gaat. En of je daar een stagevergoeding krijgt.

  Krijg je een stagevergoeding of loon?

  Dan beoordeelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of je je Nederlandse zorgverzekering kunt aanhouden. Vraag hiervoor een onderzoek verzekering Wlz aan. En stuur ons een kopie van de verklaring.

  Krijg je géén stagevergoeding of loon?

  Dan blijf je gewoon in Nederland verzekerd.

  Heb je je zorgverzekering opgezegd en kom je weer terug naar Nederland omdat je stage eindigt? Sluit dan binnen 4 maanden na het stoppen van je stage weer een Nederlandse zorgverzekering af.

  Tip

  Vraag alvast aan je stagebedrijf of je school wat de mogelijkheden zijn voor een ziektekostenverzekering in het buitenland.

 • Ik ga reizen in het buitenland

  Ga je op wereldreis? Dan zijn er verschillende factoren die bepalen of je in Nederland verzekerd kunt blijven. Bijvoorbeeld of je geregistreerd blijft als inwoner van Nederland. Of betaald werk gaat doen in het buitenland.

  Blijf je in je Nederlandse gemeente ingeschreven? 

  Dan blijft je zorgverzekering doorlopen. Informeer wel of je een reisverzekering nodig hebt. Schrijf je je uit bij de gemeente? Dan beoordeelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of je in Nederland verzekerd kunt blijven. Vraag hiervoor een onderzoek verzekering Wlz aan. En deel de uitslag met ons.

  Ga je tijdens je reis betaald werk doen?

  Ga je in een EU-, EER- of ander verdragsland werken? Of in Canada, Chili, India, Japan, de Verenigde Staten of Zuid-Korea?

  Dan moet je vanaf je eerste werkdag in het buitenland verzekerd zijn voor zorg. Je moet je zorgverzekering in Nederland opzeggen.

  Ga je betaald werk doen in een ander land?

  Als je daar korter dan 3 maanden werkt, blijft je Nederlandse zorgverzekering doorlopen. Werk je daar langer dan 3 maanden? Zeg dan je zorgverzekering in Nederland op.

  Ga je langer dan 1 jaar op reis?

  Dan beoordeelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of je zorgverzekering kan doorlopen. Vraag hiervoor een onderzoek verzekering Wlz aan. En deel de uitslag met ons.

  Vergeet je EHIC niet

  Neem je EHIC mee als je in Europa of Australië gaat reizen. De EHIC is in de meeste Europese landen en Australië geldig. Met deze pas laat je aan zorgverleners in het buitenland zien dat je rekening betaald wordt door OHRA.

Welke landen horen bij de EU?

Handig om even te checken!

 • De volgende landen horen bij de EU

  België, Bulgarije, Cyprus (alleen het Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Mayotte, St. Martin en La Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden), Tsjechië en Zweden.

  EER-landen

  Deze landen horen niet bij de EU, maar daar gelden wel de EU-regels: Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Hetzelfde geldt voor Zwitserland.

  Verdragslanden buiten de EU/EER

  Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië, Tunesië Turkije en het Verenigd Koninkrijk.