Hooikoorts? Eet ongedierte of zoen een half uurtje

Ongeveer 20% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Niet iedereen kan hierdoor genieten van het mooie lenteweer. Want lente betekent voor hooikoortspatiënten vooral veel niezen, snotteren en jeukende ogen. Hier 5 ‘grootmoeders’ tips om het pollenseizoen door te komen. Voor wie een keer iets anders wil proberen.

5 ‘grootmoeders’ tips

1. Eet honing van een imker

Honing bevat van nature kleine hoeveelheden stuifmeel van bloemen en planten. Wanneer je steeds een beetje van deze pollen binnenkrijgt, went je lichaam hier geleidelijk aan en wordt de allergische reactie minder. Het is wel belangrijk dat het lokale honing is. Lokale honing bevat namelijk precies de pollen uit jouw omgeving waar je allergisch op reageert.

2. Elke dag een half uurtje zoenen

Misschien niet fijn met je loopneus, maar zeker het proberen waard! Japanse onderzoekers beweren namelijk dat een half uur zoenen hooikoorts vermindert. Door het zoenen wordt het stofje dat hooikoorts opwekt (histamine) verminderd. Ach, baat het niet dan schaadt het niet.

3. Drink vers regenwater

Niet de meest ‘frisse’ optie dit, maar elke dag een glas regenwater drinken is een veel gehoorde tip wanneer het over hooikoorts gaat. De ‘regenwatertherapie’ is te vergelijken met het eten van honing. Regendruppels bevatten pollen uit de lucht. Door het op te drinken kan je lichaam wennen aan de stof en zou de hooikoorts verminderen.

4. Smeer vaseline in je neus

Door het smeren van vaseline aan de binnenkant van je neus blijft het stuifmeel vastplakken. Het stuifmeel komt hierdoor niet je lichaam in en veroorzaakt daarom ook geen allergische reactie.

5. Eet een levende pissebed

Heel erg goor dit. Maar er zijn mensen die erbij zweren. De theorie hierachter is dat een pissebed in gevaar een eiwit aanmaakt die weer helpt tegen hooikoorts. Tja, wij hebben het ook niet bedacht.

Bezoekje aan de apotheek of huisarts

Voor wie liever geen levende pissebed wil eten, zijn er (gelukkig) nog andere opties. Je kunt ook gewoon een bezoekje brengen aan de huisarts. Je betaalt hiervoor geen eigen risico. Wanneer je medicijnen voorgeschreven krijgt kun je snel checken of je deze vergoed krijgt. Op de website van medicijnkosten kun je zien of je recht hebt op vergoeding.