Rekening houden met je buren voorkomt een hoop gedoe!

We wonen in Nederland dicht op elkaar. En dat betekent: rekening houden met je buren! Doen we dat niet? Dan ligt een ruzie op de loer. Vervelend, want daar heb je iedere dag last van als je naast elkaar woont. Het verhaal van Corine laat zien hoe het mis kan gaan.

Lak aan de buren eindigde bij de rechter

“De uitbouw van de buren moet afgebroken worden”, was de uitspraak van de rechter. Corine was blij: “Hadden ze ons maar moeten betrekken bij hun bouwplannen.” Een jaar eerder had de rechter de buren van Corine al gewaarschuwd: als je een muur metselt die maar 4 centimeter van het huis van de buren staat, dan geeft dat overlast. Corine kan haar muur niet meer onderhouden en er kan vuil tussen komen. Dat is niet de bedoeling. De buren trokken zich niks van de uitspraak aan en bouwden de muur zoals ze van plan waren.

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Het begon al bij de bouwplannen. Corine moest in het plaatselijke huis-aan-huisblad lezen dat haar buren een vergunning hadden aangevraagd. Niet fijn. Ze ging bij de buren langs om te kijken of ze samen een oplossing konden bedenken. Helaas zonder succes. Ze trokken zich er niks van aan. Naar de rechter gaan was de enige oplossing.

Bouwplannen? Bespreek ze met je buren!

Een goede band met je buren zorgt ervoor dat je lekker woont. Overleg dus met elkaar, zeker als je wilt gaan bouwen of verbouwen. Want zolang je samen praat, kun je oplossingen zoeken. Voor Corine is dat helaas te laat. De kans dat zij ooit nog gezellig op de koffie gaat bij de buren is met de uitspraak van de rechter wel verkeken. En de kans dat er opnieuw gedoe ontstaat is juist groot, want alles ligt nu onder een vergrootglas.

Deze blog is in samenwerking met DAS gemaakt.