Tijd voor een frisse start. Onze tips.

Heb jij zin om de bezem eens door je huis en tuin te halen? Wij hebben wat tips om die klussen eens lekker aan te pakken. Lastig om jezelf aan de schoonmaak te krijgen? Ook dáár hebben we tips voor...

Sta je nog niet te springen?

Misschien kun je wel iets leukers bedenken dan schoonmaken en opruimen. Dan is het goed om te weten dat niet alleen je huis en tuin er van opknappen, maar ook jijzelf. En dat is zelfs door wetenschappers onderzocht:

  • Schoonmaken werkt kalmerend omdat je er niet teveel over na hoeft te denken.
  • Door 'visuele rommel' op te ruimen, kun je je beter focussen en ben je minder snel moe.
  • Schoonmaken is een hele goede work-out. En door te bewegen komen er endorfines vrij waardoor je je gelukkiger voelt.
  • Opruimen geeft je het gevoel meer controle over je omgeving te hebben. Alles wat is opgeruimd, geeft een gevoel van opluchting, wat weer een positief effect heeft op je mindset.

Genoeg redenen dus om er toch aan te beginnen.

Voor je begint...

Om het opruimen en schoonmaken wat leuker en makkelijker voor je te maken hebben we deze tips:

Play that funky music

Zet je favoriete muziek op. Liefst natuurlijk een beetje upbeat. Het geeft je energie en maakt het net wat leuker. Je klus is zo sneller geklaard.

Neem je troep onder de loep

Kijk kritisch naar alles wat je vastpakt terwijl je opruimt. Heb je het echt nog nodig? Niet? Dan direct in de vuilniszak of in een krat voor de kringloop of Marktplaats.

Werk systematisch

Maak een lijst van alle klussen die je wilt doen. Zorg daarbij dat je klus niet te groot is. Dus ga dus niet ALLE kasten en laatjes in huis opruimen, maar begin eens met die in de keuken bijvoorbeeld. Begin pas met je volgende klus voordat je een nieuwe begint. Zo haal je meer voldoening uit je werk en houd je overzicht.

Zet je kookwekker

Om er een beetje vaart achter te zetten kun je vooraf een tijd met jezelf afspreken waarin je klus geklaard moet zijn. Een leuke challenge en het voorkomt dat je ergens te lang over doet.

Werk je administratie weg

Ook zo'n laatje vol met weggestopte post van het afgelopen jaar? Pak je perforator en multomappen erbij, en ga aan de slag. Is je multomap vol van 1 of meerdere jaren? Haal dan alle papieren eruit, stop ze in een plastic opbergmap (bijvoorbeeld bij Action te koop) en schrijf het jaartal erop. Zo heb je veel minder opbergruimte nodig voor al die administratie die je nog wilt of moet bewaren. En die multo gebruik je gewoon weer opnieuw.

Geef je kledingkast een grondige inspectie

Het begin van het voorjaar is een goed moment om je kledingkast eens aan een kritische inspectie te onderwerpen. Heb je moeite om tóch afscheid te nemen van kleding die je al in tijden niet hebt gedragen? Je bent niet de enige. Oplossing: nodig je vrienden met hetzelfde probleem uit voor een avondje 'fashion detoxen' (kan ook met videochat). Misschien kun je onderling kledingstukken met elkaar uitwisselen, of heeft de ander een goed idee hoe je bepaalde kledingstukken weer een tweede leven kunt geven. Alles wat dan nog overblijft, kan met de rest van de afgekeurde kleding alsnog mee de kledingcontainer in.

Snel je gordijnen wassen

Pas als je je gordijnen hebt gewassen, zul je zien hoe grauw ze daarvoor eigenlijk waren. Gordijnen wassen kan een flinke klus lijken als je alle haakjes eerst los moet halen. Maar als je alle haakjes bij elkaar in een washandje stopt en daar een elastiekje om doet, kun je ze gewoon laten zitten. Is de was klaar? Hang de gordijnen dan nat op, zodat er geen kreukels in komen.

Zeem je ramen streeploos

Die zon zie en voel je nog beter als je ramen lekker schoon zijn. En dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als je misschien denkt. Maak een sopje van warm water met een druppel afwasmiddel en een scheut azijn. Maak een microvezeldoekje nat, wring het goed uit en zeem je ramen streeploos schoon. Zo simpel kan het ook.

Haal je dakgoot leeg

Na een lange periode van herfst en winter, liggen de meeste dakgoten vol met blad, takjes of mos. Pak dus de ladder (of leen hem van de buren) en klim omhoog met je emmer. Zo zijn je dakgoten in no-time weer klaar voor de frisse lentebuien.

Tover je terras weer tevoorschijn

Na al die nattigheid van de afgelopen maanden, zien je terrastegels vaak groen van de algen of mos. Met een hogedrukspuit haal je het grove vuil er voor een groot deel al af. Meng daarna nog een emmer water met schoonmaakazijn (50/50) en even flink schrobben. Je terras is klaar voor de zon!

Lentestart voor je verzekeringen

Je denkt er misschien niet meteen aan; maar ook je woonverzekeringen kunnen vaak een opschoonbeurt gebruiken. Kijk eens welke verzekeringen je hebt lopen; heb je deze allemaal nog nodig? Zo ja, maak dan eens een premieberekening voor een woonverzekering en kijk of je kunt besparen. 

Ook kan het zijn dat je situatie inmiddels is gewijzigd. Zo heb je misschien niet meer die duurste All-Risk autoverzekering nodig. Of misschien is je gezinssamenstelling gewijzigd? Geef deze wijzigingen door aan je verzekeraar. Het zou je zo maar eens premie kunnen schelen.

We wensen je veel succes met je lenteschoonmaak!

Ook interessant voor jou

Dekking voor drones

De regels en je verzekering.

11 tips om energie te besparen

We geven je graag slimme én veilige tips om gas, elektriciteit en euro's te besparen.

Kind op kamers

Zo zit het met de verzekeringen.