Je eigen B&B beginnen? Hier moet je op letten.

B&B’s (Bed & Breakfast) zijn ongekend populair. Veel mensen dromen ervan om hun eigen B&B te beginnen. Maar wat komt er eigenlijk kijken bij het verhuren van je huis of kamer? Jurjen en Nasrin Velzel zijn al 11 jaar eigenaar van een sfeervolle B&B en deelden hun tips met ons.

Hier moet je op letten

1. Je spullen delen

“Je moet heel goed weten of je je privéleven wilt delen. Als je een deel van je huis verhuurt, houd er dan rekening mee dat je minder privacy hebt. En besef dat je vreemde mensen in huis krijgt. Je moet flexibel zijn. Het huis staat vol met je eigen spullen. Je moet er tegen kunnen dat er weleens wat kapot gaat of beschadigt”.

2. Elke keer als er nieuwe gasten zijn is het een avontuur

“Gasten van over de hele wereld verblijven hier. De mensen die kiezen voor een B&B willen ook graag een praatje maken. Je moet van mensen houden en dan krijg je er veel gezelligheid voor terug”.

3. Goed contact met je buren

“Het is slim om je buren in te lichten voordat je een B&B begint. Er zijn ook gasten die naar concerten gaan en midden in de nacht thuis komen. Soms staan ze dan nog buiten voor het huis te kletsen. Als je buren dat niet leuk vinden, heb je een probleem. Dus licht je buren al in voordat je begint met het verhuren”.

4. Ga bij jouw gemeente na wat de regels zijn

“Elke gemeente heeft zijn eigen regels. Als je begint met het verhuren van je woning of kamer dan moet je dat melden bij de gemeente. Bij ons komt de brandweer elk jaar controleren of het veilig is. Je moet zorgen voor voldoende rookmelders en een nooduitgang. Ook moeten we elk jaar bij de gemeente opgeven hoeveel gasten we hebben en betalen we toeristenbelasting”.

5. Het is niet altijd romantisch

“Zodra de gasten zijn uitgecheckt zijn we druk met beddengoed afhalen, wassen, strijken, schoonmaken en boodschappen halen. Brood halen we bij de bakker. Er zijn maar weinig bakkers die op maandagochtend om 7 uur open zijn dus daar moet je soms wat extra moeite voor doen”.

Verzekeren van een B&B

Hartstikke leuk natuurlijk, je huis verhuren en zo een extra zakcentje verdienen. Maar wat als één van je gasten per ongeluk door het bed heen zakt? Niet alle verzekeraars vergoeden schade aan je inboedel tijdens tijdelijke verhuur. Ga daarom na bij je verzekeraar hoe het zit met je verzekering. Bij OHRA is tijdelijke verhuur van je woning van de woning standaard meeverzekerd bij de inboedelverzekering en opstalverzekering. Zonder extra kosten!

Ook interessant voor jou

Dekking voor drones

De regels en je verzekering.

11 tips om energie te besparen

We geven je graag slimme én veilige tips om gas, elektriciteit en euro's te besparen.

Kind op kamers

Zo zit het met de verzekeringen.