Heb je een wintersportverzekering echt nodig? Zo zit het.

Je hebt een reisverzekering en je hebt een zorgverzekering. De ideale combinatie om onbezorgd van je skivakantie te genieten. Of toch niet? We vertellen je graag hoe het echt zit. Kan jij straks ontspannen die helling af.

Elk jaar weer gaan er veel mensen onvoldoende verzekerd op wintersport. Vaak is dat onbewust. Want met hun zorgverzekering en reisverzekering denken de meesten prima verzekerd te zijn tijdens het wintersporten. Worden je ski's gestolen, dan doe je een beroep op je reisverzekering toch? En breek je een been, dan kun je rekenen op je zorgverzekering toch? Waarom zou je dan nog een extra wintersportdekking nodig hebben?

De realiteit is dat je met alleen een reisverzekering en zorgverzekering in de meeste gevallen niet voldoende verzekerd bent als je op wintersport gaat. Hoe zit dat?

Je reisverzekering en wintersport

De meeste reisverzekeringen vergoeden schade, diefstal en verlies van je spullen op reis. Maar boek je een vakantie naar de sneeuw, dan zijn je (vaak) dure wintersportspullen meestal niet verzekerd. Hier heb je een aanvullende wintersportverzekering voor nodig. Daarmee verzeker je bij de meeste verzekeraars het volgende:

  • Je ski-uitrusting (ook als je deze huurt)
  • Niet gebruikte dagen van je gehuurde ski-uitrusting
  • Niet gebruikte dagen van je skipas
  • Niet gevolgde skilessen (na een blessure of ongeval bijvoorbeeld)
  • Kosten voor hulpverlening

Met een aanvullende verzekering voor wintersport, verzeker je dus de materiële schade die ontstaat door het wintersporten en de kosten voor hulpverlening. 

Je zorgverzekering en wintersport

Je zorgverzekering vergoedt de kosten voor spoedeisende medische hulp. Breek je een been op de piste? Dan worden de kosten voor bijvoorbeeld het vervoer naar het ziekenhuis, de ziekenhuiskosten en het vervoer naar huis tot het maximaal in Nederland geldende tarief vergoed. Helaas kunnen de zorgkosten in het buitenland duurder zijn dan in Nederland. De kosten kunnen dus flink oplopen als er iets met je gebeurt.

Deze extra kosten worden alleen vergoed als je een aanvullende verzekering voor geneeskundige kosten afsluit bij je reisverzekering. Of wanneer je een zorgverzekering met een aanvullende dekking voor medische kosten in het buitenland hebt.

Alles samengevat

Met alleen een reisverzekering en zorgverzekering ben je meestal niet voldoende verzekerd als je op wintersport gaat. Door een aanvullende wintersportverzekering af te sluiten, ben je in elk geval goed verzekerd bij schade, diefstal of verlies van je ski-uitrusting. Raak je gewond of geblesseerd, dan kun je ook de kosten voor hulpverlening, de niet gebruikte lessen, en de resterende dagen van je skipas en gehuurde uitrusting vergoed krijgen.

Je zorgverzekering vergoedt je medische kosten maar tot een bepaald maximum. Omdat deze in het buitenland vaak hoger uitvallen, is een aanvullende verzekering voor geneeskundige kosten zeker geen overbodige luxe. Tenzij je al een aanvullende dekking voor medische kosten in het buitenland bij je zorgverzekering hebt afgesloten.

Conclusie

Sta even stil bij je verzekeringen voor je de sneeuw opzoekt. Check wat er wel en niet wordt vergoed door de verzekeringen die je al hebt. En welke verzekering(en) je nog af wilt sluiten. Zo kom je niet voor onverwachte, hoge kosten te staan. Want een wintersportvakantie is vaak al duur genoeg.

Lees ook Diefstal van je skispullen. Leed voorkomen en verzachten.